Η επιστημονική αλήθεια για τα UFO

Οι έρευνες για το εάν ήρθαν στον πλανήτη μας εξωγήινα όντα. Ο κόσμος έστρεψε βαθιά την προσοχή του στο περιβόητο και ανεξήγητο θέμα μετά τις δηλώσεις πιλότων της Αμερικανικής Αεροπορίας, ότι εντόπισαν και κατέγραψαν εν πτήσει παράξενους ιπτάμενους δίσκους

Εδώ και δεκαετίες, το θέμα των Αγνώστων Ιπτάμενων Αντικειμένων αποτέλεσε ένα γεγονός με παγκόσμιες προεκτάσεις. Μετά τις δηλώσεις πιλότων της Αμερικανικής Αεροπορίας, ότι εντόπισαν και κατέγραψαν εν πτήσει παράξενους ιπτάμενους δίσκους, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και τις επακόλουθες δημοσιοποιήσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κόσμος έστρεψε βαθιά την προσοχή του στο περιβόητο και ανεξήγητο θέμα των UFO.

Μέσα στη δεκαετία του 1960, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πήραν την απόφαση με τα Άγνωστα Ιπτάμενα Αντικείμενα, ώστε να δώσουν τελικά μια οριστική απάντηση, από επιστημονική άποψη, στο περιβόητο αυτό ζήτημα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μολονότι η έρευνα εμπεριείχε αρκετές δυσκολίες, εντούτοις, έφερε αποτέλεσμα, χωρίς όμως να φθάσει σε ένα τελικό πόρισμα με ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η αεροπορία και το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχαν αναλάβει ένα ανυπέρβλητο έργο. Η απαρχή, βέβαια, έγινε με τη διαβόητη υπόθεση Ρόσγουελ το 1947. Ωστόσο, οι επόμενες δεκαετίες έκρυβαν συνταρακτικές εκπλήξεις. Και το μεγάλο ερώτημα: Ήρθαν στον πλανήτη μας εξωγήινα όντα;

Η έρευνα του Steven J. Dick

Ένας από τους διακεκριμένους Αμερικανούς αστρονόμους, ο Steven J. Dick, ασχολήθηκε αρκετά χρόνια με το πρόβλημα των UFO, και ειδικά με τη διαμάχη που προέκυψε ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, έγραψε ένα αρκετά διαφωτιστικό έργο με τίτλο: «Ζωή σε άλλους κόσμους», στο οποίο ρίχνει άπλετο φως και καταγράφει λεπτομερώς τις θέσεις κα αντιθέσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. «Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα», ομολογεί ο Steven Dick, «αυτή η διαμάχη κατέληγε να αποκτήσει μια εσωτερική σχέση με την αντιπαράθεση για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης.

Το ότι αυτό ακριβώς συνέβη αποτελεί σίγουρα μιαν από τις σημαντικότερες ιστορίες του 20ού αιώνα (…). Το φαινόμενο των UFO είναι το αντικείμενο μιας τεράστιας φιλολογίας, μέρος της οποίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επιστήμες της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας, παρά για τις φυσικές επιστήμες».

Τι είναι τα Αγνώστου Ταχύτητας Ιπτάμενα Αντικείμενα;

Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση. Ασφαλώς υπάρχουν οι φανατικοί υποστηρικτές των UFO, που παραθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα, καταθέτοντας φωτογραφικό υλικό, ταινίες, αναφορές κ.λπ. Παράλληλα, έχουμε και αυτόπτες μάρτυρες, που λίγο-πολύ έζησαν μια παράξενη ιστορία με UFO και έδωσαν αρκετές συνεντεύξεις στα MME. Από την άλλη, έχουμε και τους ερευνητές των ιπτάμενων δίσκων, κυρίως επιστήμονες και ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι είναι ένα φαινόμενο καθαρά ψυχοπαθολογικό, μια ομαδική παραίσθηση ή ένα μετεωρολογικό αερόστατο που συνήθως εκλαμβάνεται ως UFO. Μελετώντας την Ιστορία των Ιπτάμενων Δίσκων, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα μυστηριώδες υπερκόσμιο φαινόμενο

