51 παράνομες φωτογραφίες της Βόρειας Κορέας που ο Κιμ Γιονγκ δεν θέλει να δούμε 

Ο φωτογράφος Έρικ Λάφοργκ είναι ένας από τους λίγους πολύ τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να δουν τι πραγματικά είναι η Βόρεια Κορέα. «Από το 2008, έχω ριψοκινδυνεύσει στη Βόρεια Κορέα έξι φορές», είπε. «Χάρη στις ψηφιακές κάρτες μνήμης, ήμουν σε θέση να αποθηκεύω φωτογραφίες που μου απαγορεύεται να τραβήξω ή που μου είπαν οι ειδικοί να διαγράψω».

Ο Λάφοργκ δεν ενδιαφερόταν για τα προσεκτικά οργανωμένα τουριστικά ταξίδια στη μυστηριώδη χώρα, αποκαλύπτοντας μόνο την πρόσοψή της. Ήθελε να πάει πέρα ​​από αυτό, να πάρει μια εγχώρια γεύση της γης και των ανθρώπων που δεν είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος. «Με αντιμετώπιζαν όπως κάθε άλλο τουρίστα,» είπε ο Έρικ. «Δεν μου επέτρεψαν να φωτογραφήσω την αστυνομία, τον στρατό κλπ. Αλλά με ένα φακό με ζουμ 300mm και ένα κάθισμα στο πίσω μέρος του λεωφορείου μπορούσα να βγάλω τόσες πολλές …» Τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, δείχνοντας τους πολίτες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην καθημερινή τους ζωή. «Μόλις άνοιξαν μια νέα περιοχή για να επισκεφθώ, προσπάθησα να την δω, καταγράφοντας τον τόπο.»

Αφού ο Λάφοργκ επέστρεψε από το 6ο ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα το 2012, ωστόσο, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι μοιράστηκε κρυφά τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Απαιτούσαν να αφαιρέσει τις εικόνες. «Εγώ αρνήθηκα καθώς παρουσιάζω όλες τις πτυχές της Βόρειας Κορέας: το καλό και το κακό, όπως και με κάθε χώρα που επισκέπτομαι, αρνήθηκα να κάνω μια εξαίρεση για τη Βόρεια Κορέα και δεν μου άρεσε αυτό». Σύντομα, το καθεστώς απαγόρευσε στον Λάφοργκ να διασχίσει τα σύνορά του ξανά.

«Κατά τη διάρκεια των γευμάτων στην εξοχή, μπορούσα να μιλήσω με τους ντόπιους για ώρες, χάρη στους οδηγούς μου. Μου είπαν τόσα πολλά για το πώς ζουν, τι ονειρεύονται κ.ο.κ. Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι Βορειοκορεάτες είναι ζεστοί άνθρωποι, πολύ περίεργοι με τους επισκέπτες και πολύ γενναιόδωροι, παρόλο που οι περισσότεροι δεν έχουν σχεδόν τίποτα ».

«Μια γυναίκα που στέκεται στη μέση ενός πλήθους στρατιωτών. Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να ληφθεί, καθώς οι αξιωματούχοι δεν επιτρέπουν την φωτογράφιση του στρατού»

«Όταν επισκέπτεστε τις οικογένειες, οι συνοδοί αγαπούν να τραβάτε φωτογραφίες για να δείξετε στον κόσμο ότι τα παιδιά έχουν υπολογιστές. Αλλά όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, τότε σας ζητούν να τις διαγράψετε!»

«Αυτή η φωτογραφία είναι διαδεδομένη στη Δύση. Η λεζάντα συχνά εξηγεί ότι οι Βορειοκορεάτες τρώνε χλόη από το πάρκο. Οι συνοδοί εξαγριώνονται αν τραβήξετε κάτι παρόμοιο»

«Ένα σπάνιο παράδειγμα ενός απίστευτου παιδιού στη Βόρεια Κορέα. Το λεωφορείο οδηγούσε στους μικρούς δρόμους του Σάμιτζον στο βορρά, όταν αυτό το παιδί βρισκόταν στη μέση του δρόμου»

