Πώς Αντιμετωπίζουν το AIDS οι Γιατροί

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ να προσβληθούν από AIDS μέσω του αίματος έχει κάνει μερικούς χειρουργούς να υιοθετήσουν αυτό που η εφημερίδα Δε Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) ονομάζει «νέα χειρουργική πανοπλία για την εποχή του AIDS».

Για το χειρουργό, η πανοπλία αυτή αποτελείται από «λαστιχένιες μπότες, μια αδιάβροχη ποδιά που καλύπτει το σώμα από πάνω μέχρι κάτω, δυο ζευγάρια γάντια, αδιάβροχα προστατευτικά μανίκια και ειδικά προστατευτικά γυαλιά».

Και για περιπτώσεις που το αίμα είναι πάρα πολύ, λέει η ίδια εφημερίδα, «ένα κράνος που έχει κάλυμμα για το πρόσωπο το οποίο τυλίγεται γύρω από το κεφάλι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το τέλος του 1990, τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών δήλωσαν πως από τα 153.000 κρούσματα AIDS που αναφέρθηκαν, τα 637 άτομα ήταν παθολόγοι, τα 42 ήταν χειρουργοί, τα 156 ήταν οδοντίατροι και υγιεινολόγοι, και τα 1.199 ήταν νοσοκόμοι.
Το AIDS ανακαλύφθηκε το 1981. Για κάποιο χρονικό διάστημα, η δράση του περιορίστηκε ειδικά στους ομοφυλόφιλους άντρες και στους ναρκομανείς, στους οποίους ο ιός μεταδόθηκε από μολυσμένες βελόνες. Αλλά η εξάπλωσή του στις γυναίκες ήταν ραγδαία. Το περιοδικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Παγκόσμια Υγεία (World Health), ανέφερε στο τεύχος τού Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1990: «Ο αριθμός των γυναικών [παγκόσμια] που αναμένεται ότι θα προσβληθούν από AIDS στη διάρκεια των επόμενων δυο ετών θα υπερβεί το σύνολο όλων των κρουσμάτων AIDS που αναφέρθηκαν στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της επιδημίας».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών ανέφεραν ότι μέχρι τα τέλη του 1990, υπήρχαν 15.696 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν παρουσιάσει τα συμπτώματα του AIDS. Αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος σε σύγκριση με τις μόλις 2.686 περιπτώσεις AIDS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, μια ομάδα θυμάτων του AIDS που απασχόλησε πολύ περισσότερο τη δημοσιότητα.
Πώς προσβάλλονται από το AIDS οι μεγαλύτεροι; Για τους περισσότερους, αυτό είναι αποτέλεσμα ομοφυλοφιλικών δραστηριοτήτων. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα Δε Νιου Γιορκ Τάιμς, «περίπου το 17 τοις εκατό των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με τον ιό μέσω μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος». Σύμφωνα μ’ αυτό το ποσοστό, ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS που σημειώθηκαν στους ηλικιωμένους εξαιτίας μεταγγίσεων αίματος είναι ο ίδιος με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων AIDS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών!
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

Recommended For You