Στο φως της δημοσιότητας έδωσαν μία ακόμα φωτογραφία που «κόβει» την ανάσα οι επιστήμονες που χειρίζονται το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Το τηλεσκόπιο αυτή τη φορά έστρεψε το κάτοπτρό του σε έναν μεγάλο σπειροειδή γαλαξία, γνωστό ως NGC 628 ή M74, και κατέγραψε το «σκελετό» του, δηλαδή την αστρική σκόνη που περιβάλλει τις σπείρες του.
«Αυτός ο γαλαξίας πιθανότατα μοιάζει πιο πολύ απ’ ό,τι πιστεύουμε με τον δικό μας γαλαξία (Milky Way)» δήλωσε στον Independent ο Γκάμπριελ Μπράμερ, αστρονόμος από το Ινστιτούτο Niels Bohr, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Όπως αναφέρει ο Μπράμερ, κοιτάζοντας την εικόνα εντοπίζονται γωνιές όπου δημιουργούνται νέα άστρα, μεμονωμένα σούπερ νόβα (υπερκαινοφανείς αστέρες).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο NGC 628 έχει φωτογραφηθεί ξανά από το Spitzer και το διάσημο Hubble. Ωστόσο, η εικόνα του Hubble όμως ήταν στο ορατό φως, ενώ αυτή του James Webb εστιάζει στο μέσο υπέρυθρο.
Για τον Μπράμερ «όταν κάποιος βλέπει την εικόνα από το Hubble ή και από επίγεια τηλεσκόπια βλέπει μπλε αστέρες, ερυθρούς αστέρες, σπείρες και λωρίδες από “σκόνη”. […] Στο μέσο υπέρυθρο, αυτό που πραγματικά βλέπεις είναι το αντίστροφο αυτών. Βλέπουμε απευθείας αυτή τη σκόνη, που πλέον δεν απορροφά φως, αλλά ακτινοβολεί φως». {https://www.athensvoice.gr}