Βία Κατά των Γυναικών​ – Παγκόσμιο Πρόβλημα

Η 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 με σκοπό την αφύπνιση των ανθρώπων όσον αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών. Γιατί κρίθηκε απαραίτητο κάτι τέτοιο;

Σε πολλούς πολιτισμούς οι γυναίκες θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως κατώτερα άτομα ή ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις εναντίον τους. Οι πάσης φύσεως βιαιότητες που διαπράττονται λόγω φύλου αποτελούν συνεχιζόμενο πρόβλημα, ακόμη και στο λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, «η βία κατά των γυναικών έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και παρατηρείται σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Επηρεάζει τις γυναίκες ασχέτως φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης, καταγωγής ή άλλης κατάστασης».

Η Ραντίκα Κουμαρασουάμι, πρώην Ειδική Εισηγήτρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, λέει ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών θεωρεί τη βία κατά των γυναικών «απαγορευμένο θέμα, αθέατο στην κοινωνία και επαίσχυντη πραγματικότητα της ζωής».

Στατιστικές που δημοσιεύτηκαν από κάποιο ινστιτούτο θυματολογίας στην Ολλανδία δείχνουν ότι το 23 τοις εκατό των γυναικών σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής, δηλαδή περίπου 1 στις 4, υφίστανται κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας.

Παρόμοια, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπολογίζει ότι 1 στις 4 Ευρωπαίες υφίσταται ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια της ζωής της. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αγγλία και στην Ουαλία κάποιο πρόσφατο έτος δολοφονούνταν κατά μέσο όρο δύο γυναίκες κάθε εβδομάδα από τους νυν ή τους πρώην συντρόφους τους.

Το περιοδικό Η Ινδία Σήμερα, Διεθνής Έκδοση (India Today International), ανέφερε ότι, «για τις γυναίκες σε όλη την Ινδία, ο φόβος είναι μόνιμος σύντροφος και ο βιασμός είναι ο άγνωστος που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε δημόσιο χώρο, κάθε στιγμή».

Η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως την «πιο διαδεδομένη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου» στην εποχή μας. {πηγή}

Recommended For You