Λουί Ντε Φινές – Η ζωή του διάσημου κωμικού ηθοποιού

Ο ηθοποιός Λουί Ντε Φινές δεν είναι ακριβώς Γάλλος. Ως Γάλλο, όμως, τον αναγνωρίζουμε, τον αναφέρουμε. Το γενεαλογικό του δένδρο είναι δαιδαλώδες. Όπως και να έχει μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους κωμικούς στην ιστορία.

Στο σινεμά τον απολαύσαμε ως τον χειριστικό γκαφατζή, τον αμετροεπή εγωιστή, γκρινιάρη άνδρα. Ο Ντε Φινές πέθανε το 1984. Και παρά το ότι όλες οι ταινίες που πρωταγωνίστησε κυκλοφόρησαν πριν από πολύ καιρό, όταν τις βλέπουμε το γέλιο που βγάζουμε παρακολουθώντας τον παραμένει δυνατό.

Οι γονείς Λουί Ντε Φινές ήταν αστοί. Αποκαλούσαν το γιο τους «Fufu». Ο Ντε Φινές γνώριζε από την παιδική του ηλικία όχι μόνο γαλλικά, αλλά ισπανικά και αγγλικά. Έπαιζε καλά πιάνο, στις αρχές της καλλιτεχνικής του πορείας, εμφανιζόταν ως -κακοπληρωμένος- μουσικός στα τζαζ καταγώγια της Γαλλίας. Η κορύφωση της δημοτικότητάς του ήρθε στη δεκαετία του ’60 (του περασμένου αιώνα). Μιλάμε για την εποχή που κινηματογραφούσε κάθε χρόνο τρεις ή ακόμα και τέσσερις ταινίες.

Ο Ντε Φινές έχει Ισπανό-πορτογαλικές ρίζες. Κάποτε, για πλάκα, κρέμασε στην πόρτα του διαμερίσματός του στο Παρίσι μια πινακίδα «Πουλάω τη διασκέδαση από τις 9 έως τις 6 το απόγευμα». Το αστείο τελείωσε απροσδόκητα – υπήρχε μια ουρά στην πόρτα του που ήθελε να πάρει τη μερίδα της διασκέδασης.

Πριν από την καριέρα του ως ηθοποιός, ο Λουί Ντε Φινές κατάφερε να εργαστεί ως γουναράς, λογιστής και γαλατάς.

Ένα από τα χόμπι του Λουί Ντε Φινές ήταν η κηπουρική. Μπορούσε να περνά πολλές ώρες στον κήπο του, κόβοντας τριαντάφυλλα. Παρεμπιπτόντως, μια από τις ποικιλίες αυτών των λουλουδιών ονομάστηκε αργότερα προς τιμή του.

Ο Ντε Φινές όλη του τη ζωή υπέφερε από μανία καταδίωξης και γι’ αυτό κουβαλούσε πάντα ένα γεμάτο πιστόλι. Επίσης λάτρευε να περπατάει σιωπηλά, να παρακολουθεί τους ανθρώπους και να καταγράφει σημεία των πράξεών τους που κινούσαν το ενδιαφέρον του στο σημειωματάριό του. Του άρεσε ιδιαίτερα να περπατά στα νεκροταφεία καθώς ο κόσμος εκεί, κατά τη γνώμη του, ήταν σιωπηλός και δεν ενοχλούσε.

Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της τέχνης, ο ηθοποιός έλαβε το υψηλότερο βραβείο της Γαλλίας – το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής.

Τις ημέρες της πρεμιέρας των ταινιών του ο Λουί ντε Φινές λάτρευε να πιάνει κουβέντα με τους ταμίες των αιθουσών για να μαθαίνει από πρώτο χέρι των αριθμό των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί.

Οι γονείς της δεύτερης συζύγου του ηθοποιού Jeanne Augustine Bartholomee, όταν ο Ντε Φινές δεν ήταν ακόμη γνωστός δεν ενέκριναν την επιλογή της κόρης τους. Έχοντας ακούσει το ηχηρό αριστοκρατικό όνομα του Λουί Ντε Φινές, απογοητεύτηκαν βλέποντας έναν κοντό, φτωχό, ακατάστατο και μάλλον αλαζονικό νεαρό άνδρα.

Ο Λουί Ντε Φινές ήθελε οι γιοι του να ακολουθήσουν τα βήματά του στην υποκριτική, αλλά ο ένας έγινε γιατρός και ο άλλος πιλότος της πολιτικής αεροπορίας.

Η σύζυγος του ηθοποιού τον επέζησε για πολλά χρόνια και πέθανε σε ηλικία 101 ετών.

Ο Λουί ντε Φινές γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1914 και πέθανε στη Ναντ στις 27 Ιανουαρίου 1983 {πηγή}

Recommended For You