Εντυπωσιακές εικόνες από τη NASA: Η Γη τη νύχτα όπως φαίνεται από το διάστημα

Η NASA δημοσιεύει νέο χάρτη της Γης τη νύχτα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Νυχτερινές φωτογραφίες της Γης από ψηλά, καθώς και ένα σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Τα «φώτα της νύχτας», όπως ονομάζονται, δίνουν μία σύνθετη εικόνα για την εξέλιξη της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας δημοσίευσαν τον νέο, ολοκληρωμένο χάρτη της Γης τη νύχτα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια (ο προηγούμενος χάρτης είχε δημοσιευθεί το 2012).

Αυτές οι εικόνες είναι το αποτέλεσμα δεδομένων από το οπτικό σύστημα VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) στον δορυφόρο Suomi NPP. Σύμφωνα με τη NASA, το VIIRS είναι το πρώτο εργαλείο σε δορυφόφο το οποίο μπορεί να κάνει ποσοτικές μετρήσεις των εκπομπών φωτός και των αντανακλάσεων, και αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να διακρίνουν την ένταση, τους τύπους και τις πηγές των φωτών της νύχτας, κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για την παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων μεταβολών που προκαλούνται από διαταραχές στην παροχή ρεύματος, όπως είναι οι συγκρούσεις, οι καταιγίδες, οι σεισμοί και η πτώση της τάσης».

Στις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν έχει εξαλειφθεί το φως από το φεγγάρι, που μεταβάλλει την ποσότητα του φωτός που λάμπει πάνω στη Γη. Επίσης, η παραγωγή των χαρτών έγινε με δεδομένα από όλους τους μήνες κάθε έτους.

Τέλος, η NASA προσπαθεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, έτσι ώστε οι εικόνες της νύχτας να μπορούν να είναι διαθέσιμες στους χρήστες, λίγες μόλις ώρες αφότου έχουν ληφθεί. Αυτό θα βοηθήσει στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού και στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Με πληροφορίες από Mashable και NASA

Recommended For You