Όταν η Ασφάλεια Γίνεται Μέλημά Σας

ΤΟ ΝΑ πετάνε σε ύψος 11.000 μέτρων πάνω από τη γη μπορεί να είναι τρομακτική εμπειρία για μερικούς. Ίσως φαίνεται ότι παραβιάζονται οι νόμοι της φύσης. Καθώς οι κανόνες ασφαλείας και η αξιοπιστία των αεροπορικών ταξιδιών έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα, οι κίνδυνοι που περιλαμβάνονται στο να διασχίζει κανείς την ατμόσφαιρα μέσα σε έναν μικρό μεταλλικό κύλινδρο έχουν ελαχιστοποιηθεί. Κάποιες φορές, όμως, η σκληρή πραγματικότητα μας υπενθυμίζει ότι μπορούν να συμβούν δυστυχήματα.

Αντιμετώπιση του Φόβου

Πέρα από αυτή την πραγματικότητα, προ αμνημονεύτων χρόνων, ο άνθρωπος έχει εκφράσει την επιθυμία να πετάξει. Δέκα αιώνες πριν από τον Χριστό, ο Βασιλιάς Δαβίδ έγραψε: «Αχ! και να είχα φτερούγες σαν περιστέρι! Θα πέταγα μακριά». (Ψαλμός 55:6) Όπως έχει ήδη αποδειχτεί, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία οι πτήσεις αποτελούν έναν από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφορών. Όχι, δεν είναι τέλειες. Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι εντελώς ασφαλές ή απολύτως προβλέψιμο.

Είναι σπουδαίο να το θυμόμαστε αυτό αν δυσκολευόμαστε να αντιδράσουμε με λογικότητα όταν κάποιος άλλος ελέγχει την κατάσταση. Μερικοί μπορεί να έχουν την τάση να σκέφτονται: “Όσο περισσότερο έχω υπό τον έλεγχό μου τα πράγματα εδώ, τόσο λιγότερο τρομακτική θα είναι η κατάσταση”. Αν συμβαίνει αυτό, τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται σε καταστάσεις όπου έχουν πολύ λίγες ή καθόλου ευκαιρίες να ασκήσουν έλεγχο. Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μία από αυτές τις καταστάσεις.

Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Όλοι όσοι περιλαμβάνονται στα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να συνεργάζονται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι σχετικά με την ασφάλεια. Στο μεταξύ, οι αρχές προειδοποιούν για συνεχιζόμενες απειλές. Μια σοφή Γραφική παροιμία λέει: «Ο συνετός προβλέπει τον κίνδυνο και λαβαίνει προφυλάξεις». (Παροιμίες 22:3, Νέα Ζωντανή Μετάφραση [New Living Translation]) Είναι σοφό να αναγνωρίζουμε ότι ουσιαστικά ένα ποσοστό κινδύνου περιλαμβάνεται σε κάθε δραστηριότητα. Μιλώντας ρεαλιστικά, να θυμάστε ότι το ζήτημα της ασφάλειάς σας στις πτήσεις απαιτεί τη λήψη των ίδιων λογικών προληπτικών μέτρων που θα λαβαίνατε και σε άλλες περιστάσεις.

Εκείνοι που χρησιμοποιούν συχνά το αεροπλάνο ίσως είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να φροντίζουν τον εαυτό τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτό αληθεύει επειδή όσοι ταξιδεύουν τακτικά είναι συνήθως πιο εξοικειωμένοι με τα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη από ό,τι είναι άλλοι επιβάτες. Μπορείτε να αποκτήσετε παρόμοια εξοικείωση και ψυχραιμία ακολουθώντας τα απλά βήματα που περιγράφονται στα συνοδευτικά πλαίσια.

Ευκολότερη Μετακίνηση

Ενώ τα σημεία ελέγχου ασφαλείας παρέχουν μια απαραίτητη υπηρεσία, μερικοί ταξιδιώτες—ιδιαίτερα οι βιαστικοί—συνήθως τα θεωρούν ενοχλητικά. Έχοντας υπόψη τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα περισσότερα αεροδρόμια, ίσως θα θέλατε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες εισηγήσεις για να περνάτε ευκολότερα από τους ελέγχους:

▪ Να φτάνετε νωρίς. Προγραμματίζοντας να διαθέσετε λίγο παραπάνω χρόνο στο αεροδρόμιο μπορείτε να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε και να αποφύγετε την ένταση που μπορεί να προξενήσει κάτι απροσδόκητο ή ενοχλητικό.

