Εξουσιάζουν Πραγματικά τα Άστρα τη Ζωή Σας;

images«Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να μάθουν τις συνηθισμένες ανοησίες—πότε θα κερδίσω ένα εκατομμύριο δολάρια ή πότε θα συναντήσω τον ιδανικό άντρα;» λέει ένας αστρολόγος μερικής απασχόλησης. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην αστρολογία, θεωρώντας τη μέσο για να μάθουν κάτι σχετικά με το μέλλον τους. Και πολλοί αστρολόγοι είναι πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν, ικανοποιώντας την επιθυμία τους—με το αζημίωτο, φυσικά.

Ωστόσο, αστρολόγοι που θεωρούν τον εαυτό τους εκσυγχρονισμένο περιφρονούν μια τέτοια άποψη. «Δεν είναι αυτός ο στόχος μου», συνεχίζει ο αστρολόγος μερικής απασχόλησης. «Ο στόχος μου είναι η προσπάθεια να βοηθάω τους ανθρώπους να κατανοούν τον εαυτό τους». Με ποιον τρόπο λοιπόν υποτίθεται ότι βοηθάει η αστρολογία τους ανθρώπους να κατανοούν τον εαυτό τους;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζονται από τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα. Ο ήλιος καθορίζει τις εποχές και τον κύκλο ανάπτυξης. Η σελήνη είναι η κύρια δύναμη που βρίσκεται πίσω από τις παλίρροιες. Τα άστρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό ως οδηγοί στη ναυσιπλοΐα. Είναι δυνατό αυτά τα ουράνια σώματα να παίζουν αποφασιστικό ρόλο και σε άλλες δραστηριότητες της ζωής μας;

Η απάντηση της αστρολογίας είναι ναι. Η βασική θεωρία της αστρολογίας είναι ότι, η θέση στην οποία βρίσκονται τον καιρό της γέννησής μας ο ήλιος, η σελήνη και οι πλανήτες ανάμεσα στους μυστηριακούς αστερισμούς παίζει αποφασιστικό ρόλο στο χαρακτήρα μας και στη ζωή μας. Συνεπώς, αν ένας αστρολόγος γνωρίζει πού και πότε γεννήθηκε κάποιο άτομο, μπορεί να φτιάξει ένα χάρτη, δηλαδή ωροσκόπιο, το οποίο δείχνει τις θέσεις των άστρων και των πλανητών, και να ερμηνεύσει τους παράγοντες που είναι δυνατό να επηρεάσουν τις ενέργειες του ατόμου σε μια δεδομένη στιγμή. Ποια είναι η βάση γι’ αυτόν τον ισχυρισμό; Πόσο στέρεη είναι;

Ως πείραμα, ο Γάλλος ψυχολόγος Μισέλ Γκοκλέν έστειλε σε έναν αστρολόγο για ανάλυση την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης ενός εκτελεσμένου δολοφόνου. Κατόπιν, έστειλε το αποτέλεσμα σε 150 άτομα, τα οποία είχαν απαντήσει στην αγγελία που είχε βάλει, προσφέροντας δωρεάν ανάλυση ωροσκοπίου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Διαπίστωσε ότι το 90 τοις εκατό των ατόμων είπαν πως η ανάλυση που έλαβαν ήταν ακριβής περιγραφή της προσωπικότητάς τους, και το 80 τοις εκατό είπαν ότι μέχρι και οι φίλοι τους και οι οικογένειές τους συμφωνούσαν.

Πολύ αντικειμενική αξιολόγηση! Η αλήθεια σχετικά μ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι συνήθως οι αστρολογικές ερμηνείες είναι διατυπωμένες σε τόσο ασαφή γλώσσα—και η ανθρώπινη φύση είναι τόσο περίπλοκη—που αν κάποιος έχει την τάση να ψάχνει κάτι που να ταιριάζει, θα το βρίσκει πάντοτε, άσχετα με τη βάση στην οποία στηρίχτηκε η ερμηνεία.

