Προστατευτείτε από το Έγκλημα! Χρήσιμες οδηγίες για κάθε περίπτωση

«Όταν βράδιαζε, συνήθως περπατούσα με παρέα ως το σπίτι. Αλλά ένα βράδυ ήμουν τόσο κουρασμένη ώστε αποφάσισα να πάρω ταξί.

images

»Ο ταξιτζής, όμως, αντί να με πάει σπίτι, με πήγε σε ένα χωράφι μέσα στην ερημιά και προσπάθησε να με βιάσει. Άρχισα να ουρλιάζω με όλη μου τη δύναμη, και έκανε πίσω. Όταν με ξαναπλησίασε, ούρλιαξα πάλι και το έβαλα στα πόδια.

»Θυμάμαι ότι παλιά σκεφτόμουν: “Και τι νόημα έχει να φωνάξεις;” Τώρα ξέρω ότι έχει και παραέχει!»—ΚΑΡΙΝ.

ΣΕ ΠΟΛΛΑ μέρη, το έγκλημα είναι μια απειλή που καραδοκεί παντού. Για παράδειγμα, σε κάποια χώρα ένας δικαστής δήλωσε: «Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι δεν συζητάμε πλέον για το αν, αλλά για το πότε θα πέσετε θύμα». Σε άλλα μέρη, το έγκλημα ίσως δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Και πάλι όμως, δεν είναι συνετό να εφησυχάζει κανείς, γιατί έτσι γίνεται πιο τρωτός.

Είτε ζείτε σε περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα είτε όχι, πώς μπορείτε να κάνετε πιο ασφαλή τη δική σας ζωή αλλά και των αγαπημένων σας; Ένα πρακτικό βήμα είναι να εφαρμόσετε την εξής αρχή που αναφέρεται στην Αγία Γραφή: «Ο μυαλωμένος βλέπει το κακό και προφυλάγεται· οι ανόητοι προχωρούν και τιμωρούνται». (Παροιμίες 22:3, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα) Μάλιστα και οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν τη λήψη προληπτικών μέτρων—ώστε, αν είναι δυνατόν, να μη διαπραχθεί καν το έγκλημα.

Οι συνέπειες του εγκλήματος δεν περιορίζονται στα σωματικά τραύματα και στις υλικές απώλειες. Πολλά θύματα βασανίζονται επίσης από επίμονο ψυχικό και συναισθηματικό πόνο. Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας—σε λογικά πλαίσια—για να αυξήσουμε την ασφάλειά μας! Με αυτόν το στόχο υπόψη, εξετάστε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τέσσερις μορφές εγκλήματος—τη ληστεία, τη σεξουαλική επίθεση, το ηλεκτρονικό έγκλημα και την κλοπή προσωπικών δεδομένων.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Τι είναι; Είναι κλοπή που πραγματοποιείται με άσκηση ή με απειλή βίας.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους; Έπειτα από μια σειρά ένοπλων ληστειών στη Βρετανία, μια εισαγγελέας παρατήρησε ότι, αν και τα θύματα δεν είχαν υποστεί σωματική βλάβη, όλα τους είχαν υποστεί ψυχική οδύνη. «Αρκετοί έκαναν λόγο για επίμονο άγχος και διαταραχές του ύπνου», εξήγησε, «και ουσιαστικά όλοι είπαν ότι η καθημερινότητά τους έχει επηρεαστεί δραματικά από αυτό που έζησαν».

