Φυτά που «Μιλάνε»; και όμως Ναι!

Ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, έχουν κατασκευάσει μικρόφωνα καθοδηγούμενα με λέιζερ τα οποία μπορούν να «ακούν» τα φυτά. Τα μικρόφωνα λαβαίνουν ηχητικά κύματα που παράγονται από το αέριο αιθυλένιο, το οποίο αναδίδουν φυτά που υφίστανται πίεση. 
Ο επιστήμονας Δρ Φρανκ Κούνεμαν, του Πανεπιστημίου της Βόννης, λέει: «Όσο περισσότερη πίεση υφίσταται κάποιο φυτό, τόσο πιο ισχυρό είναι το σήμα που λαβαίνουμε στο μικρόφωνό μας». Σε κάποια περίπτωση μια φαινομενικά υγιής αγγουριά «σχεδόν κραύγαζε», σύμφωνα με τις καταγραφές. «Μια πιο κοντινή εξέταση έδειξε ότι είχαν αναπτυχθεί μύκητες στο φυτό αν και τα συμπτώματα δεν ήταν ακόμη ορατά». 
Στην πραγματικότητα, οι μύκητες χρειάζονται οχτώ με εννέα ημέρες για να σχηματίσουν ορατές κηλίδες, και μόνο τότε μπορούν οι αγρότες να εντοπίσουν το πρόβλημα. «Κρυφακούγοντας τα φυτά», λέει η εφημερίδα Δε Τάιμς του Λονδίνου, «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση βλαβερών εντόμων και ασθενειών. Το να γνωρίζουμε τα επίπεδα πίεσης που υφίστανται οι καρποί και τα λαχανικά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να τα αποθηκεύουμε και να τα μεταφέρουμε αποτελεσματικά».

Recommended For You