Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά—Διαφορετικοί από τις Άλλες Θρησκείες

images«ΣΥΓΓΝΩΜΗ είμαι απασχολημένος, και εξάλλου, ποτέ δεν μιλάω με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά». Αυτή ήταν η αντίδραση του οικοδεσπότη όταν ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά χτύπησε την πόρτα του.

Ο επισκέπτης απάντησε με ευγένεια: «Καταλαβαίνω ότι είστε πολυάσχολος, αλλά θα μπορούσα τουλάχιστο να σας ρωτήσω, σύμφωνα μ’ αυτά που είπατε, γιατί δεν θέλετε να μιλήσετε με μας;» Οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν απλώς παρεξηγημένες απόψεις γι’ αυτά που πιστεύουν και κάνουν οι Μάρτυρες. Ακολούθησε μια θαυμάσια συνομιλία καθώς διευκρινίζονταν αυτές οι παρεξηγήσεις.

Εσείς γνωρίζετε τι πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Γνωρίζετε τι είναι εκείνο που τους κάνει διαφορετικούς από τις άλλες θρησκείες και γιατί αυτό έχει σημασία για σας;

Οι Πεποιθήσεις Τους

Οι πεποιθήσεις τους—απαλλαγμένες από παραδόσεις, ειδωλολατρικές απόψεις ή εθνικιστικά ιδεώδη—βασίζονται πλήρως στην Αγία Γραφή, που πιστεύουν ότι είναι ο αλάθητος, εμπνευσμένος Λόγος του Θεού. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αιτία μερικών σημαντικών διαφορών σε θεμελιώδεις πεποιθήσεις.

Χρήση του θείου ονόματος: Το όνομα ΙΕΧΩΒΑ, ή, όπως μερικοί το προτιμούν, Γιαχβέ, μπορεί να ακούγεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, παρ’ όλο που το γεγονός ότι χρησιμοποιείται πάνω από 7.000 φορές στην Αγία Γραφή αποδεικνύει ότι αναμένεται από τους λάτρεις του Θεού και να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν αυτό το προσωπικό όνομα. (Ψαλμός 83:18, ΜΝΚ) Αφού οι Χριστιανοί είναι ‘λαός για το όνομά του’, ο Ιησούς χρησιμοποίησε αυτό το όνομα καθώς δίδασκε τους μαθητές του. (Πράξεις 15:14· Ιωάννης 17:26) Έχοντας αυτό υπόψη, αντί να νομίζετε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι παράξενοι επειδή χρησιμοποιούν αυτό το όνομα, δεν θα ήταν πιο κατάλληλο να αναρωτηθείτε γιατί άλλες θρησκείες δεν το χρησιμοποιούν συχνά;—Μαλαχίας 3:16.

Η Βασιλεία του Θεού: Μια πραγματική κυβέρνηση—αν και ουράνια—με βασιλιά το Χριστό Ιησού, που εξουσιάζει πάνω στη γη. Δεν είναι απλώς ‘κάτι μέσα στην καρδιά’. «Η κυβέρνηση θα είναι πάνω στον ώμο του [του Χριστού]». (Ησαΐας 9:6, 7, Αναθεωρημένη Στερεότυπη Μετάφραση) Θα διεκδικήσει τη δικαιωματική κυριαρχία του Θεού. Αυτός ‘θα αναστήσει μια βασιλεία που . . . θα συντελέσει όλες αυτές τις [ανθρώπινες βασιλείες]’, αποκαθιστώντας ενότητα και παγκόσμια ασφάλεια για πάντα.—Δανιήλ 2:44.

Η ανθρώπινη ψυχή: Δεν είναι κάτι το άυλο και αθάνατο που με κάποιο τρόπο συνεχίζει να ζει μετά το θάνατο του σώματος, αλλά, μάλλον, είναι το ίδιο το άτομο ή η ζωή την οποία απολαμβάνει. Όταν δημιουργήθηκε «ο άνθρωπος έγεινεν . . . εις ψυχήν ζώσαν». (Γένεσις 2:7· 1 Κορινθίους 15:45) «Η αθανασία της ψυχής είναι μια Ελληνική ιδέα που πήρε μορφή σε αρχαίες μυστηριακές θρησκείες και βελτιώθηκε από τον φιλόσοφο Πλάτωνα». (Presbyterian Life, 1 Μαΐου 1970) Έτσι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος τόπος που υποφέρουν οι νεκροί. Απλώς κοιμούνται. (Εκκλησιαστής 9:5, 10) Η ελπίδα των νεκρών για μελλοντική ζωή βασίζεται στο ρόλο που έπαιξε ο Χριστός Ιησούς σαν λυτρωτική θυσία και εξαρτάται από το αν θα ευνοηθούν με ανάσταση από τον Θεό.—Ιωάννης 5:28, 29· Πράξεις 17:31· 24:15· 1 Κορινθίους 15:13, 14.

