23 Φεβρουαρίου 1966 Επίσημη έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης

«Από σήμερα το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει το νέο του βραδινό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του πειραματικού πομπού τηλεοράσεως. Κάθε βράδυ από τις έξι και μισή, μέχρι τις οχτώ και μισή περίπου θα μεταδίδουμε μια σειρά δοκιμαστικών εκπομπών με ποικίλο περιεχόμενο». Με αυτά τα λόγια η εκφωνήτρια Ελένη Κυπραίου εγκαινιάζει τη λειτουργία της ελληνικής τηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18:30.

Η πρώτη επίσημη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης πραγματοποιείται από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), από το κανάλι 5, με συντονιστή προγράμματος τον Γεώργιο Κάρτερ και διευθυντή τον Μιχάλη Γιαννακάκο. Η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιείται από τον 5ο όροφο του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ) του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, εκπέμπει και το δεύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης· η Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) [κανάλι 10] εκπέμπει για πρώτη φορά από το στούντιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως. Από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968, η τηλεοπτική μετάδοση γινόταν από τα Τουρκοβούνια, όπου μεταφέρθηκε το στούντιο της ΤΕΔ και ο πομπός.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα μέσα τηλεοπτικής εκπομπής τα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης ήταν υποτυπώδη. Για αυτό και για αρκετούς μήνες η τηλεόραση εξέπεμπε μονάχα για 2-3 ώρες ημερησίως. Μηχανήματα εγγραφής και αποθήκευσης εικόνας και ήχου δεν υπήρχαν, για αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα (εκπομπές στο στούντιο, συζητήσεις, μουσικά προγράμματα και οι συνοδευτικές εκφωνήσεις) εξέπεμπε σε απευθείας μετάδοση. Οι ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και οι επικαιρότητες, που συμπλήρωναν το πρόγραμμα, προβάλλονταν μέσω μιας κινηματογραφικής μηχανής 16mm ή 35mm στον τοίχο και με ταυτόχρονη λήψη από την τηλεοπτική κάμερα μεταδίδονταν στην τηλεόραση.

Σιγά σιγά μέσα στα επόμενα χρόνια οι δυνατότητες της τηλεοπτικής μετάδοσης βελτιώνονται, αγοράζονται τα πρώτα βίντεο, ενώ οι πρώτες εξωτερικές μεταδόσεις πραγματοποιούνται το 1969, με αφορμή τη μετάδοση των αγώνων του 9ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Η ελληνική τηλεόραση μεταδίδει για πρώτη φορά έγχρωμη εικόνα το 1979.

Δείτε στην παρακάτω ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών από τις συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ, εικόνες μέσα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο, καθώς και στιγμιότυπα από τις πρώτες μεταδόσεις και εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης (από το 1966 έως το τέλος της δεκαετίας του ’70).

Η είσοδος της τηλεόρασης αποτέλεσε κοινό θέμα γελοιογραφιών δημοσιευμένες στα περιοδικά «Ραδιοπρόγραμμα» και «Ραδιοτηλεόραση», από το 1967 με αυξανόμενη συχνότητα στα μετέπειτα χρόνια, τις οποίες υπέγραφαν οι σκιτσογράφοι Αρχέλαος και Βασίλης Χριστοδούλου στις καθιερωμένες τους στήλες «Το Κανάλι του Γέλιου» και «Γελοιογραφικά Σποτς…» αντιστοίχως. Δείτε εδώ μια επιλογή από τις πιο χαρακτηριστικές της εποχής: {https://www.ert.gr}

Recommended For You