Φάτε πολύ χωρίς φόβο, αλλά με πάθος

Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες, που η ενέργεια που σπαταλά ο οργανισμός μας για να τις χωνέψει, τις κάνει πρακτικά να μην μας φορτώνουν με… τίποτα; Και όμως… Προφανώς, λαμβάνουμε τα οφέλη τους και τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά οι θερμίδες τους μάλλον είναι (σχεδόν) αμελητέες στα γεύματα μας. Ποιες τροφές είναι αυτές;

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνες και αρκετές φυτικές ίνες, αλλά μια κούπα θα μας προσφέρει μόλις 57 θερμίδες. Οι θερμίδες που όμως τελικά λαμβάνουμε είναι πολύ, πολύ λιγότερες.

Ρόκα: Μισή κούπα φύλλα ρόκας περιέχει μόνο 3 θερμίδες, μέσα στις οποίες βρίσκουμε γενναίες δόσεις βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

Σπαράγγια: Μία κούπα σπαράγγια περιέχει 27 θερμίδες, και 70% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Κ. Επιλέξτε τα μωβ σπαράγγια για να λάβετε και πολύτιμες ανθοκυανίνες.

Παντζάρια:  Τα παντζάρια μας προσφέρουν μόλις 59 θερμίδες ανά κούπα, και μας βοηθούν να ρίξουμε με φυσιολογικό τρόπο την αρτηριακή μας πίεση.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, με 31 σε μία κούπα, και μας προσφέρει περισσότερο από το 100% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε μέσα σε μια μέρα, όπως και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ζωμός: Υπάρχουν πολλά είδη ζωμού – προτιμούμε πάντα αυτούς που φτιάχνουμε μόνοι μας, ή τυποποιημένα προϊόντα με λιγότερο αλάτι – και σπάνια μας προσφέρουν περισσότερες από 12 θερμίδες ανά κούπα.

Καρότα: Τα καρότα μας προσφέρουν 53 θερμίδες ανά κούπα, και περισσότερο από το 400% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε σε μία ημέρα. Συνεπώς, προσπαθήστε να τα ενσωματώσετε στην διατροφή σας σχετικά συχνά.

Κουνουπίδι: Το λατρεμένο μας κουνουπίδι δεν περιέχει περισσότερες από 25 θερμίδες ανά κούπα, αλλά μας προσφέρει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Σέλερι: Ίσως το πιο γνωστό «τρόφιμο με μηδέν θερμίδες», το σέλερι είναι εξωφρενικά χαμηλό: 18 μόνο θερμίδες ανά κούπα.

Αγγούρι: Μισή κούπα με φέτες αγγουριού θα μας προσφέρει μόνο 8 θερμίδες, αλλά και δροσερή γεύση στην σαλάτα μας.

Σκόρδο: Μην ντρέπεστε το σκόρδο στο φαγητό, είναι εξαιρετικά υγιεινό, και δεν μας φορτώνει με θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια σκελίδα έχει μόλις 5!

Γκρέιπφρουτ: Με την ιδιαίτερή του γεύση και τα γνωστά του οφέλη για τον οργανισμό, το γκρέιπφρουτ σίγουρα δεν μας φορτώνει και με πολλές θερμίδες. Μόλις 52 ανά φρούτο.

Μαρούλι iceberg: Μία κούπα μαρουλόφυλλα, η βάση για μια τέλεια σαλάτα, ίσως – μας δίνει μόνο 10 θερμίδες. Κάτι που βγάζει νόημα, αν θυμηθούμε ότι το μαρούλι είναι κατά μεγάλο κομμάτι του νερό, όπως και το αγγούρι.

Μανιτάρια:Εκπληκτικά για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης, λειτουργούν ως αντικαταστάτης του κρέατος σε συνταγές, και δεν μας δίνουν περισσότερες από 15 θερμίδες ανά κούπα.

Ραπανάκια:Τα ραπανάκια, με την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση τους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, αλλά μόλις 19 θερμίδες ανά κούπα.

Φράουλες: Γίνεται ένα τόσο γλυκό φρούτο να είναι χαμηλό σε θερμίδες; Κι όμως, γίνεται, επειδή οι φράουλες έχουν λιγότερες από 50 θερμίδες ανά κούπα.

Σπανάκι: Τα φύλλα σπανακιού μας προσφέρουν πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ο σίδηρος και βιταμίνες Α και Κ. Και όλα αυτά με 7 θερμίδες ανά κούπα.

Καρπούζι: Το καρπούζι είναι κατά βάση νερό (και πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο!) και δεν μας δίνει περισσότερες από 46 θερμίδες ανά κούπα.

Κολοκυθάκι: Το κολοκυθάκι μπορεί να χωρέσει σε τόσες πολλές συνταγές, μπορούμε να φτιάξουμε και low-carb «μακαρόνια» από αυτό και μας δίνει μόλις 18 θερμίδες ανά κούπα.

Μυρωδικά και μπαχαρικά: Τα περισσότερα μυρωδικά ή μπαχαρικά που δίνουν τέλεια γεύση στο φαγητό μας (και μας προσφέρουν και αντιοξειδωτικά) δεν περιέχουν περισσότερες από 5 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού.

Recommended For You