Η εξωτική παραλία που εντυπωσιάζει με το φυσικό της κάλλος αλλά και το όνομά της!

Μπορεί το όνομά της να μην αντικατοπτρίζει την ομορφιά της ωστόσο η πλούσια ιστορία της, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, μπορεί να λύσει όλες μας τις απορίες. Ο λόγος για την Βοϊδοκοιλιά, τη μαγευτική παραλία της Μεσσηνίας, που είναι ιδιαίτερα διάσημη στην Πελοπόννησο και όχι μόνο. Αλλωστε, συγκαταλέγεται στις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης, χάρη στο ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος αλλά και το σχήμα της.

Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται βόρεια της Πύλου, βρέχεται από τα νερά του Ιουνίου Πελάγους ενώ μία λωρίδα αμμόλοφων τη χωρίζει από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Λέγεται πως το όνομά της προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά. Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.

Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος. Στη συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Οι λεπτομέρειες της τελετής αποδεικνύουν την ισχύ και την ευμάρεια της Πύλου ανάμεσα στα υπόλοιπα Μυκηναϊκά κέντρα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων. Περισσότερα από 4.500 άτομα, ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, όλοι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000

Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει «αυθεντική»! Μάλιστα, βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.

Λευκή ψιλή άμμος και γαλαζοπράσινα νερά
Η Βοϊδοκοιλιά έχει ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό κολπίσκο! Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά.

Στα αριστερά σας, σαν κάθεστε στο αμμουδερό, βλέπετε το Παλιόκαστρο. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο. Η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!

Πως θα πάτε
Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι. Φυσικά μία επίσκεψη θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.


Recommended For You