Γιατί πρέπει να βάζετε την εθελοντική εργασία στο βιογραφικό σας

imagesΤι σχέση έχει η εθελοντική εργασία για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την εύρεση εργασίας σε μια εταιρεία που σκοπό έχει το κέρδος; Πολλοί δεν βλέπουν τη σύνδεση. Όμως, οι υπεύθυνοι προσλήψεων τη βλέπουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Deloitte στην οποία συμμετείχαν 2.506 διευθυντές προσλήψεων στις ΗΠΑ.

82% των ερωτηθέντων είπαν ότι προτιμούν υποψήφιους με εθελοντική εμπειρία, ενώ 92% δήλωσαν ότι οι εθελοντικές δραστηριότητες βοηθούν στην οικοδόμηση ηγετικών δεξιοτήτων. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις ένας στους τρεις (32%) όσων αναζητούν δουλειά αναφέρουν κάποια εμπειρία εθελοντικής εργασίας στα βιογραφικά τους σημειώματα.

Φαίνεται ότι όσοι έχουν θέσει τις επαγγελματικές τους δεξιότητες στην υπηρεσία ενός εθελοντικού καθήκοντος – π.χ. ένας ειδικός του μάρκετινγκ που έχει αναπτύξει μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα για μια φιλανθρωπική οργάνωση – έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, σε σχέση με αυτούς που έχουν μια εθελοντική εμπλοκή η οποία όμως είναι άσχετη με τον επαγγελματικό τους ρόλο.

Περίπου 85% των ερωτηθέντων είπαν ότι εθελοντικές δραστηριότητες εστιασμένες στις επαγγελματικές δεξιότητες κάνουν τους υποψήφιους καλύτερους στην επικοινωνία, ενώ 88% επαίνεσαν τον «ισχυρό χαρακτήρα» αυτών των ανθρώπων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για υποψήφιους των οποίων η εθελοντική εργασία δεν αφορούσε σχετικές επαγγελματικές δεξιότητες ήταν κάπως χαμηλότερα (77% και 84% αντίστοιχα).

Γιατί, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι που αναζητούν εργασία δεν αναφέρουν την εθελοντική τους εργασία στο βιογραφικό; «Ίσως υποτιμούν το πόσο πολύ οι εταιρείες αξιολογούν θετικά αυτό το είδος της εμπειρίας» λέει ο Νταγκ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής εταιρικής ευθύνης στην Deloitte. Και έτσι αφήνουν αυτή την εμπειρία εκτός βιογραφικού, καθώς νομίζουν ότι «οι εργοδότες δεν νοιάζονται» ή θεωρούν ότι μια τέτοια αναφορά θα αποσπάσει την προσοχή του υπεύθυνου πρόσληψης από την κύρια επαγγελματική εμπειρία του υποψήφιου.

«Οι εταιρείες ίσως να μην δείχνουν επαρκώς το πόσο πολύ θετικά αξιολογούν την εθελοντική εργασία» προσθέτει ο Μάρσαλ.

Απ’ την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός όσων επιλέγουν να εργαστούν εθελοντικά είναι μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, λιγότεροι από 25% των Αμερικανών επέλεξαν να εμπλακούν σε κάποια εθελοντική εργασία το 2015. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

http://www.fortunegreece.com

Recommended For You