. Διάφοροι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εξωγήινα διαστημόπλοια με άγνωστα όντα από το μακρινό διάστημα. Ένα παράδειγμα υπήρξε στην πόλη του Ρόσγουελ, όπου το 1947 κατέπεσε και συνετρίβη ένας ιπτάμενος δίσκος, ενώ οι αμερικανικές Αρχές ανέλαβαν και πήραν στην κατοχή τους πέντε πτώματα εξωγήινων όντων. Βέβαια, ουδέποτε απεδείχθη κάτι τέτοιο, ενώ η επίσημη αμερικανική κυβερνητική εξήγηση για το φαινόμενο ήταν ότι υπήρξε πτώση μετεωρολογικού αερόστατου. Ωστόσο, οι θεωρητικοί της συνωμοσιολογίας και του απόρρητου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πτώση εξωγήινου διαστημοπλοίου.

Η επιστημονική απάντηση

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όσα επιχειρήματα και αναλύσεις αναφέρονται στην αληθοφάνεια των UFO, ότι δηλαδή προέρχονται από μακρινούς κόσμους στο σύμπαν, άλλες τόσες πειστικές απόψεις παρουσίαζαν τη αδιαφάνειά τους. Ένα παράδειγμα, ο πυρηνικός αστροφυσικός Hubert Reeves, στο βιβλίο του «Η κοσμική εξέλιξη», γράφει μεταξύ άλλων κατηγορηματικά ότι «οι καταχωρισμένες αναφορές -συχνά συνοδευόμενες από πρακτικά- παρατηρήσεων αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων (ΑΤΙΑ), θα γέμιζαν ολόκληρες βιβλιοθήκες. Έχουν θεαθεί, φωτογραφηθεί, μερικές φορές εντοπιστεί με τα ραντάρ. Θεατές έχουν απαχθεί και οδηγηθεί στο σκάφος. Ορισμένοι εξαφανίζονται για πάντα (…)

Στη συνέχεια ο Reeves λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Η πλειονότητα των μαρτυριών δεν αντέχει στην κριτική ανάλυση. Αναγνωρίζεται η απάτη, η παραίσθηση, ή πιο κοινότυπα, η επιθυμία να φανεί κανείς ενδιαφέρων. Τα φωτογραφικά τεκμήρια είναι ασαφή, η ηχώ από τα ραντάρ δυσδιάκριτη. Καμιά έγκυρη πληροφορία ως προς την αεροναυτική ή τον τρόπο προώθησης δεν μπόρεσε να εξαχθεί από αυτά. Ούτε καν αξιόπιστες πληροφορίες ως προς την εξωγήινη προέλευσή τους. Ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, παραμένουν ανεξήγητες, μυστηριώδεις, συνταρακτικές και επιβάλλεται να τους δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή». Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε μας επισκέφθηκαν εξωγήινοι. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους αναρίθμητους λάτρεις των UFO να συνεχίσουν τη δική τους «μάχη», για να αποδείξουν ότι οι ιπτάμενοι δίσκοι είναι εξωγήινα διαστημόπλοια.

Η ζωή στο Σύμπαν

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας Κρις Ίμπι διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και τιμήθηκε με δέκα βραβεία διδασκαλίας. Στο εξαίρετο βιβλίο του «Το ζωντανό Σύμπαν» σημειώνει χαρακτηριστικά : «Οι επιστήμονες βρίσκονται σε δύσκολη θέση σχετικά με τα ΑΤΙΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι οι μαρτυρίες της αστρολογίας δείχνουν μεγάλο αριθμό κατοικήσιμων πλανητών μέσα στον Γαλαξία και επομένως μεγάλη πιθανότητα ευφυούς ζωής εκεί έξω. Δεν έχουν πειστεί όμως καθόλου από τις μαρτυρίες για τα ΑΤΙΑ». Ο Κρις Ίμπι επισημαίνει, στη συνέχεια, ότι πιθανόν οι εξωγήινοι να είναι πολύ πιο προηγμένοι από εμάς και αν ήρθαν κάποτε στη γη να μη μας έλαβαν υπ’ όψιν. Ακόμα να είμαστε γι’ αυτούς όπως ένα βακτήριο για εμάς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τις μεγάλες αγεφύρωτες αποστάσεις. Τα UFO, ωστόσο, θα συνεχίσουν να απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, καλύπτοντας έτσι τις αθέατες πλευρές του συλλογικού υποσυνείδητου.

http://www.sigmalive.com

Recommended For You