Η ελληνική ταινία με τα 86 χαστούκια

Θεωρείται μια από τις πιο άρτιες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, δεδομένης της εποχής στην οποία γυρίστηκε. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του περιοδικού «Εικόνες», τα γυρίσματα διήρκεσαν 24 ημέρες και τελείωσαν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες χωρίς οι ηθοποιοί να κάνουν κανένα διάλειμμα.

Ο συντάκτης του άρθρου, που παραβρέθηκε στο τελευταίο γύρισμα έκανε λόγο για «χρόνο – ρεκόρ» και για μια ταινία στα πρότυπα ξένων παραγωγών, που γυρίστηκε με «σύστημα, καταπληκτική οργάνωση και συνέπεια».

Οι παραγωγοί της εταιρείας «Αφοί Ρουσσόπουλοι» χρησιμοποίησαν τα πιο σύγχρονα μέσα. Ο λόγος για το περίφημο «Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος», που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην πρόοδο του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία ήταν διασκευή του θεατρικού έργου των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, το οποίο ανέβαζαν εκείνη την περίοδο στο θέατρο η Τζένη Καρέζη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ήταν τέτοιος ο ντόρος για τη μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη και τις ιδανικές συνθήκες μέσω των οποίων θα γινόταν αυτή, που στα γυρίσματα ήταν παρόντες ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος με τις Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, για να παρακολουθήσουν από κοντά το κινηματογραφικό – για την εποχή – φαινόμενο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1960 και έκοψε περισσότερα από 115.000 εισιτήρια. Ως γνωστόν ο Ντίνος Ηλιόπουλος υποδύεται το «κοροϊδάκι», έναν υπάλληλο του βιομήχανου Τέλη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), που βάζει την κακομαθημένη του κόρη, Τζούλια (Τζένη Καρέζη) να προσποιηθεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί του.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η ταινία διεκδικεί τη… χάρη μιας άλλη πολύ επιτυχημένης ταινίας («Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο»), σε ότι αφορά τα χαστούκια. Οι τεχνικοί μέτρησαν τα χαστούκια που έριξαν οι ηθοποιοί μεταξύ τους στις πρόβες και ο αριθμός τους ήταν 86 χαστούκια! Το τελευταίο το ρίχνει η Καρέζη στον Ηλιόπουλο στο τέλος της ταινίας, όταν αρνείται να την παντρευτεί.

Ακόμα κι έτσι βέβαια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε νούμερα την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, καθώς για τις ανάγκες μίας και μόνο σκηνής ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε ρίξει σε αυτήν 22 χαστούκια…

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Recommended For You