«Το σύστημα του μετρό του Πιονγκγιάνγκ είναι το πιο βαθύ στον κόσμο καθώς διπλασιάζεται ως καταφύγιο βόμβας. Κάποιος με είδε να τραβάω αυτή την εικόνα και μου είπε να την διαγράψω αφού συμπεριλάμβανε τη σήραγγα»

«Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στην Πιονγκγιάνγκ, οι αγρότες ακόμα προσπαθούν να συνηθίσουν την ύπαρξη τους. Τα παιδιά παίζουν στη μέση των κύριων λεωφόρων ακριβώς όπως πριν όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα»

«Απαγορεύεται να φωτογραφίζετε τον Υποσιτισμό»

«Οι στρατιώτες συχνά βοηθούν στις τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

«Ο τρόπος που ντύνεσαι είναι πολύ σημαντικός στη Βόρεια Κορέα. Στην πόλη, ποτέ δεν θα βρείτε κάποιον φτωχά ντυμένο. Την ημέρα αυτή, μαθητές χόρευαν σε ένα πάρκο. Όταν ρώτησα να τραβήξω μια φωτογραφία, το κορίτσι είπε στον άνδρα να ισιώσει το πουκάμισό του»

«Ίσως η πιο χαζή απαγόρευση που αντιμετώπισα: Αυτός ο επίσημος ζωγράφος δούλευε σε μια νέα τοιχογραφία στο Τσίλμπο. Τράβηξα την φωτογραφία και όλοι άρχισαν να μου φωνάζουν. Δεδομένου ότι η ζωγραφική ήταν ημιτελής, δεν μπορούσα να τραβήξω μια φωτογραφία»

«Απαγορεύεται να τραβήξετε φωτογραφίες των στρατιωτών όταν χαλαρώνουν»

«Όταν επισκέπτεστε το Δελφίνιο στην Πιονγκγιάνγκ, μπορείτε να φωτογραφίσετε τα ζώα, αλλά όχι τους στρατιώτες που συνθέτουν το 99% του πλήθους»

«Σε μια χριστιανική εκκλησία, ο αξιωματούχος αυτός κοιμόταν σε έναν πάγκο. Δεν πρέπει ποτέ να φωτογραφίσετε τους αξιωματούχους σε κακό φως»

«Η ουρά είναι ένας εθνικός αθλητισμός για τους Βορειοκορεάτες»

«Σε μια μικρή λίμνη στο δρόμο προς το Ουονσάν, αυτός ο ψαράς χρησιμοποιεί ένα ελαστικό ως βάρκα»

«Ποτέ μην τραβήξετε μια φωτογραφία όπου μπορείτε να δείτε ανθρώπους που κάνουν ανόητα πράγματα μπροστά από τα πορτραίτα του Κιμ»

«Το στρατόπεδο Pionners του Ουονσάν, επισκέπτονται συχνά οι τουρίστες, όπου τους παρουσιάσουν τη νεολαία από όλη την χώρα να διασκεδάζει. Αλλά μερικά παιδιά έρχονται από την ύπαιθρο και φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις κυλιόμενες σκάλες που δεν έχουν δει ποτέ ξανά»

«Αυτός ο Στρατιώτης κοιμόταν στο γρασίδι»

«Μια επίσκεψη σε ένα αγροτικό σπίτι. Αυτά τα σπίτια και οι οικογένειες που ζουν εκεί είναι προσεκτικά επιλεγμένες από την κυβέρνηση. Αλλά μερικές φορές, μια λεπτομέρεια όπως ένα λουτρό που χρησιμοποιείται ως δεξαμενή δείχνει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι..»

«Όταν κοιμάστε στο Γκαίσονγκ, κοντά στην Κορεατική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, είστε κλειδωμένοι σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που αποτελείται από παλιά σπίτια. Επιτρέπει στους συνοδούς να ρωτήσουν «Γιατί θέλετε να βγείτε έξω; Είναι το ίδιο όπως στο ξενοδοχείο. » Όχι, δεν είναι.»

