H αληθινή ιστορία των διαβόητων αδερφών Dalton που κέρδισαν την αθανασία μέσα από το διάσημο κόμικ του Λούκυ Λουκ

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Dalton, το μυαλό καθενός από εμάς ταξιδεύει στην κακή συμμορία που έβγαζε μόνιμα νοκ άουτ ο φτωχός και μόνος cowboy Λούκυ Λουκ.

Στο διάσημο κόμικ, το οποίο σχεδόν όλοι έχουμε διαβάσει ή έστω παρακολουθήσει την τηλεοπτική του μεταφορά, οι Αδερφοί Dalton παρουσιάζονται ως γκαφατζήδες, χαζούληδες ληστές, που πάνε πάντα όλοι μαζί και μάλιστα από τον ψηλότερο… στον κοντύτερο.

Βέβαια, οι αδελφοί Dalton δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας των Γκοσινί και Μορίς, αλλά υπαρκτές προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν στην Αμερικανική Δύση. Mε ειδικότητα τις ληστείες τρένων και τραπεζών, οι αδερφοί Dalton δεν υπήρξαν τόσο… αθώοι όσο παρουσιάζονται στο γνωστό κόμικ.

H οικογένεια Dalton

Επικεφαλής της συμμορίας ήταν τα τρία από τα 15 παιδιά του διαχειριστή saloon Lewis Dalton: ο Gratt Dalton(1861-1892), ο Robert Dalton(1870-1892) και ο Emett Dalton(1871-1937). O τέταρτος αδεφός, Bill Dalton (1863-1894) συνεργαζόταν με τη συμμορία των αδελφών του, αλλά είχε και τις δικές του δουλειές.

Η οικογένεια Dalton περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να βρει μόνιμη στέγη στην πόλη Coffevilee του Kansas. Σύντομα, όμως, ο Lewis Dalton εγκατέλειψε τη σύζυγό του Adelein, αναγκάζοντάς τη να αναθρέψει μόνη της τα 13 παιδιά τους (τα δύο είχαν πεθάνει στη γέννα) κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) και της εποχής της Ανοικοδόμησης.

Το πραγματικό σπίτι των αδερφών Dalton στο Κansas

H γέννηση της συμμορίας

Οι τέσσερις μελλοντικοί παράνομοι εργάστηκαν κατ’ αρχάς ως γελαδάρηδες (cowboys). Το 1887, όμως, ο μεγαλύτερος αδελφός τους  Frank, βοηθός ομοσπονδιακού αστυνόμου, δολοφονήθηκε σε ηλικία 28 ετών από λαθρέμπορους ουίσκι. Σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του, ο Gratt, o Bob και ο Emmett έγιναν σερίφηδες.

Το 1890, όντας για πολύ καιρό απλήρωτοι από την υπηρεσία τους, βρέθηκαν αναμιγμένοι σε διακίνηση παράνομου αλκοόλ κλοπές αλόγων. Ο Βοb φυγοδίκησε και ο Gratt  με τον Emett, αν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να ασχοληθούν εξ ολοκλήρου με τις κλοπές αλόγων, σχηματίζοντας συμμορία.

Το διάστημα 1890 – 1892 έκαναν ληστείες σε χαρτοπαικτικές λέσχες, τρένα και τράπεζες. Στη συμμορία προστέθηκε ο αδελφός τους Bill, ως τότε παντρεμένος και αξιοσέβαστος πολίτης, η καριέρα του οποίου ως πολιτικός (μέλος του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνιας) είχε στιγματισθεί εξαιτίας των αδελφών του.

H ληστεία στην Coffeville

Το πρωινό της 5ης Οκτωβρίου 1892, ο Gratt, o Bob και ο Emmett μαζί με τον Dick Brodwelles  και τον Bill Powers, εισήλθαν έφιπποι στην πόλη Coffeville του Kansas, αποφασισμένοι να ληστέψουν τις δύο τράπεζες της πόλης. Ήταν ένα στοίχημα για τον Bob Dalton που κόμπαζε ότι θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ένας άλλος διάσημος παράνομος, ο Jesse James, να ληστέψει δύο τράπεζες  διαδοχικά στην ίδια πόλη.

Παρότι ήταν μεταμφιεσμένοι, αναγνωρίστηκαν από κατοίκους της πόλης, όπου είχαν μεγαλώσει. Ο σερίφης συγκρότησε απόσπασμα και στο άγριο πιστολίδι που ακολούθησε όλα τα μέλη της συμμορίας σκοτώθηκαν, εκτός από τον Emmett, ο οποίος τραυματίστηκε και συνελήφθη. Από την πλευρά των ανθρώπων του νόμου σκοτώθηκε ο σερίφης Charles Connelli και τρεις βοηθοί του.

Από αριστερά: ο Emett Dalton, ο Bill Powers, o Bob Dalton, o Grat Dalton και ο Dick Broadwells νεκροί

Η τράπεζα που ήθελαν να ληστέψουν στο Coffeville

Ο Emmett Dalton καταδικάσθηκε σε ισόβια, αλλά το 1907 του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε. Έζησε ως αξιοπρεπής επιχειρηματίας στο Los Angeles έως το θάνατό του στις 13 Αυγούστου 1937.

O Emmett Dalton

Ο Bill Dalton, που δεν συμμετείχε στη ληστεία της Coffeville με τα αδέλφια του, συνέπραξε με την συμμορία του Bill Dulin και στη συνέχεια σχημάτισε δική του εγκληματική ομάδα. Στις 8 Ιουνίου 1894, ενώ έπαιζε με την κόρη του στην μπροστινή βεράντα του αγροτόσπιτού του στοArdmor της Oklahoma, βρέθηκε ξαφνικά περικυκλωμένος από αστυνομικούς και σκοτώθηκε.

Πηγή: sansimera.gr

Φωτό: ΑP/Wikipedia

Recommended For You