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Να έχετε το νου σας. Οι κλέφτες είναι καιροσκόποι. Αγαπημένα τους θύματα είναι οι ανυποψίαστοι. Γι’ αυτό, να παρατηρείτε αυτούς που σας παρατηρούν, να βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας και να μην αμβλύνετε τις αισθήσεις και την κρίση σας με υπερβολικό ποτό ή με ναρκωτικά. Μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια λέει πως «όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών», του είναι πιο δύσκολο «να σκεφτεί καθαρά και να αξιολογήσει μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση».
• Προστατέψτε την περιουσία σας. Να κλειδώνετε το αυτοκίνητό σας, καθώς και τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας. Ποτέ μη βάζετε μέσα έναν άγνωστο. Κρατήστε τα πολύτιμα αντικείμενα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα—μην τα δείχνετε δεξιά και αριστερά. «Η σοφία είναι με τους μετριόφρονες», λέει το εδάφιο Παροιμίες 11:2. Οι κλέφτες—μεταξύ αυτών και απελπισμένα παιδιά—συνήθως στοχεύουν σε ανθρώπους που τους αρέσει να επιδεικνύουν τα ακριβά τους κοσμήματα και τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.
• Ενημερωθείτε. «Η οδός του ανόητου φαίνεται ορθή στα δικά του μάτια, αλλά αυτός που ακούει συμβουλή είναι σοφός». (Παροιμίες 12:15) Αν ταξιδεύετε, να συμβουλεύεστε καλά πληροφορημένους ντόπιους, περιλαμβανομένων και των αρχών. Αυτοί μπορούν να σας υποδείξουν ποια μέρη να αποφεύγετε και πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντά σας.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τι είναι; Περιλαμβάνει όχι μόνο το βιασμό αλλά και άλλες μορφές σεξουαλικής επαφής που ενέχουν απειλή, άσκηση βίας ή εκφοβισμό.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους; «Το πιο θλιβερό είναι ότι δεν σε επηρεάζει μόνο τη στιγμή της κακοποίησης», εξηγεί ένα θύμα βιασμού. «Σε κυνηγάει και σε στοιχειώνει για πολύ καιρό. Αλλάζει την άποψή σου για τη ζωή. Αλλάζει και τη ζωή εκείνων που αγαπάς». Φυσικά, το θύμα δεν ευθύνεται για τη σεξουαλική επίθεση. Η ευθύνη βαραίνει το δράστη.

