Το γλυκό της εβδομάδας Capricciosa (Καπριτσιόζα)

Υλικά
400 γρ. αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
250 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ
Για τη σος σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μερίδες 10 – 12
Προετοιμασία 15′ 
Ψήσιμο 1 ώρα
Διαδικασία Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε τα υλικά σε ένα μεταλλικό ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα λιώσουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 200 γρ. από τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ενώνουμε το μείγμα κρόκων – ζάχαρης με το μείγμα κουβερτούρας – βουτύρου ανακατεύοντας με μια κουτάλα και προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη. Ανακατεύουμε ξανά, προσθέτοντας στο τέλος και το ποτό.
Βάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) στον κάδο του μίξερ (να είναι καθαρός και στεγνός) και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε προηγουμένως, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 – 24 εκ. και ύψους 5 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.
Σος σοκολάτας: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα, περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πολύ καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.gastronomos.gr

Recommended For You