Τρία Ερωτήματα που θα Ήθελαν οι Άνθρωποι να Κάνουν στον Θεό

imagesΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ της Σούζαν σχετικά με τον Θεό προέκυψαν στα εφτά της, όταν ο εννιάχρονος φίλος της Αλ νοσηλεύτηκε με πολιομυελίτιδα και κατέληξε να ζει περιορισμένος σε τεχνητό πνεύμονα. Έγραψε για την εμπειρία της στο φύλλο της εφημερίδας The New York Times με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2013.

Αφού επισκέφτηκε τον Αλ στο νοσοκομείο, η Σούζαν ρώτησε τη μητέρα της: «Γιατί να το κάνει αυτό ο Θεός σε ένα μικρό παιδί;»

«Αν ρωτούσες κάποιον ιερέα, θα σου έλεγε ότι ο Θεός πρέπει να έχει τους λόγους του, αλλά προσωπικά δεν ξέρω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί», απάντησε εκείνη.

Ύστερα από δύο χρόνια, το 1954, έγινε διαθέσιμο το εμβόλιο του Τζόνας Σολκ για την πολιομυελίτιδα, και η μητέρα της Σούζαν ανέφερε ότι ίσως ο Θεός καθοδήγησε την έρευνά του.

«Ο Θεός θα έπρεπε να είχε καθοδηγήσει τους γιατρούς πριν από πολύ καιρό ώστε να μην μπει ο Αλ σε τεχνητό πνεύμονα», απάντησε η Σούζαν.

Η ίδια συνόψισε την εμπειρία της παιδικής της ηλικίας ως εξής: «Έπειτα από οχτώ μόλις χρόνια, [ο Αλ] πέθανε. Στο μεταξύ, εγώ είχα πλέον ταχθεί υπέρ του αθεϊσμού».

Όπως η Σούζαν, έτσι και πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει εξαιτίας κάποιας τραγωδίας ή έχουν γίνει μάρτυρες τραγικών γεγονότων αδυνατούν να βρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά τους για τον Θεό. Μερικοί γίνονται αθεϊστές. Άλλοι μπορεί να μην αρνούνται εντελώς την ύπαρξη του Θεού, αλλά γίνονται σκεπτικιστές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αθεϊστές και οι σκεπτικιστές έχουν πλήρη άγνοια για τη θρησκεία. Ίσα ίσα, η εμπειρία τους με τη θρησκεία είναι πολλές φορές αυτό που τους σπρώχνει στη δυσπιστία. Ίσως νιώθουν ότι η οργανωμένη θρησκεία έχει αποτύχει να δώσει απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα της ζωής. Ποια είναι αυτά; Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, πρόκειται συχνά για τα ίδια ερωτήματα με τα οποία παλεύουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στον Θεό. Εξετάστε τρία ερωτήματα που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να κάνουν στον Θεό αν τους δινόταν η ευκαιρία, καθώς και τις απαντήσεις που παρέχει η Αγία Γραφή.

 1 «ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ;»

Γιατί να κάνουν αυτό το ερώτημα;

“Ένας στοργικός Θεός θα απέτρεπε τις τραγωδίες της ζωής”, συμπεραίνουν πολλοί.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Ίσως οι συνήθειες και τα έθιμα ανθρώπων που προέρχονται από κάποιον άλλον πολιτισμό να μας παραξενεύουν—ακόμα και να μας σκανδαλίζουν. Θα μπορούσαμε εύκολα να παρερμηνεύσουμε τις ενέργειές τους. Για παράδειγμα, σε έναν πολιτισμό οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να διατηρούν οπτική επαφή είναι ένδειξη ειλικρίνειας, ενώ σε κάποιον άλλον το εκλαμβάνουν αυτό ως έλλειψη σεβασμού. Αλλά ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα υπήρχε λόγος να πούμε ότι κάνουν λάθος. Απλώς χρειάζεται να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με την κατανόησή μας για τον Θεό; Πολλοί πιστεύουν ότι τα βάσανα αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει Θεός. Κάποιοι άλλοι ωστόσο, οι οποίοι έχουν κατανοήσει γιατί επιτρέπει ο Θεός να υποφέρουμε, είναι πεπεισμένοι ότι όντως υπάρχει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Οι σκέψεις και οι οδοί του Θεού διαφέρουν από τις δικές μας. (Ησαΐας 55:8, 9) Ως εκ τούτου, οι ενέργειές του, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους περιμένει πριν ενεργήσει, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μας παραξενεύουν.

Παρ’ όλα αυτά, η Γραφή δεν μας ζητάει να δεχτούμε δηλώσεις που στερούνται ουσίας, όπως: «Ο Θεός ενεργεί με μυστηριώδεις τρόπους». Αντίθετα, μας παροτρύνει να μάθουμε περισσότερα για εκείνον, βοηθώντας μας να καταλάβουμε γιατί και πότε ενεργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. * Μπορούμε μάλιστα ακόμα και να τον πλησιάσουμε.—Ιακώβου 4:8.

