Τι Δείχνει για Μένα το Ντύσιμό Μου;

imagesΓιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει τι φοράς; Επειδή τα ρούχα λένε κάτι για εμάς. Τι λένε για εσένα τα δικά σου ρούχα;

Λάθος 1: Αφήνεις τα ΜΜΕ να καθορίζουν το ντύσιμό σου.

«Κάποιες φορές μου αρέσει μια τάση της μόδας επειδή διαφημίζεται πολύ», λέει μια έφηβη, η Τερέζα. «Όταν το μυαλό σου βομβαρδίζεται με εικόνες ανθρώπων που φοράνε κάτι συγκεκριμένο, είναι δύσκολο να μην επηρεαστείς».

Δεν επηρεάζονται όμως μόνο τα κορίτσια από τις διαφημίσεις. «Τα αγόρια είναι το ίδιο ευάλωτα στις τάσεις της μόδας», λέει το βιβλίο Πώς να Μεγαλώσετε Αγόρια στην Εφηβεία—Ένας Πλήρης Οδηγός. «Γίνονται στόχος των διαφημίσεων από πολύ μικρή ηλικία».

Μια καλύτερη προσέγγιση: Η Γραφή λέει: «Ο άπειρος πιστεύει κάθε λόγο, αλλά ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του». (Παροιμίες 14:15) Με βάση αυτή την αρχή, μάθε να εξετάζεις προσεκτικά αυτά που βλέπεις στις διαφημίσεις. Για παράδειγμα, όταν κάποια ρούχα παρουσιάζονται στις διαφημίσεις ως «τολμηρά» ή «σέξι», σκέψου:

“Ποιος βγαίνει κερδισμένος αν ακολουθήσω αυτή την τάση;”
“Με ποιον τρόπο ζωής θα με ταύτιζε;”
“Αντιπροσωπεύει αυτός ο τρόπος ζωής εμένα και τις αξίες μου;”

Ιδέα: Παρακολούθησε πιο προσεκτικά για μια εβδομάδα διαφημίσεις ρούχων καθώς και μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τη μόδα. Τι τρόπο ζωής προωθούν; Μήπως σε κάνουν να νιώθεις—με έμμεσα μηνύματα—ότι πρέπει να ακολουθήσεις κάποια τάση της μόδας; Μια έφηβη, η Κάρεν, λέει: «Υπάρχει τεράστια πίεση να έχεις τέλεια εμφάνιση, να ντύνεσαι τέλεια και να δείχνεις το “τέλειο” σώμα σου. Οι διαφημιστές που το έχουν καταλάβει αυτό ξέρουν ότι οι νεαροί είναι εύκολος στόχος».

Λάθος 2: Ακολουθείς έναν δημοφιλή τρόπο ντυσίματος απλώς για να ταιριάζεις με τους άλλους.

«Αν ένας συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος είναι στη μόδα», λέει ένας έφηβος, ο Μανουέλ, «τότε όλοι ντύνονται έτσι, και αν δεν φοράς και εσύ τα ίδια σε κοιτάζουν με μισό μάτι». Μια κοπέλα, η Άννα, συμφωνεί: «Τελικά το θέμα δεν είναι τόσο η μόδα όσο το να μη διαφέρεις από τους άλλους».

Μια καλύτερη προσέγγιση: Η Γραφή λέει: «Μη διαπλάθεστε σύμφωνα με αυτό το σύστημα πραγμάτων». (Ρωμαίους 12:2) Με βάση αυτή τη συμβουλή, ρίξε μια προσεκτική ματιά στην ντουλάπα σου και σκέψου:

“Με βάση ποιους παράγοντες επιλέγω το ντύσιμό μου;”
“Πόσο σημαντικό είναι για μένα να έχω επώνυμα ρούχα;”
“Μήπως προσπαθώ να εντυπωσιάζω με το ντύσιμό μου;”

Ιδέα: Μη βλέπεις μόνο δυο επιλογές: μοντέρνος (άρα αποδεκτός) ή ντεμοντέ (άρα μη αποδεκτός). Σκέψου μια τρίτη επιλογή: σίγουρος για τον εαυτό σου και τις επιλογές σου. Όσο πιο άνετα νιώθεις με τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο θα ανησυχείς για το αν ταιριάζεις με τους άλλους.

Λάθος 3: Το να σκέφτεσαι “όσο πιο σέξι είμαι, τόσο το καλύτερο”.

«Κάποιες φορές μπαίνεις στον πειρασμό να φορέσεις ένα πιο τολμηρό ρούχο, ας πούμε κάτι πολύ κοντό, πολύ στενό ή πολύ αποκαλυπτικό», παραδέχεται η Τζένιφερ.

Μια καλύτερη προσέγγιση: Η Γραφή λέει: «Ας μην είναι ο στολισμός σας . . . το ντύσιμο με εξωτερικά ενδύματα, αλλά ας είναι ο κρυφός άνθρωπος της καρδιάς». (1 Πέτρου 3:3, 4) Με βάση αυτή τη συμβουλή, σκέψου τι είναι πιο ελκυστικό—τα ρούχα που τραβούν τα βλέμματα ή οι ελκυστικές ιδιότητες;

Ιδέα: Το καλύτερο “αξεσουάρ” σου είναι η σεμνότητα. Μπορεί να μην είναι πολύ δημοφιλής σήμερα, αλλά σκέψου:

Συζήτησες ποτέ με κάποιο άτομο που μιλούσε όλη την ώρα μόνο για τον εαυτό του; Δυστυχώς το άτομο αυτό μπορεί να μην καταλαβαίνει καν ότι έτσι σε απωθεί.

Έφηβος στρέφει την προσοχή στα ρούχα του ενώ άλλοι έφηβοι τον κοιτάζουν με απέχθεια

Με το ντύσιμο μπορεί να συμβεί ό,τι και με μια συζήτηση—να τραβάς τόσο πολύ την προσοχή πάνω σου ώστε να απωθείς τους άλλους

Όταν ντύνεσαι άσεμνα, μοιάζεις με αυτό το άτομο. Το ντύσιμό σου είναι σαν να λέει “κοιτάξτε με” και σε κάνει να φαίνεσαι είτε ανασφαλής είτε εγωιστής—είτε και τα δύο. Μπορεί επίσης να δείχνει ότι αναζητάς απεγνωσμένα κάθε είδους προσοχή, ακόμα και την ακατάλληλη.

Αντί να διαφημίζεις κάτι που δεν πουλάς, δοκίμασε την επιλογή της σεμνότητας. «Σεμνότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ντύνεσαι σαν τη γιαγιά σου», λέει μια νεαρή, η Μόνικα. «Σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους γύρω σου».

πηγή

Recommended For You