Όταν Πεθαίνει Ένας Γονέας

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η Νταμί ήταν έξι χρονών όταν ένα ανεύρυσμα αφαίρεσε τη ζωή του πατέρα της. Ο Ντέρικ ήταν εννιά όταν ο πατέρας του πέθανε από καρδιοπάθεια. Η Τζίνι ήταν εφτά όταν η μητέρα της έχασε τη μάχη που έδινε επί έναν χρόνο με τον καρκίνο των ωοθηκών. *

Από πολύ νωρίς, αυτά τα τρία νεαρά άτομα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου. Μήπως έχεις ζήσει και εσύ κάτι παρόμοιο; Αν ναι, αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την απώλεια. * Πρώτα, όμως, πρόσεξε κάποια σημεία σχετικά με το πένθος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πενθήσει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεις εσύ τη θλίψη σου μπορεί να διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο την εκδηλώνουν οι άλλοι. «Η αντιμετώπιση ενός θανάτου δεν μπορεί να μπει σε καλούπι ή να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες», λέει το βιβλίο Βοηθήστε τους Εφήβους να Αντιμετωπίσουν τον Θάνατο (Helping Teens Cope With Death). Το σημαντικό είναι να μην καταπνίγεις υπερβολικά τη θλίψη σου. Γιατί; Επειδή  . . .

Αν καταπνίγεις τη θλίψη σου, μπορεί να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Η Τζίνι, η οποία αναφέρθηκε στην αρχή, λέει: «Πίστευα ότι έπρεπε να φανώ δυνατή για χάρη της μικρής μου αδελφής, και έτσι έθαβα τα συναισθήματά μου. Ακόμη και σήμερα, έχω την τάση να καταπνίγω τα οδυνηρά αισθήματα, και αυτό δεν είναι υγιές».

Οι ειδικοί συμφωνούν. «Αισθήματα που αρνείσαι ή που κρατάς μέσα σου δεν θα μείνουν εκεί για πάντα», λέει το βιβλίο Ο Έφηβος που Πενθεί (The Grieving Teen). «Θα βγουν στην επιφάνεια τη στιγμή που δεν το περιμένεις με τη μορφή συναισθηματικών εξάρσεων ή σωματικών παθήσεων». Επίσης, τα άτομα που καταπνίγουν τη θλίψη τους μπορεί να οδηγηθούν στην κατάχρηση αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, και όλα αυτά στην προσπάθειά τους να «μουδιάσουν» τον πόνο.

Το πένθος μπορεί να συνοδεύεται από μπερδεμένα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι θυμώνουν με το πρόσωπο που πέθανε επειδή θεωρούν ότι τους «εγκατέλειψε». Άλλοι κατηγορούν τον Θεό, σκεπτόμενοι ότι θα έπρεπε να είχε αποτρέψει τον θάνατο. Πολλοί οι οποίοι πενθούν αισθάνονται τύψεις για πράγματα που έκαναν ή είπαν στο άτομο που πέθανε, καθώς δεν υπάρχει πλέον τρόπος να επανορθώσουν.

 Είναι σαφές ότι το πένθος μπορεί να είναι περίπλοκη διαδικασία. Τι μπορεί να σε παρηγορήσει και να σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη ζωή σου;

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Μίλησε σε κάποιον. Ίσως προτιμάς να απομονώνεσαι αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αλλά αν ανοίξεις την καρδιά σου σε κάποιον συγγενή ή φίλο, θα βοηθηθείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και δεν θα αφήσεις αυτή την τραγωδία να σε συνθλίψει.Βιβλική αρχή: Παροιμίες 18:24.

Να κρατάς ημερολόγιο. Γράψε για τον πατέρα ή τη μητέρα σου. Για παράδειγμα, ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση από εκείνον ή εκείνη; Γράψε για τις αξιόλογες ιδιότητες που είχε. Ποιες από αυτές θα ήθελες να μιμηθείς στη δική σου ζωή;

Αν σε βασανίζουν αρνητικές σκέψεις—αν, λόγου χάρη, δεν μπορείς να πάψεις να σκέφτεσαι κάτι σκληρό που είπες στον γονέα σου προτού πεθάνει—γράψε τι νιώθεις και γιατί. Για παράδειγμα, γράψε: «Νιώθω ενοχές επειδή μάλωσα με τον μπαμπά μου μία μέρα προτού πεθάνει».

Κατόπιν, εξέτασε κατά πόσον είναι βάσιμες οι ενοχές σου. «Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν ήξερες ότι δεν θα είχες ποτέ την ευκαιρία να ζητήσεις συγνώμη», λέει το βιβλίο Ο Έφηβος που Πενθεί. «Η σκέψη ότι ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να πει ή να κάνει κάτι για το οποίο ίσως χρειαστεί να ζητήσει συγνώμη στο μέλλον είναι απλώς εξωπραγματική».—Βιβλική αρχή: Ιώβ 10:1.

Να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να ξεκουράζεσαι επαρκώς, να ασκείσαι αρκετά και να τρέφεσαι σωστά. Αν δεν έχεις διάθεση να φας, αντικατάστησε τα κανονικά γεύματα με αρκετά υγιεινά σνακ στη διάρκεια της μέρας, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει η όρεξή σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Μην προσπαθείς να απαλύνεις τη θλίψη με άχρηστες τροφές ή αλκοόλ—το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Μίλησε στον Θεό μέσω προσευχής. Η Αγία Γραφή λέει: «Ρίξε στον Ιεχωβά το βάρος που σηκώνεις, και αυτός θα σε στηρίξει». (Ψαλμός 55:22) Η προσευχή δεν είναι απλώς συναισθηματικό δεκανίκι. Είναι πραγματική επικοινωνία με τον Θεό ο οποίος «μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη».2 Κορινθίους 1:3, 4.

Ένας τρόπος με τον οποίο παρηγορεί ο Θεός όσους θρηνούν είναι μέσω του Λόγου του, της Αγίας Γραφής. Σε παροτρύνουμε να εξετάσεις τι διδάσκει η Γραφή σχετικά με την πραγματική κατάσταση εκείνων που έχουν πεθάνει και την ελπίδα της ανάστασης. *Βιβλική αρχή: Ψαλμός 94:19.

πηγή

Recommended For You