«Ride’n’Kiss»: Τουριστικός γύρος της Θεσσαλονίκης με vespa

imagesΌταν ο Ενρίκο Πιάτζιο, γιός του Ρινάλντο Πιάτζιο ,ενός κατασκευαστή μικρών σκαφών, λεωφορείων, τρένων και βαγονιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άκουσε για πρώτη φορά τον κινητήρα ενός δικύκλου που εμπνεύστηκε ο ίδιος, να δουλεύει, είπε χαρακτηριστικά πως «… κάνει σαν σφήκα (=vespa)».

Αυτή ήταν η στιγμή που ξεκίνησε το ταξίδι ενός μύθου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού οι γερασμένες «σφήκες» του χθες, κάθε άλλο παρά παροπλισμένες είναι ή καμαρώνουν μόνο ως συλλεκτικά αντικείμενα. Μάλιστα, στα χέρια μιας ομάδας μερακλήδων Θεσσαλονικιών, όχι μόνο συνεχίζουν να «ζουζουνίζουν» ακάθεκτες, αλλά αποτελούν τη βάση μιας ευφυούς, πρωτοεμφανιζόμενης στην Ελλάδα επιχειρηματικής ιδέας .
Δύο φίλοι που αγαπούν την πόλη τους, αλλά και τη βέσπα, προβληματιζόμενοι για το πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης την καλύτερη και ουσιαστικότερη ξενάγηση, ίδρυσαν τη «Ride’n’Kiss» και έβαλαν το διαχρονικό δίκυκλο στο παιχνίδι της συστηματικής ανάδειξης των αξιοθέατων της πόλης τους μέσα από μια vintage οπτική. Άλλωστε στη Θεσαλονίκη γενήθηκε και μια από τις πιο παλιές και πιο ενεργές λέσχες φίλων vespa στην Ελλάδα . Έτσι, οι ιδρυτές της «Ride’n’Kiss» που έχουν κάνει με τη βέσπα χιλιάδες χιλιόμετρα σε Ελλάδα και εξωτερικό συναντώντας Vespisti από όλο τον κόσμο , εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία του μέσου, μέσα σε 4 ώρες «απλώνουν» τη Θεσσαλονίκη στα πόδια των επισκεπτών. «Κυοφορούσαμε την ιδέα εδώ και αρκετό καιρό και τελικά τη θέσαμε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο.
 Προσωπικά η δουλειά μου, το χόμπι μου, η αγάπη και η ζωή μου ολόκληρη είναι η μοτοσυκλέτα και ειδικότερα η βέσπα, άρα τι καλύτερο θα μπορούσα να σκεφτώ για να τη συνδυάσω με την άλλη αγάπη μου, τη Θεσσαλονίκη;», εξηγεί ο Σταύρος Τσολερίδης, γνωστός οδηγός αγώνων ταχύτητας μοτοσυκλέτας και ενεργό μέλος της λέσχης vespa στη συμπρωτεύουσα, δείχοντάς μου μέσα στο χώρο του στιλάτες «γριούλες» , που παρά τα χρόνια τους έχουν να σου πουν αμέτρητες ιστορίες. Σε χρώματα μοβ, άσπρο, γαλάζιο, εκρού, μαύρο, χακί, άλλη κατασκευασμένη το 1978, άλλη το 1967, όλες σε περιμένουν για μια μοναδική εμπειρία ζωής και για βεσπάτες βόλτες στη μαγευτική συμπρωτεύουσα.
 «Όποιος έχει επισκεφθεί τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Σιένα, τη Νάπολη, τη Βαρκελώνη, ή το Παρίσι σίγουρα έχει εξοικειωθεί με τέτοιες εικόνες, αφού εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά επισκέπτονται τα τουριστικά αξιοθέατα των αστικών ευρωπαϊκών κέντρων με δίτροχα κάθε τύπου, μόνοι τους, ή μέσα από οργανωμένα tour όπως αυτό της “Ride’n’Kiss”», συμπληρώνει ο ίδιος, ο οποίος εξηγεί πως η Θεσσαλονίκη είναι μία “δύσκολη” πόλη, πολύ πυκνοκατοικημένη και πως οι μόνες επιλογές που έχεις για να τη γυρίσεις είναι πάνω σε μία βέσπα ή με τα πόδια. Τέσσερις ώρες αρκούν για να κάνει κάποιος τη βασική περιήγηση πάνω στη σέλα μιας βέσπας. Η βόλτα έχει ως αφετηρία το Λευκό Πύργο και περιλαμβάνει 20-25 hot