Η Πηγή

Όλα αυτά μας οδηγούν στο κύριο ζήτημα: Αν υποθέσουμε ότι τα άστρα πραγματικά επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τη ζωή μας, με ποιο τρόπο ασκούν αυτή την επιρροή πάνω μας; Ποια δύναμη ή ποιες δυνάμεις, απ’ όλες όσες είναι γνωστές στην επιστήμη, συμβάλλουν σ’ αυτό; Εξαιτίας του ότι τα άστρα και οι πλανήτες είναι πολύ μακριά από εμάς, κάποιος επιστήμονας παρατήρησε πως «όσον αφορά την επίδραση σε [ένα] νεογέννητο, η βαρυτική έλξη που ασκεί ο γιατρός και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φώτα στο δωμάτιο είναι μεγαλύτερες από οποιεσδήποτε αντίστοιχες επενέργειες των πλανητών». Αν τα άστρα δεν μας επηρεάζουν μέσω της επενέργειας της βαρύτητας, του ηλεκτρομαγνητισμού ή οποιωνδήποτε άλλων δυνάμεων γνωστών στην επιστήμη, τότε ποια είναι η πηγή αυτής της επιρροής;

Αυτό το ερώτημα, που προξενεί προβληματισμό, απηύθυνε ένας καθηγητής αστρονομίας, ο Τζορτζ Έιμπελ, στο βιβλίο Η Επιστήμη και τα Όσα δεν Ερμηνεύονται από Φυσικούς Νόμους (Science and the Paranormal). Αφού εξέτασε όλους τους ισχυρισμούς των αστρολόγων σχετικά με τη δύναμη των άστρων και των πλανητών, ο Έιμπελ γράφει:

«Αν οι πλανήτες ασκούσαν επιρροή πάνω μας, τότε αυτή θα προερχόταν από κάποια άγνωστη δύναμη με πολύ παράξενες ιδιότητες: η δύναμη αυτή θα έπρεπε να απορρέει από μερικά αλλά όχι απ’ όλα τα ουράνια σώματα, θα έπρεπε να επηρεάζει μερικά αλλά όχι όλα τα πράγματα στη γη, και η ισχύς της δεν θα μπορούσε να εξαρτάται από τις αποστάσεις, τις μάζες ή άλλα χαρακτηριστικά των πλανητών που θα την προξενούσαν. Με άλλα λόγια, δεν θα είχε την παγκοσμιότητα, την ευταξία και την αρμονία που υπάρχουν σε όλες τις άλλες δυνάμεις και τους φυσικούς νόμους που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα και που ισχύουν για το πραγματικό σύμπαν».

Η επιστήμη δεν γνωρίζει καμιά τέτοια δύναμη. Αν η αστρολογία ασκεί κάποια επιρροή, θα πρέπει να την ασκεί μέσω κάποιας δύναμης, ή κάποιων δυνάμεων, που δεν περιλαμβάνονται στο «πραγματικό σύμπαν». Αν όμως θυμηθούμε ότι η αστρολογία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα, όπου τα άστρα και οι πλανήτες λατρεύονταν ως θεότητες, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι η πηγή αυτής της επιρροής δεν απορρέει από το «πραγματικό σύμπαν», αλλά από το χώρο του υπερφυσικού.

Η Δύναμη που Βρίσκεται Πίσω από την Αστρολογία

Η Αγία Γραφή δείχνει ότι «ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται υπό την εξουσίαν του πονηρού», του Σατανά του Διαβόλου, ο οποίος είναι ένα αόρατο, αλλά ισχυρό πνευματικό πλάσμα, ικανό να εξουσιάζει και να μεταχειρίζεται ανθρώπους και γεγονότα στη γη. (1 Ιωάννου 5:19, ΚΔΤΚ) Με το να κατευθύνουν τα πράγματα έτσι ώστε να εξασφαλίζουν το ότι ορισμένες προβλέψεις φαινομενικά θα βγουν αληθινές, ο Σατανάς και οι δαίμονες έχουν καταφέρει να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία των ανθρώπων και να κάνουν την αστρολογία πραγματική μανία.

Είναι σημαντικό όμως το τι είδους προβλέψεις είναι αυτές που υποτίθεται ότι έχουν βγει αληθινές. Δεν αφορούν ως επί το πλείστον θάνατο, φόνους, πολιτικές δολοφονίες, συμφορές—πράγματα απαίσια και μακάβρια, που είναι από τη φύση τους σατανικά και δαιμονικά; Η απλή αλήθεια είναι ότι η αστρολογία συγκαταλέγεται στα «τεχνάσματα του διαβόλου», τα οποία αυτός χρησιμοποιεί για να εξουσιάζει και να επηρεάζει τους ανθρώπους έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό του.—Εφεσίους 6:11, Απόδοση Π. Ν. Τρεμπέλα.