«Δεν είναι τσίρκο, είναι εργάτες σε μια χώρα με χαμηλές προδιαγραφές ασφαλείας»

«Κάτι που μπορείτε να δείτε συχνά στη Βόρεια Κορέα, αλλά ακόμα απαγορεύεται να φωτογραφίσετε»

«Μια νύχτα, στο δρόμο για το ξενοδοχείο, το λεωφορείο μου έπρεπε να ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή λόγω των κλεισμένων δρόμων. Όπως περνούσαμε από παλιά κτίρια, οι οδηγοί μου είπαν να μην φωτογραφίσω με φλας. Ο επίσημος λόγος ήταν «για να μην τρομάξει ο κόσμος»

«Οι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας σας μισούν όταν τραβάτε τέτοιου είδους εικόνες. Ακόμα και όταν τους εξήγησα ότι η φτώχεια υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και στη δική μου χώρα, επίσης, μου απαγόρευσαν τη λήψη φωτογραφιών των φτωχών.»

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα: Ήμουν σε ένα εργοστάσιο και τραβούσα με το πλήρωμα μου. Είχαμε παρακολουθηθεί από έναν τοπικό κάμεραμαν που μας τραβούσε καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού (στα δεξιά). Την ημέρα αυτή, η κυβέρνηση έστειλε έναν άλλο κάμεραμαν για να μας τραβήξει όλους!»

«Η παράνοια είναι πολύ μεγάλη στα Βορειοκορεατικά μυαλά. Τράβηξα αυτή την εικόνα σε ένα λούνα παρκ όπου μια κουρασμένη μητέρα και το παιδί της αναπαύονται σε ένα παγκάκι. Μου ζητήθηκε να διαγράψω την φωτογραφία, αφού οι συνοδοί μου ήταν βέβαιοι ότι θα έλεγα ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν άστεγοι»

«Ολοκαίνουργια εστιατόρια έχουν ανοίξει κατά μήκος του ποταμού Τάεντονγκ στο νέο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ. Μόνο η ελίτ μπορεί να τρώει εκεί για το ισοδύναμο λίγων ευρώ. Η μουρούνα που έφαγα ήταν πολύ νόστιμη»

«Οι δημόσιες συγκοινωνίες που διασυνδέουν τις κύριες πόλεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Οι πολίτες χρειάζονται άδειες για να μεταβούν από τη μια περιοχή στην άλλη. Στους αυτοκινητόδρομους, μπορείτε να εντοπίσετε τους στρατιώτες που σταματούν τα αυτοκίνητα»

«Στο κέντρο τέχνης της Πιονγκγιάνγκ, βιώσαμε μια διακοπή ρεύματος, ένα καθημερινό γεγονός που οι Βορειοκορεάτες δεν θέλουν να δείξουν. Όταν συμβαίνει, σας λένε ότι είναι εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο.»

«Αυτός ο άνθρωπος ξεκουράζεται στους βράχους δίπλα στη θάλασσα στο Τσίλμπο. Ο Οδηγός μου ζήτησε να το διαγράψω αυτό γιατί φοβόταν ότι τα Δυτικά ΜΜΕ θα μπορούσαν να πουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν νεκρός. Μα ήταν Ζωντανός.»

«Μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη των τροφίμων και ποτών στα δύο σουπερμάρκετ της Πιονγκγιάνγκ όπου τα πράγματα πωλούνται και σε ευρώ και σε γουάν. Έχουν ακόμη και νερό Evian. Μόνο η ελίτ μπορεί να ψωνίσει εκεί»

«Είναι απολύτως απαγορευμένο να τραβήξετε μια φωτογραφία των αγαλμάτων του Κιμ από την πλάτη. Θεωρείται μεγάλη αγένεια»

«‘Οταν οι καιροί είναι σκληροί (και συνήθως είναι εδώ), τα παιδιά μπορούν να βρεθούν να δουλεύουν για τα συλλογικά αγροκτήματα»

«Υπάρχουν πολλοί κουρασμένοι άνθρωποι δεδομένου ότι πολλοί πρέπει να οδηγούν τα ποδήλατα τους για ώρες ώστε να πάνε να εργαστούν. Η λήψη φωτογραφιών τους απαγορεύεται»

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απαγορεύσεις κατά των πωλήσεων της μαύρης αγοράς έχουν εφαρμοστεί αυστηρά. Οι γκρίζοι πωλητές της αγοράς είναι πιο συνηθισμένοι. Κερδίζουν λίγα χρήματα πουλώντας τσιγάρα ή γλυκά»