 2 «ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ;»

Γιατί να κάνουν αυτό το ερώτημα;

Κάποιοι ίσως καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Αν ο Θεός εκτιμούσε την ειλικρίνεια, δεν θα υπήρχε τόση προσποίηση μεταξύ αυτών που ισχυρίζονται ότι τον λατρεύουν”.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Φανταστείτε έναν γιο ο οποίος απορρίπτει την καλή ανατροφή που του έδωσε ο πατέρας του και φεύγει από το σπίτι για να ζήσει μέσα στη διαφθορά. Αν και ο πατέρας δεν το επιδοκιμάζει αυτό, επιτρέπει στον γιο να κάνει την επιλογή του. Θα μπορούσαν όσοι συναντήσουν αργότερα τον γιο να συμπεράνουν δικαίως ότι είχε κακό πατέρα ή ότι δεν είχε καν πατέρα; Όχι βέβαια! Παρόμοια, η υποκρισία στη θρησκεία αποδεικνύει απλώς ότι ο Θεός επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο στη ζωή.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Ο Θεός μισεί τη θρησκευτική υποκρισία. (Ιερεμίας 7:29-31· 32:35) Παράλληλα, επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκούν ελεύθερη βούληση. Πολλοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στον Θεό επιλέγουν να ακολουθήσουν ανθρωποποίητες θρησκευτικές διδασκαλίες και έναν δικό τους κώδικα ηθικής.—Ματθαίος 15:7-9.

Στον αντίποδα, η θρησκεία που επιδοκιμάζει ο Θεός δεν είναι υποκριτική. * Ο Ιησούς είπε: «Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας». (Ιωάννης 13:35) Αυτή η αγάπη πρέπει να είναι «ανυπόκριτη». (Ρωμαίους 12:9) Οι περισσότερες θρησκείες έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994, δεκάδες χιλιάδες θρησκευόμενοι άνθρωποι σφάγιασαν άτομα που ανήκαν στην ίδια θρησκεία με αυτούς, απλώς και μόνο επειδή προέρχονταν από διαφορετική φυλή. Αντιθέτως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν συμμετείχαν στην αιματοχυσία, και πολλοί από αυτούς προστάτεψαν ομοπίστους τους και άλλους ανθρώπους,διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους. Τέτοιες ανιδιοτελείς πράξεις αποδεικνύουν ότι η θρησκεία μπορεί να είναι απαλλαγμένη από υποκρισία.

 3 «ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ;»

Γιατί να κάνουν αυτό το ερώτημα;

Μερικοί ίσως αναρωτιούνται: “Γιατί οι άνθρωποι ζουν μόνο 80 ή 90 χρόνια και μετά πεθαίνουν; Ποιος είναι ο σκοπός μιας τόσο σύντομης ύπαρξης;”

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Πολλοί, αν και δεν πιστεύουν στον Θεό, νιώθουν την ανάγκη να ερμηνεύσουν την πολυπλοκότητα, την περιπλοκότητα και την τάξη του φυσικού κόσμου. Αντιλαμβάνονται ότι τα δεδομένα που αφορούν τον πλανήτη μας, άλλους πλανήτες καθώς και τη σελήνη έχουν ρυθμιστεί ακριβώς με τον σωστό τρόπο για να συντηρείται η ζωή στη γη. Οι ίδιοι περιγράφουν τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν ως άψογα συντονισμένους, τέλεια ρυθμισμένους σε βαθμό που ακόμα και η παραμικρή απόκλιση θα καθιστούσε τη ζωή στη γη αδύνατη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Μολονότι πολλοί θεωρούν ότι η σχετικά σύντομη διάρκεια της ζωής μας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει Θεός, ο φυσικός κόσμος παρέχει άφθονες αποδείξεις που πιστοποιούν ότι υπάρχει Δημιουργός. (Ρωμαίους 1:20) Ο Θεός είχε έναν σκοπό όταν τα έφτιαξε όλα αυτά, και ο λόγος της ύπαρξής μας συνδέεται στενά με αυτόν. Εκείνος δημιούργησε τους ανθρώπους για να ζουν για πάντα στη γη, και δεν έχει εγκαταλείψει τον σκοπό του.—Ψαλμός 37:11, 29· Ησαΐας 55:11.

Παρότι μπορούμε να αντιληφθούμε την ύπαρξη του Θεού όπως και κάποιες από τις ιδιότητές του μέσα από τον φυσικό κόσμο, πρόθεσή του δεν ήταν να διακρίνουμε τον σκοπό του με αυτόν τον τρόπο. Προκειμένου να γνωρίσουμε τον σκοπό του Θεού, και κατ’ επέκταση το νόημα της ύπαρξής μας, χρειάζεται να έχουμε επικοινωνία με τον ίδιο. Εκείνος επικοινωνεί μαζί μας μέσω της Γραφής, χρησιμοποιώντας απλούς, άμεσους όρους. * Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σάς προσκαλούν να εξετάσετε υπό ένα νέο πρίσμα τις απαντήσεις που υπάρχουν εκεί.

πηγή

Recommended For You