Όταν η δυτική Αττική κολυμπούσε στον «εξωτικό» Σκαραμαγκά

Κάποτε ο Σκαραμαγκάς δεν είχε τη σημερινή του μορφή. Ο Σκαραμαγκάς αποτελούσε ένα από τα διαμάντια της Αττικής. Η παραλία του ήταν ένα φιλέτο κοντά στην πόλη των Αθηνών. Μάλιστα, ο κόσμος που βρισκόταν στη Δυτική πλευρά της Αττικής, απολάμβανε το μπάνιο του, κολυμπώντας στα νερά της παραλίας του Σκαραμαγκά.

Ένα πλήθος από κόσμο συνέρρεε καθημερινά για να απολαύσει τον καυτό ήλιο στην αμμουδιά της παραλίας του Σκαραμαγκά. Από εκείνη την περίοδο, σήμερα διασώζονται διάφορες φωτογραφίες. Μία από αυτές τραβήχτηκε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία ενδέχεται να τραβήχτηκε περί τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Η Αττική δεν είχε τότε σύγχρονα ναυπηγεία. Επίσης, η Αττική και πιο συγκεκριμένα, ο Σκαραμαγκάς δεν θα έχει μετατραπεί σε διυλιστήριο. Τα καλοκαίρια ο Σκαραμαγκάς ήταν ένας από τους πιο ωραίους προορισμούς των πολιτών της Δυτικής πλευράς της Αττικής.

Όπως γίνεται αντιληπτό και στη φωτογραφία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στην παραλία τότε επικρατούσε το αδιαχώρητο. Όμως, την επόμενη δεκαετία, εκείνη του ’70, ξεκίνησε η μεγάλη αλλαγή στο Σκαραμαγκά. Η παραλία ξεκίνησε να μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό και όχι για τους πολίτες. Ήταν τότε που ξεκινούσε η μετατροπή της παραλίας σε διυλιστήριο.

Σε εκείνη την παραλία εγκαταστάθηκαν ναυπηγικές μονάδες 832 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ακόμη και σήμερα, η προσφορά του είναι μεγάλη. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε ετήσια βάση επιδιορθώνουν εκατοντάδες πλοία και τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την περίοδο που οι πολίτες της Δυτικής Αττικής κολυμπούσαν στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Σκαραμαγκά:

Recommended For You