spots, μνημεία της προχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, μεταξύ των οποίων είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, η ΔΕΘ, η Ροτόντα, ο Πύργος Τριγωνίου και το Γεντί Κουλέ, καθώς επίσης η Άνω Πόλη, η Μονή Βλατάδων, η Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα . H περιήγηση περιλαμβάνει μία στάση για καφέ στην καρδιά της πόλης και ολοκληρώνεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη θέα προς στην παραλία. Στη βόλτα μπορούν να συμμετέχουν από ένα έως οκτώ σκούτερ με οδηγό και τουρίστα ή και ακόμη και κάποιος τουρίστας που θα οδηγήσει τη βέσπα μόνος του, αν επιθυμεί. «Εμείς δείχνουμε στους τουρίστες διαφορετικά , «γοητευτικά» σημεία και γωνιές της πόλης που δεν θα δει μόνος του. Είναι σαν να έρχεται κάποιος φίλος σου και σου ζητάει να τον κάνεις μια βόλτα στα αγαπημένα σου μέρη. Εμείς , όχι μόνο θα το κάνουμε, αλλά θα του προσφέρουμε και ένα μοναδικό ταξίδι μέσα στο χρόνο», υπογραμμίζει ο εμπνευστής της ιδέας. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τρία άτομα αλλά υπάρχουν και άλλοι φίλοι που επσιτρατεύονται σε περιόδους με υψηλή τουριστική κίνηση.
Οι εμπνευστές του Ride ‘n’ Kiss, βλέποντας την απήχηση του πιλοτικού αυτού εγχειρήματος έχουν σκεφτεί να εμπλουτίσουν τη δραστηριότητά τους και με άλλα τουριστικά πακέτα, όπως με ένα διευρυμένο 6ωρο tour που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία και ξεναγήσεις με επίσημο ξεναγό, αλλά και να οδηγήσουν πάνω στους “δρόμους του κρασιού” με τα σκούτερ. «Σκεφτόμαστε να επεκταθούμε ενδεχομένως και σε οινοποιεία, ώστε να κάνουμε ξεναγήσεις σε «δρόμους του κρασιού», δοκιμάζοντας τις τοπικές ποικιλίες και σοδιές, σε βόλτες by night και clubbing, σε “Thermal spa and Wellness” , σε βόλτες by the sea ή σε βόλτες μύησης στην τοπική ελληνική κουζίνα και στο… τοπικό τσίπουρο. Βλέποντας και κάνοντας. Μπορεί να φτάσουμε και πιο μακριά, οδηγώντας ακόμη και έως την Επανομή», συμπληρώνει ο Σταύρος, έχοντας στη σκέψη του, ημερήσιες εκδρομές με τα σκούτερ σε κοντινούς προορισμούς. Όμως τα σχέδια δε σταματούν εδώ για αυτήν την παρέα της βέσπας.
Η δημιουργία ενός καφέ “Ride’n’Kiss” που θα φιλοξενεί και ένα μικρό κατάστημα με αναμνηστικά και όλα τα σχετικά με τις vespas αλλά και την πόλη και θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα μικρό μουσείο που θα στεγάσει τις αναπαλαιωμένες μας vintage vespas, αλλά και η λειτουργία ενός e-shop και διαφημιστικού τμήματος που θα εκτελεί προωθητικές κινήσεις σε εμπορικά καταστήματα, προϊόντων και εκδηλώσεων, όπως π.χ γάμων, επιδείξεων μόδας κλπ. μέσα από την κουλτούρα της vespa, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Οι εμπνευστές της ιδέας «τρέχουν» και τα επονομαζόμενα demo tours που απευθύνονται σε ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο του τουρισμού και που θέλουν να έχουν μια αληθινή εικόνα της πόλης τους. Ο Σταύρος Τσολερίδης και η παρέα του ετοιμάζει επίσης και μια κάθοδο στην Αθήνα , αλλά και επέκταση και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Βάσω Μιχοπούλου

 

Recommended For You