H ιστορία της νεαρής ραμφοφάλαινας είχε πραγματικά πολύ καλό τέλος

Μετά από τρεις μέρες αγωνίας, αυξημένης επαγρύπνησης και περιπολιών από εθελοντές, δασώστες και εξειδικευμένους ιατρούς και επιστήμονες, η περιπέτεια της νεαρής ρομφοφάλαινας ή καλύτερα του νεαρού Σωτήρη, έλαβε το καλύτερο δυνατό τέλος.

Μετά και την τελευταία ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που της χορηγήθηκε, η νεαρή αρσενική φάλαινα (Ziphiuscavirostris)που βρισκόταν από το πρωί στον όρμο Σελήνια της Σαλαμίνας, καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά στον Σαρωνικό κόλπο κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου.

Όπως γίνεται γνωστό το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παραμένει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Ενώ, εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού, παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που ο ζιφιός εντοπιστεί εκ νέου σε αβαθή νερά.

Το χρονικό της διάσωσης του τραυματισμένου Ζιφιού – Σωτήρη
27 Ιανουαρίου στις 2:22 μ.μ. Βουλιαγμένη Αττικής

Η Ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να συνδράμει στην περίθαλψη του θηλαστικού, κρατούσε ενήμερη με ανακοινώσεις της, τους φίλους των κητωδών και ακόλουθους σεόολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νωρίτερα, σήμερα», έγραφε την περασμένη Πέμπτη 27/2/2022 «ο ARION κλήθηκε για ένα ζωντανό κήτος που είχε προσαράξει στα νοτιοανατολικά του Σαρωνικού Κόλπου, σε βραχώδη ακτή στο 3ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης.

Άμεσα έγινε συντονισμός μεταξύ των κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ, εθελοντών δυτών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στελεχών του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης για τη διάσωση του θαλάσσιου θηλαστικού, μήκους περίπου 4,65 μέτρων.

Το θηλαστικό ήταν χωρίς εξωτερικά τραύματα και πιθανόν να είχε αποπροσανατολιστεί. Οι προσπάθειες ήταν επιτυχείς και το θαλάσσιο θηλαστικό με τη βοήθεια των δυτών οδηγήθηκε με ασφάλεια στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι ραμφοφάλαινες (Ziphius cavirostris) είναι κοινές στα ελληνικά νερά, ειδικά σε βαθύτερες τάφρους και κορυφογραμμές της θάλασσας όπου υπάρχει διαθέσιμη τροφή.

28 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ.

H ομάδα κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ (Δρ.Ευγενία Σκούντζου, Δρ.Παντελής Σαρρής, Δρ. Αντιγόνη Γιαννούλη) και ο ειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης) και το αρμόδιο Λιμεναρχείο βρίσκονται στην τοποθεσία για να εξετάσει ιατρικά και να υποστηρίξει τον Ζιφιό (Ziphius cavirostris) που έχει επαναπροσαράξει. Ο συντονισμός γίνεται από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ακολουθούνται πρωτόκολλα ιατρικών εξετάσεων και διάσωσης. Το θηλαστικό φέρει τραυματισμό στο ρύγχος του γιαυτό και χρήζει τη φροντίδα των ειδικών.

Όσοι έχουν σπεύσει και παρακολουθούν παρακαλούνται να μην πλησιάζουν και δημιουργούν άγχος στο θηλαστικό.

28 Ιανουαρίου στις 1:07 μ.μ.

Ο Ζιφιός που έχει εκθαλασσωθεί στον Φλοίσβο Αττικής, παρακολουθείται ιατρικά από την Ομάδα Κτηνιάτρων και Βιολόγων του ΑΡΙΩΝ στο φυσικό του περιβάλλον. Η κατάσταση του είναι στάσιμη και δυστυχώς επώδυνη για το ζώο.

Έχουν παρθεί δείγματα για περαιτέρω ανάλυση καθώς επίσης και έχει χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική αγωγή από τους ειδικούς. Δεν μεταφέρεται αυτό το θηλαστικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες για το περιστατικό.

Παρακαλούνται όσοι βρίσκονται στο σημείοκαι να μη παρενοχλούν το θηλαστικό που παλεύει για τη ζωή του.

Αργότερα το βράδυ, αποφασίστηκε να γίνει προσπαθεια να οδηγηθεί ο Ζιφιός σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του ΆΡΙΩΝ και τους δύτες επειδή το θηλαστικό ανταποκρίνεται στην ιατρική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Όπως επισημαίνεται, το κήτος απομακρύνθηκε από τη παραλία του Φλοισβου αλλά όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες. Γίνεται έκκληση εάν εντοπιστεί σε αβαθή άλλης περιοχής, να ειδοποιηθεί το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108).

29 Ιανουαρίου στις 17:02 μ.μ.
Επαναπροσάραξη του Ζιφιού στη Σαλαμίνα

Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού στη Σαλαμίνα, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ (κ. Παύλος Πέζαρος), Βιολόγων (κ. Νικήτας Βογιατζής) και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου.

Στην επιχείρηση συνδράμει ενεργά η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα δυτών των Ο.Υ.Κ.

Νέα έκκληση γι αποφυγή παρενόχλησης του θηλαστικού.

29 Ιανουαρίου στις 18:16 μ.μ.

Μετά από χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής στην βραχώδη παραλία Σελίνια της Σαλαμίνας, ο ζιφιός έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης.

Ενώ είχε προγραμματιστεί από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, να γίνει ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, με χρήση ειδικού φορητού ακτινολογικού μηχανήματος το ζώο απομακρύνθηκε και πάλι από μόνο του πλέοντας προς τα ανοικτά.

Οι κτηνίατροι, βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στη περιοχή –υπό καταρρακτώδη βροχή– μέχρι νεoτέρας.

Γίνεται έκκληση εάν εντοπιστεί να έχει επαναπροσαράξει σε αβαθή άλλης περιοχής, να ειδοποιηθεί το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108).

Recommended For You