Νομικές Εξελίξεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα

imagesΕκστρατεία Ενημέρωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά τον Απρίλιο

Την 1η Απριλίου 2015, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά άρχισαν μια ενημερωτική εκστρατεία, η οποία περιλάμβανε επισκέψεις σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, τα δημαρχεία και τα γραφεία των εισαγγελέων στη Δημοκρατία της Γεωργίας. Σκοπός της ήταν η ενημέρωση γύρω από μια σημαντική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Μπεγελούρι και Άλλοι κατά Γεωργίας, η οποία αφορούσε το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Γεωργία. Μέσω της εκστρατείας, οι αρχές επιβολής του νόμου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα στοιχεία της υπόθεσης, την απόφαση και τις θρησκευτικές δραστηριότητες των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Το Ιστορικό της Ανοχής Βίας στη Γεωργία

Από το 1999 έως το 2003, οι οπαδοί ενός καθαιρεμένου Γεωργιανού Ορθόδοξου ιερέα οργάνωναν οχλοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά και τους χτυπούσαν ανελέητα. Παρόλο που οι Μάρτυρες υπέβαλαν συνολικά 784 καταγγελίες στην αστυνομία για αυτά και για παρόμοια περιστατικά, οι αρχές είτε έκλειναν τα μάτια τους στις επιθέσεις είτε βιαιοπραγούσαν περιστασιακά και οι ίδιες εναντίον των Μαρτύρων. Καμία από αυτές τις καταγγελίες δεν έφερε απτά αποτελέσματα. Εξαιτίας της αδράνειας των γεωργιανών αρχών, οι δράστες αποθρασύνθηκαν και επιτίθονταν στους Μάρτυρες ακόμα και σε αίθουσες δικαστηρίων, σε μεγάλες θρησκευτικές συγκεντρώσεις και στους δρόμους.

Οι Αποφάσεις του ΕΔΔΑ Αποτελούν Σημείο Καμπής

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Γεωργία κατέθεσαν δύο προσφυγές στο ΕΔΔΑ για αυτές τις επιθέσεις. Το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για την πρώτη υπόθεση τον Μάιο του 2007, * και για τη δεύτερη υπόθεση—Μπεγελούρι και Άλλοι κατά Γεωργίας—τον Οκτώβριο του 2014. Και στις δύο αποφάσεις, το ΕΔΔΑ καταδίκαζε την ανάμειξη του Κράτους της Γεωργίας στις επιθέσεις, καθιστώντας σαφή τη σχέση ανάμεσα στην αδιαφορία του Κράτους και στην κλιμάκωση της βίας. Όπως επισήμανε το ΕΔΔΑ στην απόφαση που εξέδωσε για την υπόθεση Μπεγελούρι,«οι αρχές της Γεωργίας δημιούργησαν κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο ενθάρρυνε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε όλη τη χώρα». *

Προς έπαινό της, μία ημέρα μετά την κοινοποίηση της απόφασης για την υπόθεση Μπεγελούρι, η γεωργιανή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε ότι θα απέτρεπε μελλοντικές επιθέσεις:

«Η Γεωργία δεσμεύεται να προστατεύει την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου εν γένει. Η χώρα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ισότητα ενώπιον του νόμου και την απόδοση ευθυνών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά να επικρατήσει κλίμα ατιμωρησίας ή ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους παραβιάσεις».

Οι Συνθήκες στη Γεωργία Βελτιώνονται

Σήμερα, οι συνθήκες για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Γεωργία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που επικρατούσαν στο παρελθόν. Οι Μάρτυρες μπορούν να ασκούν χωρίς παρενοχλήσεις τη θρησκεία τους και είναι ευγνώμονες που οι αρχές επιβολής του νόμου σε γενικές γραμμές προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορούν πλέον να οικοδομούν οίκους λατρείας και πρόσφατα επέκτειναν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των κεντρικών τους γραφείων.

Ωστόσο, μερικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ λίγα σχετικά με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ή τις πεποιθήσεις τους και πιθανόν να μην έχουν υπόψη τους την απόφαση για την υπόθεση Μπεγελούρι ή την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Επιπλέον, εξακολουθούν να λαβαίνουν χώρα περιστατικά θρησκευτικής βίας, με τους δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι. Το 2014, για παράδειγμα, οι Μάρτυρες κατήγγειλαν τουλάχιστον 30 περιστατικά σωματικών επιθέσεων εναντίον τους. Για αυτά τα περιστατικά, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν καταθέσει επιπρόσθετες προσφυγές στο ΕΔΔΑ. 

Η ενημερωτική εκστρατεία του Απριλίου αναμένεται να συντελέσει στην εκδήλωση μεγαλύτερου σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γεωργία. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι η γεωργιανή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να επικρατήσει κλίμα ατιμωρησίας. Αναμένουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της αναφορικά με τη δίωξη όσων ευθύνονται για εγκλήματα θρησκευτικού μίσους.

πηγή

Recommended For You