Microsoft: Νέες αποκαλύψεις σοκ από παράνομες πρακτικές κατά χρηστών!

Σε νέα δύσκολη θέση βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι η Microsoft μετά από αποκαλύψεις τεχνολογικού περιοδικού για την συστηματική παραβίαση της ιδιωτικότητας και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής Skype, που ανήκει στη αμερικανική πολυεθνική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Microsoft ηχογραφούσε συνομιλίες προσωπικές, οικογενειακές και εταιρικές και στην συνέχεια έδινε online πρόσβαση για την ακρόαση τους σε υπαλλήλους και στελέχη άλλων εταιρειών, με τις οποίες είχε συνάψει εμπορικές συμφωνίες!

Στους όρους χρήσης της εφαρμογής η Microsoft αναφέρει μεν ότι για λόγους βελτίωσης των προϊόντων της και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ενδέχεται να ηχογραφεί μέρος μιας συνομιλίας, τηρώντας όμως τόσο τη αμερικανική νομοθεσία περί ιδιωτικότητας όσο και την ευρωπαϊκή περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (το γνωστό κι ως GDPR).

Όμως, αρκετά αποσπάσματα συνομιλιών που έλαβαν ανωνύμως μεγάλα έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες) και ιστοσελίδες στις ΗΠΑ εμπεριέχουν πολύ.. προσωπικές συζητήσεις, όπως ηχογραφήσεις live sex, ρατσιστικές συνομιλίες, συνομιλίες περί πορνογραφίας άλλα και άκρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!

Οι συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμόζονται δε συστηματικά και μάλιστα όχι σε κάποιους ειδικούς εποπτευομένους χώρους ή ειδικές εγκαταστάσεις της Microsoft αλλά online μέσω ενός μυστικού portal στο οποίο έχουν πρόσβαση εξ αποστάσεως τόσοι οι υπάλληλοι της εταιρείας όσο και άλλα στελέχη και εργαζόμενοι τρίτων εταιρειών (contractors), με τις οποίες συνεργάζεται κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η ακρόαση, μελέτη (review) και κάθε άλλη πράξη γίνεται χωρίς επίβλεψη και κυρίως δίχως να υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρεμπόδισης αντιγραφής, αναπαραγωγής ή και αποστολής τους σε άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Microsoft και τις συμβεβλημένες εταιρείες, που συνεργάζεται.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της ακρόασης και της μελέτης των συνομιλιών αφού αν επρόκειτο μόνο για αξιολόγηση και εκτίμηση της ποιότητας των υπηρεσιών του Skype θα μπορούσε να γίνει από στελέχη της Microsoft.

Ο ρεπόρτερ του περιοδικού Motherboard που αποκάλυψε το θέμα και είχε πρώτος πρόσβαση σε υλικό ηχογραφήσεων, το οποίο δεν θα έπρεπε καν να είναι διαθέσιμο σε τρίτους, έλαβε αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματα του για σχολιασμό των αποκαλύψεων από τα στελέχη της διοίκησης της Microsoft.

Όμως όταν ενημέρωσε πως έχει στην διάθεσή του ντοκουμέντα και ηχητικά αρχεία, που θα προκαλέσουν αίσθηση στη κοινή γνώμη αν δημοσιευτεί το περιεχόμενό τους, εκπρόσωπος από τα γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ υποστήριξε την πρακτική της Microsoft,τονίζοντας ότι τηρείται η νομοθεσία αφού οι “εξωτερικοί συνεργάτες” δεσμεύονται να τηρούν τις σχετικές συμβάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και συμφωνητικό Εχεμύθειας και Εμπιστευτικότητας (NDA).

Μετά την αναπαραγωγή των αποκαλύψεων από μεγάλα αμερικανικά δίκτυα και ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο, στελέχη της Microsoft εξήγησαν πως η εταιρεία τηρεί την αμερικανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα αποσπάσματα που ηχογραφούνται για την μελέτη και την βελτίωση των υπηρεσιών δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτότητας των χρηστών ή προσωπικά δεδομένα.

Κι όμως σε ένα τουλάχιστον από τα αποσπάσματα που διέρρευσαν και βρίσκονται στην διάθεση γνωστού περιοδικού τεχνολογίας αναφέρεται καθαρά τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης ενός χρήστη ενώ σε άλλο έχουν καταγραφεί πολύ προσωπικές απόψεις για αγοραστικές επιλογές και… σεξουαλικές προτιμήσεις άλλου χρήστη! – https://emea.gr

Recommended For You