Εκείνοι που σε κοιτούν στα μάτια

Κατά την επαφή με τα μάτια θα δεις στο βλέμμα των ανθρώπων αλήθειες που διαφορετικά δε θα μπορούσες ποτέ να κατανοήσεις. Αλήθειες που παραμένουν καλά κρυμμένες απ’ την πλευρά τους, αλλά κι αλήθειες που θα καταλάβεις κι εσύ με τη σειρά σου για τον εαυτό σου. Φωλιάζουν στην καρδιά σου μέχρι να βρουν το κατάλληλο ερέθισμα για να εξωτερικευτούν και να βγουν στην επιφάνεια.

Οι άνθρωποι γύρω μας κουβαλούν μαζί τους εμπειρίες και βιώματα του παρελθόντος τους. Αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ταυτότητάς τους και του χαρακτήρα τους. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλα τους τα βιώματα χαρούμενα. Από κάποια απ’ αυτά, πηγάζει ένας πόνος που συχνά μπλοκάρει όσα νιώθουν για τους ανθρώπους της ζωής τους. Υψώνουν τείχη γύρω τους κι υποκύπτουν στο σφάλμα του να κρύβουν και να καμουφλάρουν όσα πραγματικά αισθάνονται. Από φόβο ίσως να ξεγυμνώσουν τον εαυτό τους μπροστά σε κάποιον άλλον. Έτσι, καταπνίγουν τον αυθορμητισμό τους για να μην κριθούν αρνητικά από κανέναν.

Αποφεύγουν λοιπόν να σε κοιτάξουν κατάματα για να μην μπορέσεις να δεις μέσα τους. Από φόβο να μην τους καταλάβεις ή γιατί δεν επιθυμούν να σου δώσουν καμιά εξήγηση. Είτε σε συμπαθούν είτε όχι δε θα μπορέσεις ποτέ να το καταλάβεις με σιγουριά. Έχουν συνηθίσει να λένε ψέματα και δεν τους ξενίζει κάτι τέτοιο πλέον.

Υπάρχει ωστόσο μια μερίδα ανθρώπων που διαφέρει απ’ τους υπόλοιπους δραματικά. Η διαφορά τους απαντάται στο γεγονός ότι όταν βρίσκονται μπροστά σου και σου απευθύνουν το λόγο σε κοιτούν πάντα στα μάτια. Σε κάθε περίπτωση. Η καθαρότητα του βλέμματός τους σε αφοπλίζει και ταυτόχρονα σε διαβεβαιώνει για την ειλικρίνειά τους και τις προθέσεις τους. Ό,τι σου πουν θα το εννοούν κι αυτό θα ισχύει κιόλας.

Δε χρειάζεται να τους φοβάσαι γιατί η ειλικρίνειά τους είναι η μόνη εγγύηση που χρειάζεσαι από εκείνους. Είναι ντόμπροι σαν χαρακτήρες και θα σου πουν οτιδήποτε θετικό σκέφτονται για σένα, αλλά κι οτιδήποτε αρνητικό. Μπορεί να μη σου αρέσει, αλλά εκείνοι αισθάνονται υποχρεωμένοι απέναντί σου και δε θα μπορούσαν ποτέ να σου χαϊδέψουν τ’ αυτιά μόνο και μόνο για να κανακέψουν τον εγωισμό σου. Δεν τους το επιτρέπει η συνείδησή τους.

Το μόνο που χρειάζεται να ψάξεις για να μάθεις κατά πόσο είναι ειλικρινής αυτός που έχεις απέναντί σου, είναι η αλήθεια που μπορεί να κρύβεται στο βλέμμα του. Μπορεί στα χείλη τους να έχουν επιστρατεύσει το πιο λαμπερό χαμόγελό τους, αλλά πολλές φορές σε ξεγελούν. Επιστρατεύονται τα χαμόγελα σαν ένα είδος μάσκας. Σαν ένα προσωπείο που φοράμε όταν θέλουμε να κρύψουμε τον πόνο κι όλα τ’ άσχημα που μπορεί να νιώθουμε. Δεν επιθυμούμε να ξέρουν όλοι το πώς νιώθουμε και προσπαθούμε να το σκεπάσουμε και να το κρύψουμε όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στο ξεχασμένο σεντούκι μας.

Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να διακρίνουν όσα νιώθει κάποιος. Κι αυτοί είναι οι άνθρωποι που σε κοιτούν στα μάτια όταν σου μιλούν. Σε καρφώνουν με το βλέμμα τους και σε αφοπλίζει η ειλικρίνεια με την οποία σε κοιτούν. Δε φοβούνται να σε αντιμετωπίσουν και να σε κοιτάξουν κατάματα. Ξέρεις ότι κάθε τους λέξη είναι αλήθεια. Δε θα σου πουν ένα σωρό ψέματα απλά και μόνο για να σε καθησυχάσουν. Προτιμούν την ειλικρίνεια σε κάθε πτυχή της ζωής τους και μ’ αυτή πορεύονται κι αντιμετωπίζουν κάθε άνθρωπο που εισέρχεται στο μικρόκοσμό τους.

Θα σου δώσουν αμέσως να καταλάβεις αν σε συμπαθούν ή όχι γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει ποτέ να εντυπωσιάσουν ή να εμπλακούν σε λυκοφιλίες προκειμένου να κερδίσουν κάτι στην προσωπική τους ζωή ή ν’ αναρριχηθούν στην ιεραρχία των επαγγελματικών τους επιδιώξεων.

Τα μάτια να κοιτάς, σου λένε οι μεγαλύτεροι. Κι έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Προκειμένου να καταλάβεις αν οι πράξεις και τα λόγια κάποιου ευσταθούν, κοίτα τον στα μάτια. Όλα εκεί διασταυρώνονται κι εκεί επικυρώνονται. Τα χαμόγελα δεν είναι πάντα αυθεντικά, εκτός κι αν μαζί τους γελούν και τα μάτια. Όσα κι αν ειπωθούν, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία εκτός κι αν η φλόγα των ματιών ταυτίζεται με τις λέξεις που ξεστομίζουμε.

Αν κάποτε σταθείς τυχερός και βρεις έναν τέτοιο άνθρωπο στο δρόμο σου, μην τον αφήσεις να φύγει μακριά. Κράτα τον κοντά σου σαν το πολυτιμότερο διαμάντι του κόσμου. Είτε πρόκειται για φίλο είτε για σύντροφο, άτομα σαν κι αυτούς σπανίζουν κι είναι δυσεύρετοι. Δείξ’ τους με όλη τη δύναμη της ψυχής σου πόσο μεγάλη σημασία έχουν για σένα και πόσο τους χρειάζεσαι κοντά σου προτού χαθούν.

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Αντικατοπτρίζουν σαν την κρυστάλλινη επιφάνεια μιας λίμνης όλα όσα κρύβονται στον πυθμένα της ψυχής μας. Γι’ αυτό μη σταματάς ποτέ να τα εμπιστεύεσαι. Είναι ο καλύτερος γνώμονας που θα έχεις ποτέ για να καταλάβεις με τι άτομο έχεις να κάνεις.

Της Μαρίας Τσιρίγου
Πηγή: pillowfights.gr

Recommended For You