Μπορεί να είναι 30 ή ακόμα και 75 ετών, μπορεί να ανήκουν σε διάφορες εθνικότητες, να έχουν ποικίλα οικονομικά status και να μην έχει σημασία πόσο καιρό είναι μαζί. Όποια και αν είναι τα δημογραφικά στοιχεία, όταν βλέπετε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, απλά το ξέρετε!
Πώς αυτά τα ζευγάρια καταφέρνουν και παραμένουν αγαπημένα, σε καλές αλλά και σε κακές στιγμές; Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και τηναφοσίωση, συνειδητοποιούν πόσο σημαντικά είναι τα «πρέπει» στη σχέση. Επειδή λίγα ζευγάρια γνωρίζουν αυτά τα «πρέπει», θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε και ως «μυστικά» που χαρακτηρίζουν μία πετυχημένη σχέση.
1. Αναπτύξτε μια ρεαλιστική εικόνα για το τι είναι «αφοσιωμένη σχέση»
Αναγνωρίστε ότι το τρελό πάθος που γνώρισατε στην αρχή του ειδυλλίου σας, δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Θα αντικατασταθεί με μια βαθύτερη, ουσιαστικότερη σχέση, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το στοιχείο του ρομαντισμού. Μια μακροχρόνια σχέση έχει σκαμπανεβάσματα και η προσδοκία ότι όλα θα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική.
2. Η σχέση χρειάζεται δουλειά
Ένας παραμελημένος κήπος που αναπτύσσει ζιζάνια μπορεί στο τέλος να σκοτώσει ακόμη και τα πιο υγιή φυτά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις άμεσα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καλές σχέσεις απλά έρχονται φυσικά. Η αλήθεια είναι ότι μια καλή σχέση, όπως και οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας, χρειάζεται δουλειάκαι φροντίδα σε τακτική βάση. Εάν παραμελήσετε τη σχέση σας, το πιθανότερο είναι τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά.
3. Αφιερώστε χρόνο στο μαζί
Δεν υπάρχει υποκατάστατο στον ποιοτικό χρόνο με τον/την σύντροφό σας. Όταν αφιερώνετε χρόνο στο να είστε μαζί χωρίς τα παιδιά, τα κατοικίδια ή εξωτερικές ενοχλήσεις, δημιουργείτε ένα δεσμό που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο χρόνος όμως που θα περνάτε μαζί θα πρέπει να είναι μια κοινή δραστηριότητα, όχι μόνο το να βλέπετε τηλεόραση.
4. Κάντε χώρο για «ανεξαρτησία»
Ο ξεχωριστός χρόνος που περνάτε μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες συμβατικές απόψεις,αλλά και αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό μιας ευτυχισμένη σχέσης. Είναι υγιές να έχετε κάποια ξεχωριστά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες και να επιστρέφετε στο/στη σύντροφο σας ανανεωμένοι και έτοιμοι να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Το να σας λείπει ο σύντροφός σας βοηθά στο να σας υπενθυμίζει πόσο σημαντικός ή σημαντική είναι για εσάς.
5. Αξιοποιήστε στο έπακρο τις διαφορές σας
Σταματήστε και σκεφτείτε: Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε περισσότερο στο/στη σύντροφό σας στην αρχή της σχέσης; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που σας εκνευρίζει σήμερα. Παρατηρείστε τις διαφορές σας. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις θετικές πτυχές τους και εκτιμείστε αυτά ακριβώς τα πράγματα που σας κάνουν να είστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Είναι πιθανό ότι οι διαφορές αυτές να δημιουργούν μία ισορροπία και να σας κάνουν μία καλή ομάδα.
