Τι Πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά;

imagesΟι πεποιθήσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν είναι μυστικές, διότι τα έντυπά τους κυκλοφορούν ευρέως σε εκατοντάδες γλώσσες. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση των κύριων θέσεών τους.

1. Η Αγία Γραφή Οι Μάρτυρες πιστεύουν ότι «όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη». (2 Τιμόθεο 3:16) Ο Τζέισον Ντ. Μπιντούν, επίκουρος καθηγητής θρησκειολογίας, έγραψε: «[Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά οικοδόμησαν] το σύστημα των πεποιθήσεων και των ενεργειών τους χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την Αγία Γραφή, χωρίς να προκαθορίζουν τι πρέπει να βρεθεί σε αυτήν». Ευθυγραμμίζουν τις πεποιθήσεις τους με τη Γραφή. Δεν την ερμηνεύουν όπως τους βολεύει. Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν κυριολεκτική σημασία όλα όσα λέει. Για παράδειγμα, οι εφτά δημιουργικές ημέρες είναι συμβολικές—αναφέρονται σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους.—Γένεση 1:31· 2:4.

2. Ο Δημιουργός Ο αληθινός Θεός έχει δώσει στον εαυτό του ένα προσωπικό όνομα—Ιεχωβά (ή Γιαχβέ, κατά τη Ρωμαιοκαθολική Βίβλο της Ιερουσαλήμ και μερικούς σύγχρονους λογίους)—το οποίο τον ξεχωρίζει από τους ψεύτικους θεούς. (Ψαλμός 83:18· βλέπε επίσης Έξοδος 6:3, Μετάφραση του Βάμβα· Ησαΐας 42:8, αστερίσκος στη λέξη «Κύριος», Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα) Η εβραϊκή μορφή του θεϊκού ονόματος εμφανίζεται περίπου 7.000 φορές στο πρωτότυπο κείμενο των Γραφών. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα αυτού του ονόματος, ο Ιησούς είπε στην υποδειγματική του προσευχή: «Ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου». (Ματθαίος 6:9, Κείμενο) Ο Θεός δικαίως απαιτεί αποκλειστική αφοσίωση. Ως εκ τούτου, οι Μάρτυρες δεν χρησιμοποιούν εικόνες ή άλλα ομοιώματα στη λατρεία τους.—1 Ιωάννη 5:21.

3. Ο Ιησούς Χριστός Είναι ο Σωτήρας, «ο Γιος του Θεού» και «ο πρωτότοκος όλης της δημιουργίας». (Ιωάννης 1:34· Κολοσσαείς 1:15· Πράξεις 5:31) Εφόσον δημιουργήθηκε, δεν αποτελεί μέρος μιας Τριάδας. Ο ίδιος είπε: «Ο Πατέρας είναι μεγαλύτερος από εμένα». (Ιωάννης 14:28) Προτού έρθει στη γη, ο Ιησούς ζούσε στον ουρανό, και μετά το θυσιαστικό θάνατο και την ανάστασή του επέστρεψε εκεί. «Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μόνο μέσω [εκείνου]».—Ιωάννης 14:6.

4. Η Βασιλεία του Θεού Είναι μια πραγματική ουράνια κυβέρνηση με Βασιλιά—τον Ιησού Χριστό—και 144.000 συγκυβερνήτες, οι οποίοι «έχουν αγοραστεί από τη γη». (Αποκάλυψη 5:9, 10· 14:1, 3, 4· Δανιήλ 2:44· 7:13, 14) Αυτοί θα κυβερνήσουν τη γη, η οποία θα καθαριστεί από κάθε ασέβεια και θα κατοικείται από πολλά εκατομμύρια θεοφοβούμενους ανθρώπους.—Παροιμίες 2:21, 22.