Ποιος είναι αυτός ο σκοπός; «Των οποίων απίστων όντων ο θεός του κόσμου τούτου ετύφλωσε τον νουν, δια να μη επιλάμψη εις αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου της δόξης του Χριστού», απαντάει η Αγία Γραφή. (2 Κορινθίους 4:4) Ως προς αυτόν το σκοπό, η αστρολογία έχει υπηρετήσει καλά τον κύριό της. Ο Αυστραλός αστροφυσικός Βινς Φορντ παρατήρησε: «Η αστρολογία έχει γίνει είδος θρησκείας, αλλά κατά μεγάλο μέρος είναι αναπόδεικτη . . . Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι που όσοι πιστεύουν σ’ αυτήν δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, αλλά αντίθετα κατηγορούν γι’ αυτές τα καημένα τα άστρα».

Στον όγδοο αιώνα πριν από την Κοινή μας Χρονολογία (Π.Κ.Χ.), ο προφήτης Ησαΐας εμπνεύστηκε να απευθύνει μια χλευαστική πρόκληση στους αστρολόγους: «Ας σηκωθούν τώρα και ας σε σώσουν οι ουρανοσκόποι και οι αστρολόγοι, οι λέγοντες εις σε μήνα προς μήνα ποία θα είναι η τύχη σου».—Ησαΐας 47:13, ΛΧ.

Κάποιος που πιστεύει στην αστρολογία γίνεται υποχείριο της μοιρολατρικής άποψης του ‘ό,τι είναι να γίνει θα γίνει’ επειδή ‘είναι γραμμένο στα άστρα’. Αυτό ισοδυναμεί με άρνηση του θελήματος του Θεού ή της ευθύνης των ανθρώπων να ενεργούν σε αρμονία μ’ αυτό το θέλημα.

Αντί λοιπόν να αποβλέπουμε στα άστρα για σημεία και οιωνούς που να κατευθύνουν τη ζωή μας, τι μπορούμε να μάθουμε από τα άστρα; Ναι, τι μπορούν να μας πουν τα άστρα; Το επόμενο άρθρο δίνει απάντηση.

Είναι Επιστημονική η Αστρολογία;

Διάφορες επιστημονικές ανακαλύψεις στα πιο πρόσφατα χρόνια έχουν αποτελέσει τρομερή πρόκληση για την αστρολογία. Εξετάστε τα εξής γεγονότα:

▪ Είναι τώρα γνωστό ότι τα άστρα που φαινομενικά ανήκουν σε κάποιον αστερισμό στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Μερικά απ’ αυτά βρίσκονται βαθιά στο διάστημα, άλλα είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση. Συνεπώς, οι ζωδιακές ιδιότητες των διαφόρων αστερισμών είναι καθαρά φανταστικές.
▪ Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ήταν άγνωστοι στους παλιούς αστρολόγους, εφόσον ανακαλύφτηκαν όταν επινοήθηκε το τηλεσκόπιο. Πώς λοιπόν υπολόγιζαν τις «επιρροές» τους στους αστρολογικούς χάρτες που συνέτασσαν αιώνες πριν απ’ αυτό το γεγονός;
▪ Η επιστήμη που εξετάζει την κληρονομικότητα μας λέει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας διαπλάθονται, όχι στη γέννηση, αλλά στη σύλληψη, όταν ένα από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια του πατέρα ενώνεται με το ωάριο της μητέρας. Εντούτοις, η αστρολογία καθορίζει το ωροσκόπιο του ατόμου από τη στιγμή της γέννησης, ύστερα από εννιά μήνες.
▪ Η περιοχή του ουρανού μέσα στην οποία φαίνεται ότι κινούνται ο ήλιος, η σελήνη και οι πλανήτες, και η οποία καλείται ζωδιακός κύκλος, διαιρείται από τους αστρολόγους σε 12 ίσα μέρη, το καθένα από τα οποία έχει ως σημείο του έναν αστερισμό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 14 αστερισμοί σ’ εκείνη την περιοχή του ουρανού. Αυτοί δεν είναι ίσοι σε μέγεθος και, μέχρις ενός σημείου, επικαλύπτουν ο ένας τον άλλον. Άρα, οι χάρτες των αστρολόγων ουσιαστικά δεν έχουν καμιά φυσική ομοιότητα με τα όσα βρίσκονται στον ουρανό.
▪ Η χρονομέτρηση της διαδρομής που κάνει ο ήλιος μέσα στους αστερισμούς, όπως φαίνεται από έναν παρατηρητή που βρίσκεται στη γη, βρίσκεται σήμερα κατά ένα μήνα πίσω σε σχέση μ’ αυτήν που ίσχυε πριν από 2.000 χρόνια, όταν οι αστρολόγοι συνέτασσαν τους χάρτες και τους πίνακές τους. Έτσι, η αστρολογία θα καθόριζε ότι ένα άτομο γεννημένο στα τέλη του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου είναι Καρκίνος—άτομο εξαιρετικά ευαίσθητο, κυκλοθυμικό, συγκρατημένο—επειδή σύμφωνα με τους χάρτες, ο Ήλιος τότε βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου. Στην πραγματικότητα όμως, ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων, πράγμα που πιθανώς θα καθιστούσε το άτομο «διαχυτικό, πνευματώδες, φλύαρο».

