Φρούτα και λαχανικά: μια πανδαισία βιταμινών και χρωμάτων

imagesΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη ζωή κάθε ανθρώπου, καθώς έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας αποτελώντας μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Με διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα ο οργανισμός μας επωφελείται με άφθονα αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή υγεία του οργανισμού και η κατανάλωση τους με ποικιλία χρωμάτων βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Με την πρόσληψη ποικιλίας χρωμάτων σε φρούτα και λαχανικά καταφέρνουμε να καλύπτουμε περισσότερες βιταμίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία μας.

Πολλοί επιστήμονες άλλωστε, τονίζουν την αξία της υγιεινής διατροφής που έχει ως βασικό συστατικό της τα φρούτα και τα λαχανικά και συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδων καθημερινά, με στόχο την ευρεία πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρουν ως απαραίτητα για τη διατροφή μας είναι ο αρακάς, ο οποίος είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς και οι αγκινάρες. Πρόκειται για ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η Βιταμίνη C. Επίσης, τα πράσινα φασολάκια και τα καρότα είναι καλό να εντάσσονται στη διατροφή μας. Τα φασολάκια είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Από την καθημερινότητα μας φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψουμε τα φρούτα, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα πορτοκάλια.

Μερικά λοιπόν μυστικά για να εντάξουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στην καθημερινή μας διατροφή είναι:

-Να έχουμε ένα μπολ με φρούτα που διατηρούνται εκτός ψυγείου σε σημείο που να μας είναι ορατό.
-Το μεσημεριανό και το βραδινό μας γεύμα να συνοδεύεται από σαλάτα ή βραστά λαχανικά.
-Να προσθέσουμε ποικιλία λαχανικών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
-Να αντικαταστήσουμε τα έτοιμα σνακ των ενδιάμεσων γευμάτων με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
-Να πίνουμε φυσικούς χυμούς αντί έτοιμους. Ο χυμός πορτοκαλιού που μόλις έχουμε στύψει θα πρέπει αμέσως να καταναλώνεται.
-Να προτιμάμε τα φρούτα για επιδόρπια. Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι τα φρούτα, τόσες περισσότερες βιταμίνες C περιέχουν.

Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναγκαία και θα πρέπει να εξοπλίσουμε το καθημερινό μας γεύμα για μια ισορροπημένη και υγιή διατροφή. Η καθημερινή κατανάλωση τους αποτελεί και ένα όπλο προστασίας απέναντι στις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

http://www.post4life.gr

Recommended For You