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Μην αγνοείτε τη διαίσθησή σας. «Αν ένα μέρος ή ένα άτομο σας κάνει να νιώθετε άβολα ή αμήχανα—φύγετε», συμβουλεύει ένα αστυνομικό τμήμα στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. «Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει να μείνετε αν το ένστικτό σας σάς λέει το αντίθετο».
• Να αποπνέετε σιγουριά· μην αφαιρείστε. Οι επίδοξοι δράστες αναζητούν ανυποψίαστα και ευάλωτα άτομα. Γι’ αυτό, να περπατάτε με σίγουρο βήμα και να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.
• Να αντιδράτε γρήγορα. Ουρλιάξτε. (Δευτερονόμιο 22:25-27) Προσπαθήστε να ξεφύγετε ή να αντεπιτεθείτε χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Και αν είναι δυνατόν, τρέξτε σε ένα ασφαλές μέρος και καλέστε την αστυνομία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Τι είναι; Αναφέρεται σε αδικήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο. Περιλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, την παράνομη είσπραξη επιδομάτων, την απάτη με πιστωτικές κάρτες και την είσπραξη χρημάτων για προϊόντα που δεν αποστέλλονται ποτέ στον αγοραστή. Περιλαμβάνει επίσης απάτες, όπως ψεύτικα επενδυτικά σχέδια και διαδικτυακές δημοπρασίες.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους; Το ηλεκτρονικό έγκλημα κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο στα θύματα όσο και στην κοινωνία ως σύνολο. Προσέξτε ένα παράδειγμα. Η Σάντρα έλαβε ένα e-mail το οποίο υπέθεσε ότι ήταν από την τράπεζά της και της ζητούσε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της για τις διαδικτυακές τραπεζικές της συναλλαγές. Λίγα λεπτά αφότου έστειλε τα προσωπικά της στοιχεία, διαπίστωσε έντρομη ότι 4.000 δολάρια είχαν κάνει φτερά από το λογαριασμό της και είχαν μεταφερθεί σε μια τράπεζα του εξωτερικού. Η Σάντρα κατάλαβε ότι μόλις είχε πέσει θύμα απάτης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Να είστε υποψιασμένοι! Μη σας ξεγελάει ένας ιστότοπος απλώς και μόνο επειδή είναι καλοστημένος και φαίνεται επαγγελματικός. Να θυμάστε ότι τα νόμιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποκλείεται να σας ζητήσουν να στείλετε άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες με e-mail. Προτού κάνετε μια αγορά ή μια επένδυση μέσω Διαδικτύου, εξακριβώστε τι φήμη έχει η συγκεκριμένη εταιρία. Το εδάφιο Παροιμίες 14:15 λέει: «Ο άπειρος πιστεύει κάθε λόγο, αλλά ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του». Και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές σας με εταιρίες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Αν προκύψουν προβλήματα, ίσως θα είναι δυσκολότερο να βρείτε άκρη.
• Μάθετε λεπτομέρειες για την εταιρία και την πολιτική της. Σκεφτείτε: “Ποια είναι η φυσική διεύθυνση της εταιρίας; Ισχύει ο αριθμός τηλεφώνου; Μήπως η αγορά που θα κάνω περιλαμβάνει κρυφές χρεώσεις; Πότε θα παραλάβω την παραγγελία μου; Γίνεται επιστροφή του προϊόντος ή επιστροφή χρημάτων;”
• Να είστε καχύποπτοι αν μια προσφορά παραείναι καλή. Οι άπληστοι και αυτοί που θέλουν να πάρουν χωρίς να δώσουν αποτελούν τον κύριο στόχο των διαδικτυακών απατεώνων. Το δόλωμα μπορεί να είναι πολλά χρήματα με ελάχιστη εργασία, κάποιο δάνειο ή πιστωτική κάρτα παρότι ίσως έχετε χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, ή μεγάλες αποδόσεις για επενδύσεις «χαμηλού κινδύνου». «Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε για να αξιολογήσετε τη νομιμότητα οποιασδήποτε επενδυτικής προσφοράς», λέει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC). «Όσο υψηλότερη απόδοση σας υπόσχονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πιέσει να δεσμευτείτε για μια επένδυση προτού βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμη».

ΚΛΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τι είναι; Περιλαμβάνει την παράνομη απόκτηση και χρήση των στοιχείων ενός ατόμου με σκοπό την απάτη ή κάποιο άλλο αδίκημα.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους; Οι κλέφτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα για να βγάλουν πιστωτικές κάρτες, να πάρουν δάνεια ή να ανοίξουν καινούριους λογαριασμούς. Το μόνο που έχουν να κάνουν μετά είναι να συσσωρεύσουν χρέη στο όνομά σας! Ακόμα και αν καταφέρετε να ακυρώσετε τα χρέη, η οικονομική σας υπόληψη μπορεί να μείνει σπιλωμένη για χρόνια. «Το να έχεις μηδενική πιστοληπτική ικανότητα επηρεάζει τα πάντα—είναι χειρότερο και από το να σου κλέψουν χρήματα», λέει ένας παθών.

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Να προστατεύετε τα ευαίσθητα δεδομένα. Αν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές στο Διαδίκτυο, να αλλάζετε τακτικά κωδικούς πρόσβασης, ιδίως αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή. Και όπως ήδη αναφέρθηκε, να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι με τα e-mail που σας ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι κλέφτες προσωπικών δεδομένων δεν περιορίζουν τη δράση τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δοκιμάζουν κάθε πιθανό τρόπο για να βάλουν στο χέρι σημαντικά έγγραφα ή στοιχεία, όπως εκκαθαριστικά από τράπεζες, βιβλιάρια επιταγών, πιστωτικές κάρτες και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Να προστατεύετε αυτά τα πράγματα και να κάνετε κομμάτια όλα τα έγγραφα που περιέχουν ευαίσθητα στοιχεία προτού τα πετάξετε. Εννοείται πως, αν υποπτευθείτε ότι ένα έγγραφο έχει χαθεί ή κλαπεί, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως.

