Φυτά που λάμπουν θα φωτίζουν το χώρο μας;

Φανταστείτε να ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού σας το βράδυ για να κάνετε μια βόλτα σε έναν κήπο που…λάμπει. Τώρα φανταστείτε την ίδια εικόνα να πρωταγωνιστεί και στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, με φυτά που λάμπουν και φωτίζουν το σπίτι σας.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κάνουν πραγματικότητα αυτή την εικόνα που μόλις φανταστήκατε. Έχουν δημιουργήσει φυτά τα οποία λάμπουν και θα μπορούσαν σύντομα να αντικαταστήσουν τη λάμπα του γραφείου μας. Απώτερος σκοπός αυτής της ιδέας, είναι η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση της ανάγκης για ηλεκτρικό φωτισμό στα σπίτια μας από άλλες πηγές.

Ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της έρευνας, είναι ότι τα φυτά που λάμπουν δημιουργήθηκαν χωρίς καμία γενετική τροποποίηση. Αντίθετα, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο, έτσι ώστε με τη βοήθεια ορισμένων κυττάρων τα φυτά να μπορούν να εκτελέσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια, δηλαδή να λάμπουν.

Μέχρι στιγμής, η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα φυτά. Η λάμψη που εκπέμπουν διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα καταφέρουν να κάνουν μόνιμη τη λάμψη τους.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο και το φως που παράγεται από τα φυτά είναι πολύ αχνό για να φωτίσει ένα σπίτι ή να αντικαταστήσει το φως πάνω από το γραφείο μας. Ωστόσο, και αυτό το ζήτημα πρόκειται να λυθεί με τις απαιτούμενες αλλαγές και τεχνολογικές βελτιώσεις.

Οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι πολύ σύντομα μπορεί να μην χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας, πράγμα που θα σήμαινε τη βελτίωση της ζωής μας αλλά και του πλανήτη.

Recommended For You