Το μέλλον της γης: Η γη δεν θα καταντήσει να γίνει ένας απανθρακωμένος χωρίς ζωή πλανήτης, ούτε από το χέρι του Θεού ούτε από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ο Θεός «έκτισεν αυτήν ουχί ματαίως αλλ’ έπλασεν αυτήν δια να κατοικήται». (Ησαΐας 45:18· Εκκλησιαστής 1:4) Η Βασιλεία του Θεού θα φροντίσει έτσι ώστε το θέλημά του να γίνει «ως εν ουρανώ και επί της γης». (Ματθαίος 6:10) Τότε, «οι δίκαιοι θέλουσι κληρονομήσει την γην, και επ’ αυτής θέλουσι κατοικεί εις τον αιώνα».—Ψαλμός 37:29.

Αυτοί που ασπάζονται αυτές τις πεποιθήσεις βλέπουν τη στάση τους απέναντι στον Θεό, τη ζωή, και τον συνάνθρωπο να αλλάζει. Η ζωή αποκτά σκοπό και νόημα.—Ρωμαίους 8:19-21.

Τα Έργα Τους

Και αυτά επίσης βασίζονται στην Αγία Γραφή. Ακόμα και αν μερικά απ’ αυτά μπορεί να φαίνονται παράξενα, αυτά ακριβώς τα έργα είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες που προσδιορίζουν την αληθινή λατρεία.

Δημόσια διακονία: Πολλοί την προβάλλουν σαν μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις δραστηριότητες και τον τρόπο οργάνωσης. Ωστόσο, καθώς κάνουν αυτό το έργο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπακούν στην εντολή του Ιησού να ‘πάνε . . . και να κάνουν μαθητές’. Μιμούμενοι το παράδειγμα των αποστόλων, όλοι εκείνοι που έχουν τα προσόντα να είναι διάκονοι μπορούν να διδάσκουν ‘δημόσια και από σπίτι σε σπίτι’. (Ματθαίος 28:19, 20· Πράξεις 20:20, ΜΝΚ) Μερικά δόγματα του Χριστιανισμού έχουν τον παραδοσιακό διαχωρισμό των κληρικών και των λαϊκών, αλλά «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για την ύπαρξη . . . αυτής της ταξικής διαίρεσης», λέει το Theology Today, στην Αγγλική (Θεολογία Σήμερα). Αντίθετα, όπως παρατηρεί η Encyclopedia Canadiana, στην Αγγλική (Καναδική Εγκυκλοπαίδεια): «Το έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά αποτελεί αναβίωση και ανασύσταση της αρχικής Χριστιανοσύνης όπως την έζησαν ο Ιησούς και οι μαθητές του στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου αιώνα μ.Χ. . . . Όλοι τους είναι αδελφοί».

Χριστιανική ουδετερότητα: Αν και αυτό το ζήτημα δεν κατανοείται πλήρως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παραμένουν ουδέτεροι σε σχέση με την πολιτική και με όλες τις διαμάχες που τροφοδοτούν το μίσος για τον συνάνθρωπο. (Ιωάννης 18:36· Ησαΐας 2:2-4) Σχετικά με τους πρώτους Χριστιανούς, ο ιστορικός Έντουαρντ Γκίμπον λέει: «Αρνούνταν να λάβουν οποιοδήποτε ενεργό μέρος στην πολιτική διοίκηση ή στη στρατιωτική άμυνα της αυτοκρατορίας». Έτσι, αυτό που στην αρχή μπορεί να φαίνεται ότι είναι ριζοσπαστικό στην πραγματικότητα είναι ο ειρηνικός ρόλος αυτών που πρέπει να ‘μην είναι μέρος του κόσμου’.—Ιωάννης 17:16.

Ρατσισμός: «Οι φυλετικές διακρίσεις, που αποτελούν ένα άλυτο ζήτημα σε μερικές θρησκείες, δεν είναι πρόβλημα για τους Μάρτυρες», έγραψε μια εφημερίδα στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Η γνήσια αγάπη τους για τους Χριστιανούς αδελφούς τους τούς ενώνει σε μια παγκόσμια αδελφότητα. Αν και είναι ατελείς, όπως και ο κάθε άνθρωπος, αγωνίζονται σκληρά για να εφαρμόσουν μεταξύ τους τη διδασκαλία του Ιησού: «Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους».—Ιωάννης 13:35.

Γνωρίστε Τους Καλύτερα

Βέβαια, δεν έχουμε συζητήσει εδώ όλα τα ζητήματα που με ωφέλιμο τρόπο κάνουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά διαφορετικούς. Έτσι γιατί να μη γνωρίσετε αυτούς τους Χριστιανούς καλύτερα; Οι προοπτικές σας για ένα ευτυχισμένο παρόν και για μια ευτυχισμένη μελλοντική ζωή εξαρτώνται από τον ακριβή προσδιορισμό της θρησκείας που πρέπει να είναι διαφορετική για να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Θεού.—Ματθαίος 7:21.

*** g87 8/2 σ. 26-27 Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά—Διαφορετικοί από τις Άλλες Θρησκείες ***

Recommended For You