Η ιστορία πίσω από ένα τραγούδι! George Michael – Careless Whisper

George Michael ή αλλιώς Γεώργιος-Κυριάκος Παναγιώτου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Υπήρξε τραγουδιστής, στιχουργός και μουσικός παραγωγός. Η καριέρα του γνώρισε μεγάλη άνοδο κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη του σόλο επιτυχία ήταν το single “Careless Whisper”, που γράφτηκε το 1980 και πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το “Careless Whisper” είναι μία απλή mid-tempo μπαλάντα με μόλις τέσσερις συγχορδίες, που στηρίζεται σε μία μελαγχολική εισαγωγή με σαξόφωνο και στην αγωνιώδη φωνή του George Michael, που παρακαλεί τη σύντροφό του να τον συγχωρήσει επειδή την απάτησε. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται ευρέως, το τραγούδι δεν βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός, που υποτίθεται ότι συνέβη κατά τα γυμνασιακά χρόνια του George Michael, αλλά είναι μία φανταστική ιστορία.

Ο George έγραψε το “Careless Whisper” όταν ήταν 17 ετών (δηλαδή το 1980). Τότε δούλευε ως ταξιθέτης σε έναν κινηματογράφο στο Watford της Αγγλίας, και το τραγούδι το είχε φτιάξει στο μυαλό του την ώρα της δουλειάς (μάλιστα η τότε απασχόλησή του αναφέρεται έμμεσα στο στίχο «call to mind the silver screen», που ακούγεται στο πρώτο κουπλέ). Παίρνοντας το λεωφορείο 32 για να επιστρέψει στο σπίτι του, επανέφερε το τραγούδι στη μνήμη του και τότε εμπνεύστηκε και τη μουσική που παίζει το σαξόφωνο.

Ο ίδιος ο George Michael είπε για το τραγούδι: «Δεν ένιωθα αρκετά ασφαλής, ώστε να γράψω κάτι που να εξέφραζε τα συναισθήματά μου κι έτσι σε πολλά επίπεδα το τραγούδι είναι πολύ κλισέ. Μ’ απογοητεύει το γεγονός ότι μπορείς να γράψεις έναν στίχο τόσο επιπόλαια -και όχι έναν ιδιαίτερα καλό στίχο- και να σημαίνει τόσα πολλά σε τόσους πολλούς ανθρώπους (…) Είμαι ακόμα λίγο μπερδεμένος γιατί έχει κάνει τόση εντύπωση στον κόσμο. Είναι επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν απατήσει τους συντρόφους τους; Γι’ αυτό συνδέθηκαν με το τραγούδι; Δεν έχω ιδέα, αλλά είναι ειρωνικό που αυτό το τραγούδι –που κατά κάποιο τρόπο με έχει καθορίσει- γράφτηκε στην αρχή της καριέρας μου όταν ήμουν ακόμα τόσο νέος. Ήμουν μόνο 17 χρονών και πραγματικά δεν ήξερα και πολλά πράγματα για ρομάντζα και αγάπες.»

Οι Wham ηχογράφησαν το «Careless Whisper» το 1984 με παραγωγό τον George Michael ενώ ο Andrew Ridgeley (το άλλο μισό των Wham!) τον βοήθησε στις συγχορδίες. Ίσως γι’ αυτό ως δημιουργοί αναφέρονται τα ονόματα και των δύο.

Σαξόφωνο στο τραγούδι έπαιξε ο Άγγλος συνθέτης και σαξοφωνίστας της τζαζ, Steve Gregory. Ο George Michael υποστηρίζει ότι ο ίδιος πήρε περισσότερες φιλοφρονήσεις επειδή έγραψε το σόλο του σαξόφωνου, παρά για οτιδήποτε άλλο έχει γράψει ποτέ. Άλλωστε το «Careless Whisper» μαζί με το «Baker Street» του Gerry Rafferty είναι τα δύο πιο διάσημα τραγούδια με σαξόφωνο.

Οι υπόλοιποι μουσικοί που έπαιξαν στο τραγούδι ήταν ο Deon Estus στο μπάσο, ο Trevor Morrell στα drums, ο Danny Cummings στα κρουστά, ο Hugh Burns στην κιθάρα, ο Chris Cameron στα keyboards και η Anne Dudley στο ηλεκτρικό πιάνο (η Anne Dudley ήταν μέλος των Art Of Noise ενώ αργότερα βραβεύτηκε με Oscar για τη μουσική της ταινίας «Άντρες Με Τα Όλα Τους»).

Το 2006, το «Careless Whisper» ψηφίστηκε στο Νο 6 των αγαπημένων τραγουδιών χωρισμού των Βρετανών. Εντούτοις, φαίνεται πως το νόημά του χάνεται στους περισσότερους ακροατές, δεδομένου ότι το τραγούδι αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές των γαμήλιων πάρτυ, ένα στοιχείο εμφανώς ειρωνικό, αφού έτσι ζευγάρια νιόπαντρα και ερωτοχτυπημένα φιλιούνται και χορεύουν σε ένα τραγούδι που μιλάει για την απιστία!.

Στις 18 Αυγούστου του 1984, το «Careless Whisper» εκτόπισε από την κορυφή της Μεγάλης Βρετανίας το «Two Tribes» των Frankie Goes To Hollywood και ανέβηκε στο Νο 1, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες (το αντικατέστησε το «I Just Called To Say I Love You» του Stevie Wonder). Στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκε το πέμπτο σε πωλήσεις single του 1984 και ήταν το πρώτο single της Epic Records που ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1.000.000 αντίτυπα. Αλλά και για τον George Michael είναι το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, είτε ως σόλο είτε με τους Wham! Αργότερα κυκλοφόρησε σε maxi single και μία «special version», στη β’ πλευρά της οποίας υπάρχει η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού (αυτή με παραγωγό τον Wexler).

Recommended For You