▪ Όταν επιλέγετε αεροπορική εταιρία, αναζητήστε κάποια την οποία προτιμούν όσοι κάνουν επαγγελματικά ταξίδια. Τέτοια άτομα γνωρίζουν τις διαδικασίες, μεταφέρουν λίγα πράγματα μαζί τους και θέλουν να κινούνται γρήγορα.

▪ Πριν περάσετε από την πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, βγάλτε από πάνω σας πράγματα τα οποία πιστεύετε ότι θα ενεργοποιήσουν το συναγερμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται κλειδιά, κέρματα, κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα. Δώστε τα σε κάποιον υπάλληλο καθώς προετοιμάζεστε να περάσετε από την πύλη.

▪ Τοποθετήστε τις τσάντες και τις άλλες χειραποσκευές όσο το δυνατόν πιο επίπεδα πάνω στον ιμάντα μεταφοράς. Αν το άτομο που παρακολουθεί την οθόνη των ακτίνων Χ δει κάποια συγκεχυμένη εικόνα ίσως σας ζητήσει να ανοίξετε την τσάντα σας ή να την ξαναπεράσετε από το μηχάνημα.

▪ Ενημερώστε τον υπάλληλο για οποιαδήποτε ασυνήθιστα αντικείμενα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ελκύσουν την προσοχή, όπως εκείνο το παλιό ασημένιο μαντολίνο από τη γιαγιά σας. Ικανοποιημένος από τη λογική εξήγηση για το παράξενο σχήμα που βλέπει στην οθόνη, ο υπάλληλος είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνει να το εξετάσει. Αν πραγματικά σας πιέζει ο χρόνος, βγάλτε εκ των προτέρων το αντικείμενο από την αποσκευή και ζητήστε να το ελέγξουν.

▪ Αν αρχίσει να χτυπάει ο συναγερμός, να είστε συνεργατικοί και να δώσετε αμέσως εξηγήσεις. Αν ο υπάλληλος ξέρει ότι ο συναγερμός χτύπησε λόγω ενός συγκεκριμένου αντικειμένου και έχει κάποιον συνεργάτη με φορητό ανιχνευτή μετάλλων, θα σας στείλει σε εκείνον.

▪ Ένας βέβαιος τρόπος για να χάσετε την πτήση σας είναι να αστειευτείτε ότι θα κάνετε αεροπειρατεία ή ότι έχετε βόμβα. Εκτός του ότι θα υποβληθείτε σε εξονυχιστική έρευνα από τους υπεύθυνους ασφαλείας του αεροδρομίου, ίσως σας ασκηθεί δίωξη.

Καλή Πτήση!

Είναι δυνατόν να επιλέξετε ασφαλή πτήση; Μάλλον ναι. Όποια πτήση και αν επιλέξετε, έχετε πάρα πολλές πιθανότητες να φτάσετε στον προορισμό σας σώοι. Αν έχετε αμφιβολίες, ερευνήστε το αρχείο ασφαλείας της εταιρίας με την οποία σκοπεύετε να ταξιδέψετε. Να έχετε υπόψη ότι, παρά τα αεροπορικά δυστυχήματα, οι πτήσεις εξακολουθούν να θεωρούνται ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους ταξιδιού.

Στο μεταξύ, μπορούμε όλοι να αναμένουμε τον καιρό—υπό τη διακυβέρνηση του Θεού πάνω στη γη—κατά τον οποίο θα υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μέσα σε μια θεοφοβούμενη, ειρηνική ανθρώπινη οικογένεια, δεν θα υπάρχει χώρος για οποιονδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι “θα κατοικούν με ασφάλεια και θα είναι αδιατάρακτοι από τον τρόμο της συμφοράς”.—Παροιμίες 1:33.*

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Να ταξιδεύετε με πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Τα περισσότερα δυστυχήματα συμβαίνουν κατά το στάδιο απογείωσης, ανόδου, καθόδου ή προσγείωσης. Οι πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό μειώνουν την έκθεση σε αυτά τα στάδια της πτήσης που είναι πιο επιρρεπή στα δυστυχήματα.

Να επιλέγετε μεγαλύτερα αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη με περισσότερες από 30 θέσεις επιβατών είναι γενικά σχεδιασμένα και πιστοποιημένα υπό αυστηρότερες προδιαγραφές από ό,τι τα μικρότερα σκάφη. Επίσης, στην απίθανη περίπτωση σοβαρού δυστυχήματος, τα μεγαλύτερα αεροσκάφη παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για επιβίωση των επιβατών.

