Το συγκλονιστικό βίντεο της πτήσης με αεροπλάνο στη Διώρυγα της Κορίνθου

Αν και έχει χιλιάδες ώρες πτήσης στο ιστορικό του όντας ένας εκ των κορυφαίων πιλότων σε εξειδικευμένες πτήσεις και δύσκολα εγχειρήματα, ο ούγγρος πιλότος Πίτερ Μπέσενιεϊ χαρακτήρισε το «ταξίδι» του στο Ισθμό της Κορίνθου εμπειρία ζωής και την πιο ενδιαφέρουσα πτήση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ!

Το πρωί της 26ης Μαρτίου ο έμπειρος πιλότος διέσχισε τη μήκους 6,4 χλμ. Διώρυγα της Κορίνθου με το αεροπλάνο του πραγματοποιώντας έναν μοναδικό άθλο, ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο.

«Eνα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η διώρυγα της Κορίνθου, ένα ιστορικό σημείο της Ελλάδας, αποτελούσε για μένα πρόκληση εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτή τη μαγευτική και γεμάτη πλούσια ιστορία χώρα και απόλαυσα ιδιαίτερα αυτή τη μοναδική εμπειρία» δήλωσε ενθουσιασμένος ο 58χρονος πιλότος που πραγματοποίησε μια ριψοκίνδυνη πτήση ακριβείας.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το εγχείρημα που διήρκεσε συνολικά 20 λεπτά. Το ειδικά σχεδιασμένο αεροπλάνο, ένα μονοθέσιο Extra 300S D-EFBY ισχύος 300+ ίππων, βάρους περίπου 608 κιλών, μήκους 6,6 μέτρων και με άνοιγμα φτερών στα 8 μέτρα, πέρασε μέσα από τα τείχη της Διώρυγας (που κατασκευάστηκε το 1893, και το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από 24 ως 50 μέτρα) σε ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Η παράτολμη προσπάθεια του περιελάμβανε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα.

Αφού διέσχισε με ευθυγραμμισμένη πτήση ακριβείας τον Ισθμό, σταδιακά ανέβασε το βαθμό δυσκολίας εκτελώντας πολλαπλά εναέρια τεχνάσματα και παράτολμες μανούβρες που φάνταζαν αδιανόητες, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου ανάμεσα στα τοιχώματα της Διώρυγας.

Ο oύγγρος πιλότος στη συνέχεια εκτέλεσε ένα πέρασμα κάτω από την παλιά γέφυρα της Κορίνθου που ακολουθήθηκε από απότομη ανύψωση στον ουρανό και κατακόρυφη κάθοδο μέσα στον Ισθμό. Oλοκλήρωσε την πτήση εντυπωσιακά με δύο loops γύρω από τη γέφυρα βιολογικού καθαρισμού.

Ο Πίτερ Μπέσενιεϊ, θεωρείται κορυφαίος στο είδος του και είναι ο εμπνευστής του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Red Bull Air Race, στο οποίο στέφθηκε πρωταθλητής την πρώτη του σεζόν και έκτοτε κατέχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξεκίνησε την καριέρα του στις Ουγγρικές αερογραμμές, ενώ εργάστηκε και ως καθηγητής ακροβατικών στον αέρα. Στην πορεία αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές στη χώρα του χάρη στις μοναδικές επιτυχίες του ως πιλότος.

Εγινε μάλιστα διεθνώς γνωστός μετά τα δύο συγκλονιστικά εγχειρήματα, αρχικά περνώντας κάτω από την Αλυσιδωτή Γέφυρα του Δούναβη, που ενώνει τη Βούδα με την Πέστη αλλά και της διέλευσης μέσα από την Tiamen Cave ή αλλιώς το σπήλαιο στα Κινεζικά όρη.

Ομως το μεγάλο του απωθημένο ήταν η πτήση στη Διώρυγα της Κορίνθου που πλέον πραγματοποιήθηκε.

Recommended For You