Ο Πολύτιμος Μαϊντανός

Ο μαϊντανός, ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται απλώς για γαρνίρισμα, είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, λέει η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ της Αυστραλίας. «Ένα φλιτζάνι μαϊντανός περιέχει περισσότερη βήτα καροτίνη (Βιταμίνη Α) από ένα μεγάλο καρότο, έχει σχεδόν διπλάσια Βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και περιέχει περισσότερο ασβέστιο από ένα φλιτζάνι γάλα.

Επίσης, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα ανά γραμμάριο σε σίδηρο από ό,τι το συκώτι και περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β1 και Β2». Από φαρμακευτικής πλευράς, «ο μαϊντανός είναι δραστικό διουρητικό, δηλαδή βοηθάει το σώμα να απαλλαχτεί από τα περίσσια υγρά», λέει η εφημερίδα.

Μπορεί ακόμη να κάνει καλό σε ορισμένες παθήσεις του ήπατος, της σπλήνας, του στομαχιού και του ουροποιητικού συστήματος. Όταν τρώγεται φρέσκος, «είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για δροσερή αναπνοή και, ασφαλώς, το φτηνότερο». Ωστόσο, το άρθρο προειδοποιεί ότι, «σε μερικές καταστάσεις, όπως στην εγκυμοσύνη, . . . τα οιστρογονικά συστατικά του μπορεί να τον καταστήσουν επικίνδυνο».

Recommended For You