Η Αστρολογία στην Ανατολή και στη Δύση

Η αστρολογία, όπως εφαρμόζεται στη Δύση, αποδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε καθέναν από τους 12 αστερισμούς, μέσα στους οποίους φαίνεται ότι ταξιδεύει ο ήλιος στη διάρκεια του έτους. Αυτές οι αστρικές ομάδες πήραν τα ονόματά τους από τους Έλληνες, οι οποίοι τις οραματίζονταν σαν πλάσματα, λόγου χάρη σαν τον Κριό, τον Ταύρο, τους Διδύμους.

Είναι ενδιαφέρον ότι και η αστρολογία στην αρχαία Κίνα και την Ιαπωνία διαιρεί το ζωδιακό κύκλο σε 12 τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν στα 12 ζώα των λεγόμενων γήινων κλάδων—το σκύλο, το κοτόπουλο, τον πίθηκο, την κατσίκα, το άλογο και ούτω καθεξής. Και λέγεται ότι το καθένα απ’ αυτά τα ζώα ασκεί την επιρροή του για μια ορισμένη χρονική περίοδο, ανάλογα με το χαρακτήρα του. Έτσι, τα αντίστοιχα μέρη του ουρανού προσδιορίζονται από την αστρολογία της Ανατολής και την αστρολογία της Δύσης ως εξής:

Δυτικός Ζωδιακός Κύκλος Ανατολικός Ζωδιακός Κύκλος

Κριός  – Σκύλος
Ταύρος  – Κοτόπουλο
Δίδυμοι  – Πίθηκος
Καρκίνος  – Κατσίκα
Λέων  – Άλογο
Παρθένος  – Φίδι
Ζυγός  – Δράκοντας
Σκορπιός  – Λαγός
Τοξότης  – Τίγρης
Αιγόκερως  – Ταύρος
Υδροχόος  – Αρουραίος
Ιχθείς  – Γουρούνι

Τι διαπιστώνουμε όταν συγκρίνουμε αυτά τα δυο συστήματα; Όλως παραδόξως, οι αστερισμοί φαίνεται ότι λειτουργούν στην Ανατολή με εντελώς διαφορετικούς τρόπους απ’ ό,τι στη Δύση. Έτσι, η αστρολογία της Δύσης προβλέπει ότι εκείνος που γεννιέται όταν ο ήλιος βρίσκεται στον Κριό, για παράδειγμα, είναι άτομο θετικό, όταν βρίσκεται στον Ταύρο είναι πεισματάρικο, και ούτω καθεξής. Αλλά κανείς δεν θα συσχέτιζε αυτές τις ιδιότητες με το σκύλο και το κοτόπουλο. Εντούτοις, η αστρολογία της Ανατολής προβλέπει ότι το άτομο θα είχε τις ιδιότητες αυτών των ζώων. Το ίδιο μπορεί να λεχτεί και για άλλα ζευγάρια. Συνεπώς, ανάλογα με το σύστημα που διαλέγεις, αποδίδονται εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά στα ίδια άστρα και προφανώς αυτά ασκούν διαφορετική επιρροή. Είναι τα άστρα ή μήπως είναι η φαντασία των αστρολόγων που ασκεί αυτή την επιρροή;

*** g89 22/11 σ. 5-8 Εξουσιάζουν Πραγματικά τα Άστρα τη Ζωή Σας; ***

Recommended For You