• Να παρακολουθείτε την κίνηση των λογαριασμών σας. «Η επαγρύπνηση είναι ισχυρό όπλο κατά της . . . κλοπής προσωπικών δεδομένων», δηλώνει η FTC και προσθέτει: «Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πιθανής κλοπής προσωπικών δεδομένων μπορεί να κάνει τη διαφορά». Γι’ αυτό, να ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας και να έχετε το νου σας για ασυνήθιστες συναλλαγές. Οι τράπεζες κατά κανόνα ενημερώνουν τους πελάτες τους αν εντοπίσουν κάτι το ασυνήθιστο. Ωστόσο, είναι καλό να ελέγχετε προσεκτικά την κίνηση των λογαριασμών και των καρτών που έχετε στο όνομά σας αμέσως μόλις παραλαμβάνετε τα εκκαθαριστικά.

Βέβαια, στο σημερινό κόσμο δεν υπάρχουν απόλυτες εγγυήσεις. Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάντα ωφέλιμο να ακολουθούμε τη σοφία και την κατανόηση που βρίσκουμε στη Γραφή. «Μην την εγκαταλείπεις, και θα σε προστατεύει. Αγάπα την, και θα σε διαφυλάττει». (Παροιμίες 4:6) Μάλιστα, ακόμα καλύτερο είναι το ότι η Γραφή υπόσχεται πως θα μπει ένα τέλος στο έγκλημα.

Σε Λίγο, Όχι Πια Έγκλημα

Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα εξαλείψει το έγκλημα; Σκεφτείτε τα εξής:

• Ο Θεός θέλει να τερματίσει το έγκλημα. «Εγώ, ο Ιεχωβά, αγαπώ τη δικαιοσύνη, μισώ τη ληστεία και την αδικία».—Ησαΐας 61:8.
• Έχει τη δύναμη να σταματήσει το έγκλημα. Είναι «υπέρτατος στη δύναμη, στην κρίση, στην τέλεια δικαιοσύνη».—Ιώβ 37:23, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα.
• Έχει υποσχεθεί να καταστρέψει τους πονηρούς και να διασώσει τους δίκαιους. «Όσοι πράττουν το κακό θα εκκοπούν». «Οι δίκαιοι θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα κατοικούν για πάντα σε αυτήν».—Ψαλμός 37:9, 29.
• Έχει υποσχεθεί έναν ειρηνικό νέο κόσμο για όσους είναι πιστοί σε αυτόν. «Οι πράοι . . . θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης».—Ψαλμός 37:11.

Συγκινούν αυτά τα λόγια την καρδιά σας; Αν ναι, σας παρακαλούμε να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τη Γραφή ώστε να μάθετε περισσότερα για το σκοπό που έχει ο Θεός για την ανθρωπότητα. Κανένα άλλο βιβλίο δεν είναι τόσο πλούσιο σε πρακτική σοφία. Και κανένα άλλο βιβλίο δεν μας δίνει πραγματική ελπίδα για ένα αύριο χωρίς έγκλημα.

Τα περισσότερα θύματα δέχονται σεξουαλική επίθεση από κάποιον που γνωρίζουν. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το βιβλίο Οι Νεαροί Ρωτούν—Αποτελεσματικές Απαντήσεις, Τόμος 1, σελίδα 228, «Πώς θα Προστατευτώ από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση;» Αυτό το βιβλίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο www.jw.org.

Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν αξιόπιστες εταιρίες που παρακολουθούν τους λογαριασμούς σας έναντι αμοιβής και σας ενημερώνουν για τυχόν αλλαγές ή ασυνήθιστες συναλλαγές.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για σημαντικές Βιβλικές διδασκαλίες στο βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; Ζητήστε το δωρεάν από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ή διαβάστε το στον ιστότοπο www.jw.org/el.

Recommended For You