Να δίνετε προσοχή στην ενημέρωση πριν από την απογείωση. Αν και οι πληροφορίες φαίνεται να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, τα σημεία όπου βρίσκονται οι πιο κοντινές έξοδοι κινδύνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αεροσκάφος και τη θέση στην οποία κάθεστε.

Μην τοποθετείτε στο ντουλάπι πάνω από το κεφάλι σας βαριά αντικείμενα. Τα ντουλάπια πάνω από το κεφάλι σας ίσως να μην μπορούν να κρατήσουν πολύ βαριά αντικείμενα στη διάρκεια αναταράξεων, γι’ αυτό αν μεταφέρετε κάποιο αντικείμενο το οποίο θα δυσκολευόσασταν να ανεβάσετε στο ντουλάπι, παραδώστε το ως αποσκευή από πριν κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Να έχετε δεμένη τη ζώνη του καθίσματός σας όσο διάστημα κάθεστε. Αν έχετε δεμένη τη ζώνη σας όταν κάθεστε αυτό θα σας προσφέρει την επιπλέον προστασία που ίσως χρειαστείτε αν το αεροπλάνο πέσει σε απρόσμενες αναταράξεις.

Να ακούτε ό,τι λένε οι αεροσυνοδοί. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο βρίσκονται οι αεροσυνοδοί σε ένα αεροσκάφος είναι η ασφάλεια. Αν, λοιπόν, σας ζητήσουν να κάνετε κάτι, κάντε το πρώτα και ρωτάτε αργότερα.

Μη μεταφέρετε επικίνδυνα υλικά. Υπάρχουν αρκετά μακροσκελείς κατάλογοι επικίνδυνων υλικών τα οποία δεν επιτρέπονται, αλλά η κοινή λογική θα πρέπει να σας υπαγορεύει ότι δεν πρέπει να μεταφέρετε βενζίνη, καυστικά υλικά, δηλητηριώδη αέρια και άλλα τέτοια είδη στο αεροσκάφος εκτός και αν επιτρέπονται από την αεροπορική εταιρία και μεταφέρονται σε κατάλληλο δοχείο.

Μην πίνετε πολύ. Όση ποσότητα αλκοόλ και αν καταναλώσετε θα σας επηρεάσει περισσότερο όταν βρίσκεστε στον αέρα παρά στο επίπεδο της θάλασσας. Είναι καλό να είστε μετριοπαθείς σε όποιο υψόμετρο και αν βρίσκεστε.

Να είστε σε ετοιμότητα. Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία θα προκύψει κάποια επείγουσα κατάσταση, όπως μια έκτακτη εκκένωση του σκάφους για προληπτικούς λόγους, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες των αεροσυνοδών και του πληρώματος και να βγείτε από το αεροσκάφος όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ

Αν θα ταξιδέψετε, αναφέρονται παρακάτω μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε την οικογένειά σας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της.

Μιλήστε με την οικογένειά σας. Πριν φύγετε για το ταξίδι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους σας προκειμένου να συζητήσετε για τη δική σας καθώς και τη δική τους ασφάλεια. Εξηγήστε τα νέα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί και τι σημαίνουν αυτά για την ασφάλειά σας ενώ ταξιδεύετε.

Αφήστε τους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Αφήστε τα μέλη της οικογένειάς σας να εκφράσουν την ανησυχία τους. Σας αγαπούν και το μόνο που θέλουν είναι να είστε ασφαλείς. Να ακούτε προσεκτικά χωρίς να ασκείτε κριτική, λαβαίνοντας σοβαρά υπόψη όλους τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Να τους καθησυχάζετε με ειλικρίνεια. Μιλήστε σχετικά με το πώς διάφοροι φορείς προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια αλλά και μέσα στα αεροσκάφη. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό ενώ βρίσκεστε μέσα σε αεροπλάνο είναι πολύ μικρή.

Να επικοινωνείτε. Υποσχεθείτε ότι θα τους τηλεφωνήσετε όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας. Να τηλεφωνείτε συχνά στο σπίτι όταν βρίσκεστε μακριά. Είναι επίσης σημαντικό να ξέρει η οικογένειά σας πώς θα επικοινωνήσει μαζί σας αν προκύψει κάτι έκτακτο.

http://wol.jw.org

Recommended For You