5. Η γη Το εδάφιο Εκκλησιαστής 1:4 δηλώνει: «Η γη παραμένει στον αιώνα». Μετά την καταστροφή των ασεβών, η γη θα γίνει παράδεισος και θα κατοικείται αιώνια από δίκαιους ανθρώπους. (Ψαλμός 37:10, 11, 29) Έτσι θα εκπληρωθούν τα λόγια της προσευχής του Ιησού: «Γενηθήτω τὸ θέλημά σου . . . ἐπὶ γῆς».—Ματθαίος 6:10, Κείμενο.

6. Οι προφητείες της Αγίας Γραφής «Ο Θεός . . . δεν μπορεί να πει ψέματα». (Τίτο 1:2) Επομένως, ό,τι προλέγει εκείνος βγαίνει πάντα αληθινό, περιλαμβανομένων και των προφητειών της Γραφής σχετικά με το τέλος του παρόντος κόσμου. (Ησαΐας 55:11· Ματθαίος 24:3-14) Ποιοι θα επιζήσουν από την επερχόμενη καταστροφή; «Αυτός που κάνει το θέλημα του Θεού παραμένει για πάντα», λέει το εδάφιο 1 Ιωάννη 2:17.

7. Κοσμικές εξουσίες «Αποδώστε αυτά που είναι του Καίσαρα στον Καίσαρα, αλλά αυτά που είναι του Θεού στον Θεό», είπε ο Ιησούς. (Μάρκος 12:17) Ως εκ τούτου, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπακούν στους νόμους του Κράτους όταν αυτοί δεν συγκρούονται με τους νόμους του Θεού.—Πράξεις 5:29· Ρωμαίους 13:1-3.

8. Κήρυγμα Ο Ιησούς προείπε: «Αυτά τα καλά νέα της βασιλείας» θα κηρυχτούν σε όλη τη γη πριν από το τέλος του παρόντος κόσμου. (Ματθαίος 24:14) Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά το θεωρούν τιμή να συμμετέχουν σε αυτό το ζωοσωτήριο έργο. Βέβαια, το αν οι άνθρωποι θα ακούσουν ή όχι είναι δική τους επιλογή. Η Γραφή λέει: «Όποιος θέλει ας πάρει νερό ζωής δωρεάν».—Αποκάλυψη 22:17.

9. Βάφτισμα Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά βαφτίζουν μόνο εκείνους που, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης της Γραφής, θέλουν να υπηρετούν τον Θεό ως Μάρτυρές του. (Εβραίους 12:1) Αυτοί συμβολίζουν την προσωπική τους αφιέρωση στον Θεό με βύθιση στο νερό.—Ματθαίος 3:13, 16· 28:19.

10. Διάκριση κληρικών-λαϊκών «Όλοι εσείς είστε αδελφοί», είπε ο Ιησούς στους ακολούθους του. (Ματθαίος 23:8) Οι πρώτοι Χριστιανοί, περιλαμβανομένων και των Βιβλικών συγγραφέων, δεν είχαν τάξη κληρικών. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ακολουθούν αυτό το Βιβλικό πρότυπο.

* Το όνομα «Ιεχωβά» δεν το επινόησαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Η Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία, ένα σύγγραμμα της Ορθόδοξης θεολογίας, αναγνωρίζει ότι η προφορά «Ιεχωβά» μαρτυρείται ήδη από το 1270, αν και είναι πολύ προγενέστερη. (Αθ. Μαρτίνος, Τόμ. 6, στ. 592) Επιπρόσθετα, αιώνες πριν από την εποχή μας, το όνομα του Θεού αποδόθηκε «Ιεχωβά» σε αρκετές μη Βιβλικές γλώσσες, περιλαμβανομένης της αγγλικής και της γερμανικής. Δυστυχώς, μερικοί σύγχρονοι μεταφραστές της Γραφής αντικατέστησαν το θεϊκό όνομα με τίτλους όπως «Θεός» και «Κύριος», δείχνοντας έτσι κατάφωρη ασέβεια για τον Συγγραφέα της.

*** g 8/10 σ. 8-9 Τι Πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; ***

Recommended For You