Βρήκαν το Boeing στον Ινδικό Ωκεανό; – Ερευνες για δύο αντικείμενα

Βρήκαν το Boeing στον Ινδικό Ωκεανό; – Ερευνες για δύο αντικείμενα

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο μεγάλων αντικειμένων που καταγράφηκαν από δορυφόρους της Αυστραλίας, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines είναι σε εξέλιξη. Στο σημείο σπεύδουν αεροσκάφη και πλοία από διάφορες χώρες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε μια νέα ένδειξη…Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα…Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισ. Χουσέιν, μετά την ανακοίνωση των Αυστραλών για τον εντοπισμό μέσω δορυφόρου, δυο αντικειμένων στο νότιο Ινδικό Ωκεανό – περίπου 1550 μίλια (2500 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά του Περθ- τα οποία μπορεί να είναι συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Ο ίδιος πρόσθεσε αργότερα ότι οι πληροφορίες της Αυστραλίας επιβεβαιώνονται «σε ένα βαθμό» και από δορυφόρους άλλων χωρών.

Την ανακοίνωση για τον εντοπισμό των δυο αντικειμένων-που σύμφωνα με τις αρχές έγινε πριν από τέσσερις ημέρες- έκανε στην βουλή ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ενώ νωρίτερα, ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA), είχε δηλώσει:

«Πρόκειται πιθανώς για την καλύτερη ένδειξη που έχουμε που έχουμε επί του παρόντος, αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι. Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι ορισμένου μεγέθους, πιθανώς μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια κατά διαστήματα. Το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο» περίπου 5 μέτρα, διευκρίνισε.

Οι πρώτες εικόνες από τα δυο αντικείμενα που βρέθηκαν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό (φωτογραφία: skynews)

Η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που «δυσχεραίνουν την επιχείρηση» παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες, σημείωσε ο Γιανγκ.

Ένα αεροσκάφος AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας βρίσκεται ήδη στο σημείο, ενώ άλλα τρία αεροσκάφη από ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία κατευθύνονται εκεί.

Το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg ήταν το πρώτο που έφθασε στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Η περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες

Το πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

“Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται”, δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners.

Αν επιβεβαιωθεί ότι τα αντικείμενα ανήκουν στο αεροπλάνο, πιθανώς θα πρόκειται για μαξιλαράκια από τα καθίσματα και αντικείμενα από τις αποσκευές που μπορούν να επιπλέουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει ειδικός που μίλησε στο SkyNews.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο μετέφερε 239 ανθρώπους (επιβάτες και πλήρωμα) εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου μετά την απογείωση του από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί σχεδόν…τα πάντα για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά την μοιραία πτήση.

Από όσα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι δυο σημαντικά συστήματα επικοινωνίας του Boeing απενεργοποιήθηκαν εσκεμμένα και το αεροσκάφος εξετράπη, ακολουθώντας μια πορεία πολύ διαφορετική από την προγραμματισμένη.

Τα στοιχεία από τους δορυφόρους δείχνουν ότι το αεροπλάνο πετούσε για 7 τουλάχιστον ώρες αφότου άλλαξε πορεία, περνώντας από την Μαλαισία με κατεύθυνση στα στενά της Μάλακα.

Οι ερευνητές ελέγχουν το παρελθόν τόσο των πιλότων όσο και των επιβατών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει την εύρεση κάποιου στοιχείου που θα μπορούσε να συνδέει έναν ή περισσότερους από τους επιβαίνοντες με τρομοκρατικά δίκτυα.

www.ethnos.gr (πηγές: Reuters, SkyNews, BBC, ΑΠΕ)

Recommended For You