Μνημείο για τους Ρομά θύματα των ναζί εγκαινίασε το Βερολίνο

Με μία σεμνή σφαιρική λιμνούλα σχεδόν δίπλα στη γερμανική Βουλή, με την αυστηρότητα που αρμόζει στο βάρος της Ιστορίας, θα τιμά πλέον το Βερολίνο τους Ρομά που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. 
Το μνημείο εγκαινίασε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ και συμπληρώνει τα υπόλοιπα μνημεία στην γερμανική πρωτεύουσα για τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους και τους αντιφρονούντες που διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.
Το μνημείο βρίσκεται στους κήπους νότια του Μπούντεσταγκ, πολύ κοντά στο μνημείο για τους δολοφονηθέντες Εβραίους του Ολοκαυτώματος.
«Αυτό το μνημείο μας θυμίζει ένα λαό ξεχασμένο εδώ και καιρό […] Ο φόρος τιμής στα θύματα περιλαμβάνει, επίσης, μια υπόσχεση: ότι θα προστατεύσουμε μια μειονότητα, ένα καθήκον για σήμερα και αύριο», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας ενώπιον Ρομά που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τις οικογένειές τους και Γερμανούς βουλευτές.
«Οι Ρομά υποφέρουν ακόμη σήμερα από τις διακρίσεις και την απόρριψη, πρέπει ακόμη σήμερα να μάχονται για τα δικαιώματά τους. Είναι καθήκον της Γερμανίας και της Ευρώπης να τους στηρίξουν», πρόσθεσε η Μέρκελ. 
Οι δηλώσεις αυτές της καγκελαρίου έγιναν μετά την ομιλία του Ζόνι Ουάιζ, ενός Ολλανδού που κατάφερε σε ηλικία 7 ετών να δραπετεύσει από το τρένο που τον είχαν βάλει μαζί με τους γονείς του για να τους μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Η μητέρα του ήταν μεταξύ των 2.900 Σίντι και Ρομά που σκοτώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς τον Αύγουστο του 1944.
Ο Ουάιζ κατήγγειλε τις διακρίσεις που αναγκάζονται να υποστούν σήμερα οι Σίντι και οι Ρομά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Η κοινωνία δεν έχει μάθει σχεδόν τίποτα από όσα συνέβησαν. Διαφορετικά θα μας συμπεριφερόταν αλλιώς» σημείωσε.
Η γερμανική κοινότητα Σίντι και Ρομά ζητούσε εδώ και χρόνια την ανέγερση ενός μνημείου στη γερμανική πρωτεύουσα ειδικά για τους Ρομά που διώχθηκαν επειδή δεν ταίριαζαν στο ιδεώδες της αρίας φυλής.  
Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, ο δήμαρχος της πόλης, ο πρόεδρος του Συμβούλιου Ρομά και Σίντι και ο Γιόχαν Βάις, Ρομά επιζών ναζιστικών στρατοπέδων.
Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης Ντάνι Κάραβαν είχε την ιδέα για την σκοτεινή λιμνούλα ως σύμβολο του θανάτου και της απώλειας, αλλά και για της αναγέννησης.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.tanea.gr

Recommended For You