5+1 Διατροφικά “σκάνδαλα” που σίγουρα δεν γνωρίζατε!

imagesΔείτε παρακάτω μερικούς μύθους που συντηρούμε ακόμα και σήμερα,μερικούς από τους οποίους οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα δεν είχατε καν ακούσει…Θα εκπλαγείτε!

1. Οι πορτοκαλί ντομάτες είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου απ’ ότι οι κόκκινες

Και όμως υπάρχουν πορτοκαλί ντομάτες,όχι μόνο οι κόκκινες που όλοι ξέρουμε.

Το βαθύ σκούρο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά υποδηλώνει αφθονία αντιοξειδωτικών, ουσιών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο βρήκαν ότι στην ποικιλία ντομάτας tangerine, που οφείλει το όνομά της στο μανταρινί χρώμα του καρπού της, το πολύτιμο συστατικό λυκοπένιο είναι πιο άμεσα διαθέσιμο. Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τον οργανισμό και μειώνουν τον κίνδυνο ανάτπυξης πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

2. Η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Για πάρα πολλά χρόνια, τα αυγά μαζί με το βούτυρο ενοχοποιούνταν ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γι’αυτό οι μέχρι τώρα συστάσεις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιόριζαν την κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Πρόσφατο δημοσίευμα στο περιοδικό “TIME” καταρρίπτει το μύθο και μας προτρέπει να καταναλώνουμε άφοβα αυγά και βούτυρο εκτός και να έχουμε κληρονομική προδιάθεση για ανάπτυξη υπερχοληστερολαιμίας.

Πλήθος πρόσφατων μελετών υποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard το 1999, σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό από την κατανάλωση 7 αυγών την εβδομάδα, έναντι της κατανάλωσης λιγότερο του 1 αυγού την εβδομάδα. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης, παρακολουθήθηκαν παραπάνω από 110000 Αμερικανοί ενήλικες (υγιείς άνδρες και γυναίκες) επί 8-14 έτη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υγιή άτομα μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό ημερησίως χωρίς κίνδυνο και χωρίς να ανεβάζουν τη χοληστερίνη τους.

3. Τα ροφήματα που περιέχουν ιβίσκο έχουν τα πιο πολλά αντιοξειδωτικά

Το τσάι ιβίσκου είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα του, το άρωμα και τη χαρακτηριστική οξύτητά του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπερέχει μεταξύ άλλων ροφημάτων ως προς τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις ανθοκυανίνες που περιέχει.

Επιπλέον ο ιβίσκος έχει αποδειχθεί ότι ρίχνει την πίεση. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), η ημερήσια κατανάλωση 3 φλιτζανιών τσαγιού από ιβίσκο μείωσε σημαντικά την πίεση σε προ-υπερτασικούς και σε ασθενείς με μέτρια υπέρταση.
4. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και περιμένετε τουλάχιστον για 10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε: έτσι θα πολλαπλασιάσετε τα οφέλη για την υγεία σας

Σύμφωνα με μελέτη Αργεντινών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, το τριμμένο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά απ’ ότι οι ολόκληρες σκελίδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται η αλινάση, το ένζυμο που καταλύει την αντίδραση σχηματισμού της αλισίνης, η οποία στη συνέχεια διασπάται σε μία ποικιλία ευεργετικών οργανοθειικών ενώσεων με καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και πολλές άλλες ιδιότητες. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναμονή για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το μαγείρεμα αυξάνει την ποσότητα των πολύτιμων αυτών συστατικών.

5. Το κοτόπουλο είναι 266% πιο λιπαρό απ’ ότι ήταν 40 χρόνια πριν

Όπως θα δείτε και παρακάτω όχι μόνο τα κοτόπουλα αλλά δεν όλες σχεδόν οι τροφές που υπάρχουν πλέον στη φύση δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με αυτήν που είχαν πριν απο μερικά χρόνια.

Όσον αφορά στο κοτόπουλο τα στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς το περιεχόμενο του σε λίπος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η πρωτεΐνη του έχει μειωθεί στα 2/3 σε σχέση με το κοτόπουλο του 1970.

Ψάξτε για βιολογικά κοτόπουλα στην αγορά ή προμηθευτείτε από κάποιον εκτροφέα. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής δεν έχουν ορμόνες, πιθανόν να μην έχουν πάρει αντιβιοτικά και στην χώρα μας δύσκολα θα έχουν εκτραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Το κρέας τους επίσης λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας που έχουν σε σχέση με τακοτόπουλα που γεννιούνται σε εκτροφεία τα κάνει να έχουν ελαφρώς μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος.
6. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι πριν 50 χρόνια

Όσο και αν προσπαθείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής σε καμία περίπτωση δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που θα είχατε πριν 50 χρόνια.

Μια δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η σημερινή διατροφή του ανθρώπου, όχι μόνο δεν παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να «διορθώνει» κάθε κυτταρική βλάβη, αλλά δεν καλύπτει ούτε τις ελάχιστες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που είναι απαραίτητες ώστε το σώμα μας να παραμένει υγιές και να προστατεύεται από διάφορες ασθένειες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε πλέον ανεξάρτητα από το να είναι βιολογικά ή μη δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα ίδια φρούτα και λαχανικά που έτρωγαν οι άνθρωποι πριν μερικές δεκαετίες.

Η υπερ-γεωργία, η εξάντληση του εδάφους, τα βιομηχανικά λιπάσματα, οι υβριδικές καλλιέργειες και οι γενετικές αλλοιώσεις μειώνουν συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και στα λαχανικά.

Θα πρέπει να φάτε 10 μερίδες σπανάκι για να πάρετε την ίδια ποσότητα μεταλλικών στοιχείων που θα παίρνατε από μια μερίδα 50 χρόνια πριν.

Σε σχετική αναφορά του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, από το 1975 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί την εξής απώλεια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία:

• Μήλα, απώλεια σε βιταμίνη Α κατά 41%

• Πιπεριές, απώλεια σε βιταμίνη C κατά 31%

• Νεροκάρδαμο, απώλεια σε σίδηρο κατά 88%

• Μπρόκολα, απώλεια σε ασβέστιο και βιταμίνη Α κατά 50%

• Κουνουπίδι, απώλεια σε βιταμίνη C κατά 45%, σε Β1 κατά 48% και σε Β2 κατά 47%

• Πράσινη Σαλάτα, απώλεια σε βιταμίνη Α κατά 45%, σε κάλιο κατά 60%σε μαγνήσιο κατά 85%

Βιβλιογραφία

Vegetables without Vitamins. Life Extension Magazine. March 2001. Environmental Working Group. Body Burden – The Pollution in Newborns. July 14, 2005. http://www.ewg.org. Glenn Geelhoed, MD; Jean Barilla, MS. Natural Health Secrets. p.22. Cooperstone JL et al. Enhanced bioavailability of lycopene when consumed as cis-isomers from tangerine compared to red tomato juice, a randomized, cross-over clinical trial. Mol Nutr Food Res. 2015 Apr;59(4):658-69. Burri BJ et al. Tangerine tomatoes increase total and tetra-cis-lycopene isomer concentrations more than red tomatoes in healthy adult humans. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 1:1-16.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Recommended For You