«Πήγα στο Τσόνγκτζιν, μια πόλη στο βορρά που υπέφερε πολύ από την πείνα μερικά χρόνια νωρίτερα. Η κάμερα μου κατασχέθηκε για τη διάρκεια του ταξιδιού με το λεωφορείο. Μόλις γύρισα στο ξενοδοχείο κατάλαβα γιατί, όταν είδα τους ανθρώπους στον δρόμο»

«Πολύ σπάνια εικόνα μιας αναπηρικής καρέκλας. Στα έξι ταξίδια που έκανα, είδα μόνο δύο»

«Η εμφάνιση της φτώχειας απαγορεύεται, αλλά η προβολή του πλούτου είναι επίσης ένα μεγάλο ταμπού στη Βόρεια Κορέα. Σε ένα πάρκο ένα απόγευμα της Κυριακής, βρήκα αυτό το αυτοκίνητο που ανήκει σε μία από τις ελίτ της Πιονγκγιάνγκ. Οι ιδιοκτήτες έκαναν μπάρμπεκιου»

«Αυτό δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί: Μια σκούπα που στέκεται στη βάση του αγάλματος του Κιμ Ιλ-σονγκ στο Μανσουντέ, στην Πιονγκγιάνγκ»

«Η λήψη φωτογραφιών στην Κορεατική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη είναι εύκολη, αλλά αν έρχεστε πολύ κοντά στους στρατιώτες, σας σταματούν»

«Μια μέρα την άνοιξη, οι άνθρωποι είχαν βάλει μερικά χαλιά για να στεγνώσουν στα κάγκελα του ποταμού Τάεντονγκ. Δεδομένου ότι υπήρχε ένα άγαλμα Κιμ- Ιλ σονγκ στο πίσω μέρος, η λήψη φωτογραφιών με αυτά τα χαλιά απαγορεύτηκε»

«Οι αξιωματούχοι είχαν θέμα με αυτή τη φωτογραφία για δύο λόγους: 1) Ο έφηβος έχει το καπέλο του φορεμένο με έναν παράξενο τρόπο (σύμφωνα με τον οδηγό μου) και 2) υπάρχουν στρατιώτες από πίσω του»

«Η Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να είναι η βιτρίνα της Βόρειας Κορέας, έτσι οι εξωτερικοί χώροι διατηρούνται προσεκτικά. Όταν έχετε μια σπάνια ευκαιρία να κοιτάξετε μέσα, η μαύρη αλήθεια φανερώνεται»

«Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι από την πόλη πηγαίνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στα δημόσια έργα. Την ημέρα αυτή, έβαψαν τα ορόσημα. Πριν η κυβέρνηση θεωρούσε τις φωτογραφίες αυτές θετικές, αλλά τώρα καταλαβαίνουν ότι μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε ως καταναγκαστική εργασία»

«Χιλιάδες Βορειοκορεάτες την Ημέρα του Φεστιβάλ Κιμουνγκίλια, που περιμένουν να επισκεφτούν διάφορα μνημεία»

«Η τελειότητα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα. Μόνο τα καλύτερα από τα καλύτερα έχουν επιλεγεί για να εκτελεστούν μπροστά σε ένα ζωντανό κοινό.»

«Aπαγορεύεται να τραβήξετε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή των βορειοκορεατών αν δεν είναι καλά ντυμένοι. Για τον οδηγό μου αυτό το άτομο δεν ήταν αρκετά καλά ντυμένο για να φωτογραφηθεί»

«Παιδιά στους δρόμους του Μπέγκαμπονγκ, συλλέγουν σπόρους»

«Τα χρήματα είναι ένα θέμα ταμπού για συζήτηση στη Βόρεια Κορέα. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε πόσα βγάζει ένα άτομο, το κόστος ζωής, κλπ … Όταν τράβηξα αυτή την φωτογραφία με την ταμία του ολοκαίνουριου λούνα παρκ να μετράει πολλά χρήματα, δεν ήταν καλή ιδέα!»

«Άντρας κάνει μπάνιο στον ποταμό κοντά στο σπίτι του»

«Στις εθνικές οδούς, μπορείτε να δείτε τα φορτηγά φορτωμένα με άνθρακα, δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα έχει μεγάλο πρόβλημα με το πετρέλαιο όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου»

 

Recommended For You