Περί καφεΐνης ο λόγος

Τι είναι η καφεΐνη; Ο καφές που προτιμώ έχει όντως την λιγότερη καφεΐνη όπως πιστεύω; Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώσω ημερησίως; Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα, προσπαθούμε να απαντήσουμε στο σημερινό μας άρθρο.

images

Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές της ξανθίνης και βρίσκεται στους καρπούς ή τα φύλλα σε περισσότερα από 60 φυτά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι κόκκοι του καφέ και του κακάο, τα φύλλα τσαγιού και άλλα .Επίσης συχνά προστίθεται σε ροφήματα (τύπου Cola), τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα (π.χ. αναλγητικά).Βρίσκεται σε ποικίλες ποσότητες στους κόκκους, στα φύλλα, και στους καρπούς ορισμένων φυτών, όπου δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο που παραλύει και σκοτώνει ορισμένα έντομα που τρέφονται από τα φυτά.

Η καφεΐνη είναι ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Η επίδρασή της είναι προσωρινή και εξαρτάται από την ευαισθησία και τη συχνότητα κατανάλωσης. Ο μέσος χρόνος επίδρασης είναι 4 ώρες, ενώ η εγκυμοσύνη επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζεται. Το ποσοστό της καφεΐνης στον καφέ κυμαίνεται από 0,8% σε κάποιες ποικιλίες του είδους arabica και μέχρι 4% σε ποικιλίες του είδους canephora(robusta).

Μύθοι και αλήθειες

Το ποσοστό καφεΐνης για ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από την προέλευση(είδος και ποικιλία), την σύνθεση του χαρμανιού (εφ όσον μιλάμε για blend) και από τον τρόπο παρασκευής του ροφήματος. Η καφεΐνη είναι υδροδιαλυτή ουσία, πράγμα που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεται στο νερό και είναι ανάλογη του όγκου του νερού που περιέχει ένα ρόφημα, καθώς επίσης σχετίζεται και με τον χρόνο επαφής των τριών στοιχείων καφέ, νερού και φωτιάς. Έτσι λοιπόν π.χ. για τους λάτρεις του espresso, πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας ένα espresso lungo, λόγο της λιγότερο έντονης γεύσης και αρώματος σε σχέση με ένα κανονικό, προσλαμβάνουν λιγότερη καφεΐνη πράγμα το οποίο φυσικά δεν ισχύει αν αναλογιστείς ότι μιλάμε για ένα ρόφημα σχεδόν διπλάσιο σε όγκο(50ml περίπου) σε σχέση με ένα κλασικό espresso(25-30ml). Επομένως την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα καφεΐνης την έχει ένα espresso stretto λόγο του μικτότερου όγκου του(20ml περίπου).

Είσαι φίλος που καφέ φίλτρου; Τον προτιμάς γιατί είναι ελαφρύτερος σε σχέση με τον espresso και θεωρείς ότι έχει λιγότερη καφεΐνη; Λυπάμαι φίλε μου θα σε στεναχωρήσω, ένας καφές φίλτρου μπορεί να περιέχει 60-120mg καφεΐνης, την ίδια ώρα που ένα διπλό espresso κυμαίνεται στα 40-100mg. Είναι βεβαία άστοχη η σύγκριση καθώς πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας τον όγκο των ροφημάτων ,για το μεν διπλό espresso μιλάμε για 50-60ml ροφήματος, για τον δε καφέ φίλτρου μιλάμε για 180-200ml ροφήματος με βάση τον τρόπο σερβιρίσματος στα περισσότερα Cafe παγκοσμίως.

Εάν πάλι προτιμάς τον ελληνικό καφέ απλά λαβε υπ όψιν σου, πέρα από το χαρμάνι, αυτό που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή τον χρόνο που έρχεται σε επαφή το τρίπτυχο καφές, νερό και φωτιά ώστε να παρασκευαστεί το ρόφημα. Ένα espresso εκχυλίζεται σε 20-30 δευτερόλεπτα με την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη να μην ξεπερνά τα 50mg, την στιγμή που για έναν μονό ελληνικό θα χρειαστούμε 3-4 λεπτά περίπου και την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη να αγγίζει τα 65mg.

Περιεκτικότητες σε καφεΐνη άλλων ροφημάτων

Στιγμιαίος καφές: Σε 180ml ροφήματος 40-120mg καφεΐνης
Τσάι: Σε 180ml ροφήματος 20-90mg καφεΐνης
Decaffeinated: Σε όλους τους τύπος ροφημάτων δεν ξεπερνά τα 5mg καφεΐνης

Τι καφές είναι όμως ο decaffeinated; Δεν διαφέρει από οποιοδήποτε χαρμάνι (blend) ή μονοποικιλιακό καφέ ως προς την σύνθεση της πρώτης ύλης (κόκκος καφέ). Μόνη διάφορα είναι πως πριν ο καφές οδηγηθεί για ψήσιμο ,όταν δηλαδή είναι ακόμα στην πράσινη μορφή του, υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία αφαίρεσης της καφεΐνης η όποια μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικές μεθόδους. α) Με χρήση αιθυλικού οξικού άλατος σε ρόλο διαλύτη β) με την Swiss Water Process, μια ελβετική μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνται φίλτρα ενεργού άνθρακα για την απομάκρυνση της καφεΐνης και γ) με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ιδανική ημερήσια κατανάλωση: Μεταξύ 200mg και 300mg καφεΐνης ανά ημέρα, αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ, θεωρείται δε μια μέτρια ποσότητα ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.

Συμπέρασμα. Ίσως τώρα δώσατε μια εξήγηση στις αϋπνίες σας, ο ελαφρύς κατά τα άλλα καφές που προτιμάτε μάλλον έχει την αντίθετη δράση. Προτιμήστε έναν καφέ με καφεΐνη και αποφύγετε τα decaffeinated ροφήματα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προσεγγίσουν γευστικά και αρωματικά τα κανονικά, απολαύστε τον καφέ σας με μέτρο και καλή παρέα καθώς best friends don’t let friends drink decaf….

Πηγή: cretanfoodnews.gr

Recommended For You