Άνδρος έρωτας με την πρώτη ματιά

 Το Ταξίδι είναι ένα συναρπαστικό κυνήγι, και βγαίνεις έξω και δε μπορείς να ξέρεις τι πουλί θα σου λάχει. Το Ταξίδι είναι σαν το κρασί, και πίνεις και δε μπορείς να μαντέψεις τι οράματα θα κατεβούν στο κεφάλι σου. Σίγουρα, ταξιδεύοντας, βρίσκεις πάντα ό,τι μέσα σου έχεις. Χωρίς να το θες, από τις αναρίθμητες εντυπώσεις που πλημμυρίζουν τα μάτια σου κάνεις επιλογές και διαλέγεις ό,τι περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή στις περιέργειες της ψυχής σου.


Όσοι πονούν κι αγαπούν συνεργάζονται με μυστική επικοινωνία με το τοπίο που βλέπουν, με τους ανθρώπους που σμίγουν και με τα γεγονότα που διαλέγουν. Γι’ αυτό κάθε άρτιος Ταξιδευτής δημιουργεί πάντα τη χώρα όπου ταξιδεύει..”

Νίκος Καζατζάκης.

Δεν ήθελα και πολύ για να ξεσηκωθώ, όταν με πήρε η φίλη μου, και μου λέει “πάμε Άνδρο για Πάσχα;” Η απάντηση ήταν σύντομη και άμεση…. Φύγαμε!

Μεγάλη έκπληξη ήταν για μένα, φέτος το Πάσχα, η Άνδρος.
Από τα πρώτα λεπτά που μας άφησε το πλοίο στο λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, και ξεκινήσαμε την διαδρομή μας προς τον ΄Ορμο, ένιωσα την θετική ενέργεια του νησιού, μία ηρεμία, μια γαλήνη.

Οι πολλές αποχρώσεις του μπλέ, του πράσινου, του καφέ, του κόκκινου, η απόλυτη αρμονία των χρωμάτων και των στοιχείων της φύσης με έκανε να νιώσω θαυμασμό και έτσι ξεκίνησε  η εκδρομή μας με χαρούμενη και χαλαρωτική διάθεση. Ήθελα να κρατήσω κάθε λεπτομέρεια, να μην χάσω ούτε σπιθαμή από τις εικόνες αυτές. Ήθελα να μείνουν για πάντα μέσα μου.

Η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο σε παρασύρει σε ονειροπόληση…

Η Άνδρος δεν είναι ένα κλασσικό κυκλαδίτικο νησί, οι εναλλαγές των τοπίων με την έντονη βλάστηση, η άγρια ομορφιά των απόκρημνων, βραχώδη τοπίων, το φως, τα υπέροχα αρχοντικά, τα σοκάκια της, προσδίδουν αυτή την μαγεία στο νησί και την μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει.

Σε κάθε σημείο του νησιού, από τα σοκάκια μέχρι τα όμορφα αρχοντικά εκεί όπου ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του, τα περιποιημένα σπίτια με τις πέργκολες, και πολλά άλλα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις, σε μαγεύουν και σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή.

Η ηρεμία που σου αποπνέει το νησί δεν την δημιουργούν μόνο τα τοπία και η ατμόσφαιρα του νησιού αλλά και οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Η φιλικότητα και η απλότητα με την οποία σου μιλάνε και σε καλωσορίζουν στο νησί τους, δεν είναι δήθεν, είναι αυθεντική, ανιδιοτελής, σου μεταδίδουν και εκείνοι αυτή την ηρεμία, την φιλοξενία, την ζεστασιά, το χαμόγελο που τόσο έχουμε ανάγκη. Άνθρωποι και νησί συμβαδίζουν απόλυτα.

Η Άνδρος είναι το νησί μερικών από των μεγαλύτερων Ελλήνων εφοπλιστών όπως της οικογένειας Γουλανδρή και της οικογένειας Εμπειρίκου. Οι εφοπλιστές έκαναν πολλές δωρεές και αυτό μπορούμε να το δούμε στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού.

