Τα Φιλαράκια: Πώς θα εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να λερώνει στο σωστό σημείο

Όλοι γνωρίζετε ότι ένα κουτάβι δεν πρέπει να βγαίνει βόλτες, μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλιά του. Και πού θα κάνει την ανάγκη του; Κανένα πρόβλημα! Τρόποι εκπαίδευσης υπάρχουν και για την τουαλέτα του μικρού μας φίλου ή της μικρής μας φίλης.

Τους παρουσιάζουμε σήμερα, κι εσείς μπορείτε να τους τροποποιήσετε στην πράξη, ώστε να τους προσαρμόσετε στον δικό σας τρόπο ζωής, στον χρόνο και στον χώρο που διαθέτετε.

Εφημερίδες ή πάνα.Επιλέξτε έναν χώρο μέσα στο σπίτι και στρώστε εφημερίδες ή πάνες, τόσες ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλο το εμβαδόν του (π.χ. κουζίνα ή μπάνιο). Μπορείτε, επίσης, να περιφράξετε έναν χώρο (περίπου 2×2 μέτρα). Για τις πρώτες πέντε μέρες, στον χώρο αυτό το κουτάβι θα πρέπει να περνάει τις περισσότερες ώρες. Εννοείται, ότι στον ίδιο χώρο θα του έχετε τα παιχνίδια του και τα μπολ νερού και φαγητού. Επίσης, επιτρέπονται οι έξοδοι. Συχνές αλλά σύντομες, και πάντα με την επίβλεψή σας. Το πότε θα του επιτρέψετε την έξοδο, το αποφασίζετε εσείς, κι όχι ο μικρός σας φίλος κλαψουρίζοντας. Μην τον αφήσετε να βγει την ώρα που κλαίει. Αφού σταματήσει το κλάμα και έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε λεπτά, τότε μπορείτε να του δώσετε την άδεια.

Το σύστημα αυτό, δηλαδή το να στρώνουμε τον χώρο του με εφημερίδες, το εφαρμόζουμε έτσι ώστε το κουτάβι να συνδέσει την ανάγκη του με αυτές.

Τις επόμενες πέντε μέρες οι ώρες παραμονής του κουταβιού στον χώρο παραμένουν οι ίδιες, όμως σταδιακά μειώνουμε το εμβαδόν που καλύπτουν οι εφημερίδες. Στόχος είναι, να φτάσετε στα δυο – τρία ανοιχτά φύλλα. Θα σας έλεγα στην αρχή να αφήνετε ένα φύλλο λερωμένης εφημερίδας πάνω στις καθαρές. Αυτό θα βοηθήσει το κουτάβι σας να οδηγηθεί στο σωστό σημείο.

Όταν φτάσει η μέρα που ο μικρός/ή μικρή θα πηγαίνει ταχύτατα στην… τουαλέτα του/της, μπορείτε να μετακινήσετε τις εφημερίδες και να τις τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού επιθυμείτε.

Περιορισμός. Η μέθοδος αυτή απαιτεί να έχετε ελεύθερο χρόνο καθημερινά, γιατί θα πρέπει να είστε «αγκαζέ» με το κουτάβι σας. Εξηγώ: Τα κουτάβια δεν λερώνουν εκεί που κοιμούνται. Αυτή είναι η φύση τους. Αυτό εμείς το «εκμεταλλευόμαστε».

Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πλαστικό ή μεταλλικό κλουβί σε μέγεθος άνετου κρεβατιού. Το κλουβί δεν το χρησιμοποιούμε σαν τιμωρία, αλλά σαν κρεβάτι. Βάζετε λοιπόν, μέσα σε αυτό κάτι μαλακό, ώστε να νιώθει άνετα το ζωάκι σας, ένα παιχνιδάκι, κι έπειτα τοποθετείτε εκεί τον μικρό σας φίλο. Το κλουβί σας προσφέρει και τη δυνατότητα να τον μεταφέρετε κάθε φορά που αλλάζετε δωμάτιο, εφόσον το επιθυμείτε.

Την πρώτη εβδομάδα βγάζετε το κουτάβι κάθε μία ώρα και το τοποθετείτε πάνω στην πάνα. Μένετε μαζί του για περίπου 5-10 λεπτά και, μόλις λερώσει, το επαινείτε με ενθουσιασμό, παίζετε μαζί του και, εάν θέλετε, του δίνετε περισσότερη ώρα ελευθερίας. Σε περίπτωση που δεν λερώσει, το επιστρέφετε στο κλουβάκι του και μετά μία ώρα το ξαναβγάζετε. Να σας θυμίσω ότι το κουτάβι κάνει την ανάγκη του σε περίπου 5-15 λεπτά αφότου φάει. Γι’ αυτό, μην ξεχάσετε να το βάλετε στην πάνα του.

Μετά τις 19:00 κατακρατούμε το νερό του, έτσι ώστε να περιορίσουμε την ποσότητα των πρωινών ούρων και την ανάγκη του για ούρηση. Το κουτάβι, βεβαίως θα πρέπει να έχει φάει και να έχει πιει νεράκι.

Την τελευταία του έξοδο από το κλουβάκι – κρεβάτι του την παρέχουμε όσο αργότερα μπορούμε το βράδυ και όσο νωρίτερα μπορούμε το πρωί. Το διάστημα αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις έξι ώρες για κουτάβια κάτω των τεσσάρων μηνών. Επίσης, τα κουτάβια που τρέφονται με ξηρά τροφή θα πρέπει να έχουν νερό στη διάθεσή τους για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το γεύμα.

Με αυτόν τον τρόπο επαινείτε το κουτάβι σας τη σωστή στιγμή και του διδάσκετε, σωστά και ευχάριστα, πού πρέπει να λερώνει.

Καλή επιτυχία!

Την επόμενη εβδομάδα θα διδάξετε στον κούταβό σας να λερώνει στις βόλτες του.

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr
facebook: tztountadogstraining

Recommended For You