6. Μην περιμένετε από το/τη σύντροφό σας να αλλάξει αλλά προσπαθήστε περισσότερο να προσφέρετε αυτά που θέλει
Η προσπάθεια να σταματήσετε να αλλάξετε ο ένας τον άλλον, είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη της πηγής των περισσότερων διαφωνιών σας. Παράλληλα, επικεντρωθείτε και οι δύο στο να δίνετε ο ένας τον άλλο αυτά που θέλετε, ακόμα και αν αυτό δεν έρχεται φυσικά. Για παράδειγμα, αντί να παραπονιέστε πως ο σύντροφός σας δεν αδειάζει ποτέ το πλυντήριο πιάτων, προσπαθήστε να το κάνετε εσείς χωρίς να παραπονιέστε. Ο σύντροφός σας θα παρατηρήσει την προσπάθειά σας και θα αποφασίσει να συνεισφέρει στις δουλειές του σπιτιού. Αν κάνετε και οι δύο τέτοια πράγματα ταυτόχρονα είστε πολύ κοντά στη νίκη!
7. Αποδεχτείτε ότι ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν
Μπορεί να υπάρχουν ζητήματα επί των οποίων δεν μπορείτε να συμφωνήσετε. Αντί να σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια, αποδεχτείτε το πρόβλημα και προσπαθήστε να συμβιβαστείτε ή να δουλέψετε πάνω στο πρόβλημα. Δύο άνθρωποι δεν μπορούν να περάσουν χρόνια μαζί, χωρίς να έχουν θεμιτά σημεία διαφωνίας. Το τεστ για μία ευτυχισμένη σχέση είναι το πώς θα επιλέξουν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια θέματα – μέσω του συμβιβασμού, της προσωπικής αλλαγής ή απλά ανακαλύπτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το θεωρούν.
8. Επιδιώξτε την επικοινωνία
Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ο νούμερο ένα λόγος που ακόμη και οι καλές σχέσεις αποτυγχάνουν. Ακολουθήστε τα ακόλουθα χρήσιμα βήματα ειδικά όταν αντιμετωπίζετε εντάσεις: Ακούστε τη θέση του συντρόφου σας, χωρίς να τον/την διακόπτετε. Απλά ακούστε. Όταν αυτός ή αυτή έχει τελειώσει, συνοψίστε αυτά που ακούσατε. Εάν μπορείτε, δείξτε κατανόηση ακόμα και αν δεν συμφωνείτε. Έτσι θα βγάλετε τον/την σύντροφό σαςαπό την αμυντική στάση και θα γίνει ευκολότερο για εκείνον/η να ακούσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Όταν ακολουθείτε αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, είναι δυσκολότερο να λογομαχήσετε και το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορεί και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ή σε μια λύση.
9. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη
Μπορείτε να μοιραστείτε με το σύντροφό σας ακόμα και τα πράγματα που αυτός ή αυτή δεν θέλει να ακούσει. Καλύτερα αυτό, παρά να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την ειλικρίνεια σας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία αναταράξεων στις σχέσεις. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη, μπορεί να χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί.Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι εκείνα όπου η ειλικρίνεια είναι μία τόσο φυσική και καθημερινή δραστηριότητατης ζωής τους όπως η αναπνοή.
10. Σεβαστείτε το/τη σύντροφό σας και μην τον/την θεωρείτε δεδομένο ή δεδομένη
Αν συμπεριφέρεστε στον αγαπημένο σας ή στην αγαπημένη σας με σεβασμό, είναι πολύ πιθανό να σας το ανταποδόσει. Και με το να τους υπενθυμίζετε τακτικά πόσα σημαίνουν για εσάς θα εμπλουτίσετε τη σχέση σας με απερίγραπτους τρόπους. Όταν λέτε, «Σ ‘αγαπώ», κάντε παύση για μια στιγμή ώστε να το εννοείτε πραγματικά. Μην το λέτε όμως για να κατευνάσετε το θυμό του/της συντρόφου σας ή για να τον/την ξεγελάσετε, το συναίσθημά σας θα σας προδώσει. Μην φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματά εκτίμησης που τρέφετε για το/τη σύντροφό σας – θα είναι ευγνώμονες για αυτό που κάνατε.
Η ένταξη αυτών των «μυστικών» σαν αναπόσπαστο μέρος της σχέσης σας δεν θα είναι εύκολο. Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειές σας μπορεί αρχικά να φαίνονται σαν σπόροι που φυτέψατε και που δεν ανθίζουν. Αν όμως συνεχίσετε τις προσπάθειές σας, είναι πολύ πιθανό να θερίσετε αυτά που σπείρατε.
Πηγή: psychcentral.com