Τι θα συμβεί αν δεν κλείσουμε το κινητό μας στο αεροπλάνο

Κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε ένα αεροσκάφος, οι αεροσυνοδοί μας ζητούν να κλείσουμε όλες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές ή να ενεργοποιήσουμε την λειτουργία πτήσης. Έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες για το τι συμβαίνει εάν αφήσουμε το κινητό ή το τάμπλετ μας ανοιχτό πριν την απογείωση, όμως το πλήρωμα των αεροπλάνων δεν εξηγεί ποτέ τους λόγους πίσω από αυτή την εντολή. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Σύμφωνα με τον Βρετανό πιλότο Κρις Φόστερ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα της Λίβερπουλ «Echo», το πιθανότερο είναι να μην συμβεί τίποτα. Τα συστήματα στο πιλοτήριο είναι πλέον τόσο ανεπτυγμένα που τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές, όμως καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται η λειτουργία πτήσης για παν ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον Φόστερ, σε μερικά χρόνια ίσως να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί κανονικά το κινητό του.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και άλλα στοιχεία που αποκαλύπτει ο πιλότος. Για παράδειγμα, ο πραγματικός λόγος που δεν κατεβάζουμε τις κουρτίνες κατά την απογείωση και κλείνουμε το τραπεζάκι της θέσης μας είναι για να γίνει ευκολότερη η έξοδος από το αεροσκάφος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Το ίδιο ισχύει και για τον λόγο που σβήνουν τα φώτα πριν την προσγείωση, καθώς είναι σημαντικό τα μάτια των επιβατών να συνηθίσουν στο φυσικό φως εάν χρειαστεί να εκκενώσουν την καμπίνα άμεσα.

Recommended For You