Palantir: προβλέπει το έγκλημα πριν συμβεί

Η Palantir, είναι μια startup που χρηματοδοτείται από τη CIA και δημιουργήθηκε εν μέρει από τον συνιδρυτή της PayPal Peter Thiel το 2004. Μέχρι σήμερα είναι ένα ελάχιστα γνωστό εργαλείο που αλλάζει τον κόσμο ακριβώς κάτω από τις μύτες μας.

Αφού χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τις οδικές βόμβες στο Ιράκ βάσει προτύπων προηγούμενων συμβάντων, το Palantir τώρα αναπτύσσεται για να παραμείνει εδώ και για τα πάντα.

Το project στεγάζεται σήμερα σε ένα κτίριο στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Το εξωτερικό του δεν δείχνει τι μπορεί να συμβαίνει εσωτερικά, αλλά μέσα η τεχνολογία που χρησιμοποιείται προστατεύεται από τους τοίχους που είναι αδιαπέραστοι από ραδιοκύματα, τηλεφωνικά σήματα ή το διαδίκτυο: το μόνο μέσο εισόδου που διαθέτει, είναι ασφαλισμένο με προηγμένους βιομετρικούς ελέγχους και κωδικούς πρόσβασης.

Σύμφωνα με το Palantir, το κτίριο “πρέπει να είναι ανθεκτικό στις προσπάθειες προσέγγισης στις πληροφορίες που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Το δίκτυο πρέπει να είναι airgapped από το δημόσιο διαδίκτυο για να αποφευχθεί κάθε διαρροή πληροφοριών».

Το «μάτι στον ουρανό» (eye in the sky) -ένας όρος του Palantir- βλέπει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, προσπαθώντας να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες από το περιεχόμενό τους. Όλα τα δεδομένα που συλλέγουν στις ΗΠΑ (και υπάρχουν πολλά από αυτά), απλά συλλέγονται. Κανείς δεν είναι τόσο καλός ώστε να τα αναλύσει. Η συλλογή αποσκοπεί βέβαια στο ότι κάποιες μελλοντικές τεχνολογίες θα μπορούν να τα επεξεργαστούν καλύτερα.

Η λίστα των πελατών της startup περιλαμβάνει τις υπηρεσίες CIA, το FBI, το NSA, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το Ναυτικό Σώμα, την Πολεμική Αεροπορία, την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, το West Point και το IRS. Χρησιμοποιεί ένα AI που έχει τη δυνατότητα πρόβλεψης του μέλλοντος.

Οι αλγόριθμοι του Palantir παρακολουθούν τα δεδομένα από προηγούμενα εγκλήματα για να δημιουργήσουν “καυτά σημεία” που στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν ποιες περιοχές χρειάζονται μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία.

Φυσικά αυτό που ανησυχεί πολύ τους ακτιβιστές είναι το επίπεδο στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας. Το Palantir θα το κάνει πολύ χειρότερο. Η Ana Muniz, ακτιβίστρια και ερευνήτρια στο Youth Justice Coalition του Inglewood, ανέφερε στο LA Weekly:

Κάθε φορά που η στρατιωτική και η αστυνομία της κοινωνίας μοιάζουν, οι γραμμές σβήνουν. Ο στρατός υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την επικράτεια από εξωτερικούς εχθρούς, κάτι που δεν είναι η αποστολή της αστυνομίας, που υποτίθεται ότι δεν βλέπει τον πληθυσμό σαν εξωτερικό εχθρό.

Το Palantir δεν μπορεί να κατασκοπεύει ως απλός προγνωστικός παράγοντας το έγκλημα και την τρομοκρατία. Οι αλγόριθμοί του έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μια ποικιλία φαινομενικά πανομοιότυπων συνόλων δεδομένων, που όταν συνδυαστούν, ζωγραφίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής μας ζωής. Ακόμα και όταν κάποιος είναι εκτός σύνδεσης και δεν μεταδίδει πληροφορίες στο διαδίκτυο για μερικές μέρες μας, τα δεδομένα που χρειάζονται για τη ζωγραφική αυτής της εικόνας υπάρχουν ήδη και βρίσκονται σε μια αποθήκη περιμένοντας να χρησιμοποιηθούν.

Δεν είναι πια επιστημονική φαντασία. Προηγμένα εργαλεία όπως το Palantir δημιουργούν νόημα από δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Γι αυτό αυτά τα δεδομένα όλοι θέλουν να τα πάρουν στα χέρια τους, από κυβερνητικές οργανώσεις, hackers ή ακόμη και εταιρείες όπως το Facebook και η Amazon.

Για το μέρος του Palantir, δεν είναι εγγενώς κακό. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση δεδομένων και τη σύνταξη προβλέψεων με βάση το περιεχόμενό τους.

Αυτό, όπως τα περισσότερα πράγματα, δεν είναι παρά ένα εργαλείο. Το Palantir είναι ένας οδοντωτός τροχός στο σύστημα όπου τα δεδομένα είναι δύναμη και η συσκευή είναι απλώς ένας τρόπος εξαγωγής.

Όπως όμως ανέφερε κάποτε η National Rifle Association των ΗΠΑ: “Τα πυροβόλα όπλα δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Οι άνθρωποι σκοτώνουν ανθρώπους.”

https://secnews.gr

Recommended For You