Αρχιτεκτονικά η πόλη συνδυάζει νεοκλασικά του μεσοπολέμου με τα χαρακτηριστικά κυβόσχημα κυκλαδίτικα σπίτια. Στο κέντρο της, στην περιοχή του μητροπολιτικού ναού της πόλης βρίσκονται πολλά παλιά αρχοντικά, αποτέλεσμα μιας πλούσιας τάξης εφοπλιστών που άκμαζε στην πόλη στο παρελθόν.
Στο κέντρο της πόλης υπάρχει η αγορά, ένας πεζόδρομος που ονομάζεται Γεωργίου Εμπειρίκου και ξεκινάει από το ταχυδρομείο της πόλης και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου και συνεχίζει με άλλο όνομα μέχρι στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Κατά το μήκος του δρόμου υπάρχουν πολλά μαγαζιά και υπηρεσίες.
Βόλτα στον όμορφο πεζόδρομο της χώρας
Χαμένοι στα όμορφα, σοκάκια της Χώρας

Τα “Εμπειρικέϊκα της Καμάρας”, αρχοντικά της οικογένειας Νικολάου Λινάρδου Εμπειρίκου. Όταν οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο βομβάρδισαν την Ιταλική φρουρά της Χώρας, την 23η Σεπτεμβρίου 1943, τα αρχοντικά αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι ιδιοκτήτες τους δώρισαν τον χώρο στο Δήμο Άνδρου.

Μετά από χρόνια και επί δημαρχίας Μιχαήλ  Σ. Πολέμη διαμορφώθηκε στον χώρο αυτό μια πλατεία με το μνημείο του Αφανούς Ναύτου. Αρχιτέκτων της πλατείας ο Λ.Δ Κριεζής, γλύπτης ο Μ. Τόμπρος και χορηγός η οικογένεια Νικολάου Ιωάννου Γουλανδρή.
Μνημείο του Αφανούς Ναύτου
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της, το οποίο ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του.
Τα ερείπια από το κάστρο της Άνδρου
ΜΠΑΤΣΙ

Το Μπατσί θεωρείται από πολλούς ως το τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Είναι ένα όμορφο χωριό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, Η γραφικότητά του πηγάζει από την αμφιθεατρική του δόμηση, την χαρακτηριστική αμμώδη παραλία καθώς και την σύγχρονη μαρίνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο Μπατσί έχουν γυριστεί οι κλασσικές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου “Φουσκοθαλασσιές” και “Κορίτσια στον ήλιο”. Στα πετρόχτιστα στενά του χωριού εικόνες από τρεχούμενα νερά, μπαξέδες και όμορφα σπίτια με παραδοσιακές αυλές σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Αγναντεύοντας την θέα στο Μπατσί
Νυχτοπερπατήματα στα σοκάκια του χωριού Μπατσί…
Με θέα την Χώρα
Μέσα από τα μονοπάτια, με αφετηρία το χωριό Αποίκια, οδηγείσαι στην καρδιά ενός μικρού πράσινου παραδείσου…
Αποίκια
Αποίκια
Στο χωριό Αποίκια, το μονοπάτι που σε βγάζει στη πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες (βοηθά όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά). Λίγα μέτρα δυτικότερα από την πηγή βρίσκεται το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και η ομώνυμη σόδα.

On the road again……

Εν κινήσει

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1987 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή του Ανδριώτη ιστορικού, Δημητρίου Ι. Πολέμη.

Η Βιβλιοθήκη κατέχει περί τους 60.000 τόμους εντύπων (πολλά από τα οποία είναι παλιές, δυσεύρετες εκδόσεις), χειρόγραφα, εκτενέστατο αρχείο, αλλά και αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της. Επίσης κατέχει πολλά έργα τέχνης, συλλογή αρχαίων αγγείων και αγαλματιδίων, αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού.

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη
Για να γνωρίσει καλύτερα και να απολαύσει κανείς αυτό το όμορφο το νησί που γέννησε πολλούς εφοπλιστές, καπετάνιους και ναυτικούς, είναι προτιμότερο να διαθέτει κανείς μεταφορικό μέσο. (δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά την Νάξο).
Αποχαιρετώντας την Άνδρο, ή άλλη όψη του νησιού…
Δεν χρειάζεται να φύγεις μακριά για να συναντήσεις την ομορφιά, να ξεφύγεις από την ρουτίνα και την καθημερινότητα σου, να αλλάξεις παραστάσεις και να τα αφήσεις όλα πίσω σου. Με λίγα λόγια να περάσεις καλά. Τρεις μέρες αρκούν σε έναν τόσο κοντινό προορισμό (δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας).
Πληροφορίες: andros.gr
androsfilm.blogspot.gr
andros365.gr

Recommended For You