Έξυπνο μαγείρεμα πως να το πετύχουμε;

Αποστολή μας να μαγειρεύουμε χωρίς να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει πιο κοντά με τα σκεύη μαγειρικής μας. Όμως για το μαγείρεμα απαιτούνται μεγάλα ποσά θερμότητας και ηλεκτρισμού. Κατά μέσο όρο το μαγείρεμα ευθύνεται για το 18% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει ένα ελληνικό νοικοκυριό. Αν το νούμερο σου ακούγεται μεγάλο, υπάρχει πάντα τρόπος να μειώσεις τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για μαγείρεμα έως και 40-60%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περίπου 150 ευρώ ετησίως.
Αποστολή μας για αυτή την εβδομάδα είναι να μαγειρεύουμε χωρίς να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Πώς θα το καταφέρεις; Κάνοντας πράξη τα ακόλουθα:
Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείς 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου σου.
Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας.
Να σκεπάζεις πάντα την κατσαρόλα για οτιδήποτε βράζεις.
Χαμήλωσε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός.
Μην ανάβεις το φούρνο ή το μάτι για να ζεστάνεις μικρή ποσότητα φαγητού. Προτίμησε τον φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτεις φούρνο μικροκυμάτων να βάζεις πάντα το σκεύος στο σωστό μάτι, όχι σε μεγαλύτερο, ούτε σε μικρότερο.
Όταν τελειώσεις το μαγείρεμα να κλείνεις τον απορροφητήρα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι!
Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις οικογένεια και φίλους. Μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα, μεγάλα οφέλη για τσέπη και περιβάλλον.
Καλή Όρεξη!

Recommended For You