Η Β. Θάνου υπηρεσιακή πρωθυπουργός – Με 22 μέλη η νέα κυβέρνηση

imagesΥπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της. Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, ο Αλέξης Τσίπρας την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο. Την τελετή είχαν παρακολουθήσει τα τρία παιδιά της κ. Θάνου.

Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό» απάντησε η κ. Θάνου.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι: υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός Εθνικής ”Αμυνας Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας, υπουργός Τουρισμού ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Υγείας ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης και κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ορκιστεί αύριο στη 1 το μεσημέρι.

Η κ. Θάνου έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή 28  Αυγούστου. Μετά το πέρας της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών ο ΠτΔ επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια τελευταία απόπειρα εξεύρεσης λύσης οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος: εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Τούτων δοθέντων, η κ. Θάνου αναμένεται απόψε να κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να της ανατεθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Βασιλική Θάνου θα ορκιστεί σήμερα υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και αύριο Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας;

Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Πρόκειται για μία έγκριτη και καταξιωμένη δικαστικό, αλλά και μητέρα τριών παιδιών, που έχει διακριθεί σε υψηλότατα δικαστικά αξιώματα, υπηρετώντας πάντα με υψηλή ευθιξία και αίσθημα ευθύνης όλες τις θέσεις, στις οποίες έχει χρηματίσει μέχρι στιγμής.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της, δεν φοβήθηκε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας και προέβαλε ως συνδικαλίστρια τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου πάντα με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, που αρκετές φορές την έφεραν ακόμη και σε ευθεία αντιπαράθεση με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες.

Εξάλλου, είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η κ. Θάνου έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στον δικαστικό χώρο, καθώς από το 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και πρόεδρός της από το 2012 έως το 2015. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της ΕΔΕ ως μία πρόκληση, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, τόσο για τη Δικαιοσύνη, όσο και για την κοινωνία ευρύτερα και είχε εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι την εμπιστεύθηκαν ακόμη και οι άνδρες συνάδελφοί της με την ψήφο τους.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2015 απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης «για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».

Επίσης, με την ιδιότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου απέστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της, στις 9 Ιουλίου 2015, με την οποία ζητούσε τη συμβολή τους, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα, «το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η κ. Θάνου σπανίως μιλάει για τον εαυτό της και την προσωπική ζωή της, καθώς είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Χριστόφιλο, συνταξιούχο αρεοπαγίτη και μητέρα τριών παιδιών, τα οποία μεγάλωσε παράλληλα με τα απαιτητικά επαγγελματικά καθήκοντά της.

Γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950, η κ. Θάνου έδειξε από μικρή την κλήση της προς τη νομική επιστήμη. Όπως είχε ομολογήσει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, είχε επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, καθώς από μαθήτρια, της άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Επίσης, πολύ νωρίς, από φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, επέλεξε και το δικαστικό σώμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία ενσυνείδητη επιλογή.

Η προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης υπήρξε αναμφίβολα η βασική επιδίωξή της, καθώς, συνηθίζει να λέει ότι αποτελεί το «α και το ω. Όλα τα άλλα συμπεριλαμβάνονται». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πρέπει οι ίδιοι οι δικαστές να είναι άξιοι σεβασμού, και με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους να πείθουν ότι είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και σωστοί δικαστές, αντάξιοι της δικαστικής ιδιότητας, την οποία φέρουν.

Πάντως, οι συνάδελφοί της κάνουν λόγο για μία έξυπνη και ικανή δικαστικό, που διακρινόταν για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της.

Αρκετές φορές έχει μιλήσει και για τα προβλήματα της σύγχρονης Δικαιοσύνης, κατατάσσοντας ως πρώτο και σημαντικότερο την καθυστέρηση στην απονομή της, υποστηρίζοντας ότι έχει και μεγάλο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.

Αναφορικά με την απονομή της Δικαιοσύνης, έχει υποστηρίξει ότι ο δικαστής πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεπηρέαστος, όπως εκείνος γνωρίζει, και να δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στον Θεό, ενώ όσον αφορά τις ικανότητες και τα προσόντα που οφείλει να έχει κάποιος για να γίνει δικαστικός, έχει τονίσει ότι βασικό προσόν είναι το μεράκι για τη Δικαιοσύνη.

Μέσα από την εμπειρία που της προσέφερε η διδασκαλία της στη Σχολή Δικαστών, έχει επισημάνει ότι δεν αρκεί να μπει κανείς στο δικαστικό σώμα μόνο προς βιοπορισμό, όπως ίσως δυστυχώς να συμβαίνει τώρα λόγω και της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη Δικαιοσύνη, δηλαδή για το ιδανικό της Δικαιοσύνης, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» συνηθίζει να λέει επί του θέματος.

Μιλώντας προς τους φοιτητές της Εθνικής Σχολής Δικαστών, συχνά τούς έλεγε ότι ο δικαστής πρέπει πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να αγαπάει το λειτούργημά του, να βλέπει τη Δικαιοσύνη σαν ιδανικό και να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, και κυρίως να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις.
Το βιογραφικό της πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου

Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων. Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (αστικό δίκαιο).

http://www.express.gr

Recommended For You