Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν ένας βρικόλακας για να σας πιει το αίμα;

Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα βαμπίρ για να απολαύσει ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα; Περίπου όσο θα χρειαζόσασταν εσείς για να τελειώσετε ένα παγωτό, υπολογίζουν ερευνητές στη Βρετανία.

images

Ως γνωστόν, οι προνοητικοί και σώφρονες βρικόλακες πρέπει να προσέχουν να καταναλώνουν μόνο το 15% του αίματος ενός μέσου ανθρώπου, ή περίπου 0,75 λίτρα -αν ρουφούσαν παραπάνω, θα ρίσκαραν να προκαλέσουν στο θύμα τους επικίνδυνες αλλαγές της καρδιακής συχνότητας, αλλαγές που θα μπορούσαν να τους στερήσουν κάθε επόμενο δείπνο.

Για να υπολογίσουν τη διάρκεια του ρουφήγματος, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ υπολόγισαν τη ροή αίματος στην έξω καρωτίδα, μια αρτηρία του λαιμού στην οποία λέγεται ότι προτιμούν να βυθίζουν τα δόντια τους οι βρικόλακες.

Οι υπολογισμοί ξεκίνησαν από την αορτή, την κεντρική αρτηρία του σώματος, η οποία διακλαδίζεται σε πέντε λεπτότερες αρτηρίες. Μία από αυτές είναι η κοινή καρωτίδα, η οποία χωρίζεται στο λαιμό σε έσω και έξω καρωτίδα.

Η μελέτη βασίστηκε στην υπόθεση ότι και οι πέντε αρτηρίες έχουν ίδια διάμετρο, κάτι που διευκόλυνε τους ερευνητές να υπολογίσουν τη ροή του αίματος στην κοινή καρωτίδα και τελικά στην έξω καρωτίδα.

Αφού υπολόγισαν τη ροή, οι φοιτητές εκτίμησαν τη διαφορά πίεσης ανάμεσα στην αρτηρία και την ατμόσφαιρα. Έλαβαν ακόμα υπόψη τους τη μέση πυκνότητα του αίματος σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι παραπάνω παράμετροι τούς επέτρεψαν τελικά να εκτιμήσουν πόσο αίμα θα έβγαινε από δύο μικρές τρυπούλες στο λαιμό -οι κυνόδοντες των βαμπίρ πιστεύεται ότι αφήνουν τρύπες διαμέτρου μόλις 0,5 χιλιοστών.

Και όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένας μέσος βρικόλακας χρειάζεται 6,4 λεπτά για να αναζωογονήσει την αθανασία του με νέο αίμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Physics Special Topics, μια επιθεώρηση που εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ -και φέρεται να έχει αρκετούς βρικόλακες ως συνδρομητές.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You