Το γρηγορότερο αντικείμενο στο Σύμπαν

Το φως δεν είναι αντικείμενο, το φως είναι ακτινοβολία εκπεμπόμενη κατά διαστήματα, ένα ορισμένο τμήμα του φάσματος. Εκτός από το φως, ένα από τα ταχύτερα πράγματα στο σύμπαν είναι οι λεγόμενες “σφαίρες πλάσματος (plasma blobs)”

Πολλοί πρώιμοι αστρονόμοι θεωρούσαν ότι είναι αδύνατο για οποιοδήποτε κοσμική ύλη να κινηθεί ταχύτερα από το φως, ωστόσο, πρόσφατα, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν και να παρατηρήσουν αυτό το γρηγορότερο αντικείμενο στο Σύμπαν, κάτι που όπως είπαμε και πριν, ονομάζεται “The Plasma Blob” (Σφαίρες θερμού αερίου στο μέγεθος του πλανήτη Δία οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε ροές αντικειμένων ή υλικών που εκτοξεύονται από υπερενεργητικούς γαλαξίες αγγλ.hyperactive galaxies).

Οι σφαίρες πλάσματος ως το ταχύτερο αντικείμενο στο Σύμπαν

Σε μια συνάντηση στην Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν μετρήσει σφαίρες σε πίδακες από Μπλέιζαρ οι οποίες “κραύγαζαν” μέσω της περιοχής του 99,9 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός. Ή με άλλα λόγια, η μέτρησή τους δείχνει ότι οι σφαίρες πλάσματος στο Μπλέιζαρ είναι το γρηγορότερο αντικείμενο στο σύμπαν. Κατά συνέπεια, αυτό μας λέει ότι οι φυσικές διεργασίες στους πυρήνες των γαλαξιών είναι εξαιρετικά ενεργητικές, και είναι ικανές να προωθούν τρομερά την ύλη κοντά στον απόλυτο κοσμικό θεσμό που είναι η ταχύτητα του φωτός.

Αναλογιστείτε την ικανότητα του ταχέως κινούμενου αερίου που υπερθερμαίνεται, το οποίο ονομάζεται πλάσμα: “Για να επιταχύνετε μια μπάλα με την ταχύτητα που μετράται μέσα σε αυτούς τους Μπλέιζαρς, χρειάζεται όλη η ενέργεια η οποία παράγεται στον πλανήτη μας σε μια ολόκληρη εβδομάδα. Και οι σφαίρες πλάσματος σε αυτούς τους πίδακες το ελάχιστο, είναι τόσο τεράστιες όσο ένας μεγάλος πλανήτης. “

Οι πίδακες σε ενα Μπλέιζαρ τρέχουν στο Σύμπαν σαν ενα γρήγορο…κούριερ…Λίγο πιο γρήγορα, στην πραγματικότητα. Σε μια άλλη μελέτη η οποία δόθηκε στη συνάντηση αυτή, οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας που πιστεύεται ότι προέρχονται από μια κολοσσιαία σύγκρουση γαλαξιακών σμηνών (συστάδων), χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης με πάνω από 99,9 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός. Οι μετρήσεις τοποθετούν την ποσότητα στο 99,9 ακολουθούμενη από δεκαεννέα επιπλέον εννέα – σχεδόν πολύ κοντά στην ταχύτητα φωτός.

Τι λένε οι επιστήμονες γι ‘αυτό!

Τα σωματίδια δεν είναι φως, αλλά η πραγματική ύλη η οποία είναι το ταχύτερο αντικείμενο στο σύμπαν. Πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον Πρωτόνια, αλλά η ενέργεια που τους παρακινεί είναι το ίδιο εκπληκτική, και ακόμα οι μηχανισμοί που προκαλούν όλο αυτό μπορεί να συσχετίζονται.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τους ακριβείς μηχανισμούς οι οποίοι αφορούν την επιτάχυνση ενός αντικειμένου σε τέτοιες υψηλές ταχύτητες. Στην περίπτωση των Μπλέιζαρς, φαίνεται ότι εμπλέκεται μια Μαύρη τρύπα. Ευρισκόμενη σε έναν ενεργό γαλαξία, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα αντλεί αέριο προς το εσωτερικό της. Κάποιο από το αέριο αυτό καταρρέει προς το εσωτερικό της, αλλά ενα μέρος του αερίου απλά επιταχύνεται και στη συνέχεια εκτοξεύεται σχηματίζοντας πίδακες υψηλής ταχύτητας κατά μήκος του άξονα περιστροφής του γαλαξία. Έντονα, στροβιλιζόμενα μαγνητικά πεδία μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο.

Ορισμένες δραστικές κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από πίδακες Μπλέιζαρ. Όμως, και άλλα φαινόμενα μπορούν να χρησιμεύσουν ως επιταχυντές σωματιδίων στο διάστημα, όπως η συγχώνευση γαλαξιών ή οι συγκρούσεις μελανών οπών οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν το ταχύτερο αντικείμενο στο σύμπαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τρία Μπλέιζαρς, γνωστά από προηγούμενες παρατηρήσεις, είναι εξαιρετικά γρήγορα, χρησιμοποιώντας τη Πολύ Μεγάλη Συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Βασικής Γραμμής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation‘s Very Long Baseline Array radio observatory).

Συμπέρασμα – Το ταχύτερο αντικείμενο στο σύμπαν

Τα αποτελέσματα εξασφαλίζουν την προηγούμενη εργασία και καθορίζουν τις ταχύτητες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο εκπληκτικός ρυθμός των σφαιρών πλάσματος φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα όριο που μπορεί να υποδηλώνει οτι αυτό είναι το ταχύτερο αντικείμενο στο σύμπαν.

Όλα τα αποτελέσματα από τις παρατηρήσεις του πίδακα από το Μπλέιζαρ (blazar jet) συμφωνούν με τη Θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, “Οι πίδακες επιταχύνονται μέχρι την άκρη του φράγματος της ταχύτητας του φωτός αλλά όχι πέραν αυτού, αν και είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς επιταχυντές το σύμπαν “. Και αυτά τα Μπλέιζαρς είναι το γρηγορότερο αντικείμενο στο σύμπαν.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά ισχυρές. Και για την καταστροφή του σύμπαντος, είναι αρκετός ο αριθμός των υπερμεγέθων μελανών οπών που υπάρχουν στο σύμπαν. Αλλά δεν είναι μόνο ικανές για καταστροφή, κατά άλλους κρατάνε το κλειδί της σταθερότητας του σύμπαντος όπως είναι σήμερα…

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας – {πηγή}

Recommended For You