17 φωτογραφίες από την Αθήνα όπως ήταν

Οι γειτονιές και τα προάστια της Αθήνας μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από 17 νοσταλγικές φωτογραφίες αλλοτινών εποχών.
17 φωτογραφίες από την Αθήνα… όπως ήταν

Παρέες παραθερίζουν στο… δάσος της Γλυφάδας. Σκοπευτές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Σκοπευτήριο της Καισαιριανής. Γυναίκες απλώνουν τις μπουγάδες τους στα παραπήγματα της Κοκκινιάς και μαθήτριες με τις ποδιές τους ετοιμάζονται για το σχολείο στον Βοτανικό. 

Πριν από λίγο καιρό, σας ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο μέσα από 21 στιγμιότυπα της Αθήνας του παρελθόντος. Σήμερα, σας έχουμε περισσότερες σκηνές από αλλοτινές εποχές της πόλης, μέσα από σκηνές όπως οι παραπάνω, στα προάστια της Αθήνας, από το λιμάνι ως την Καισαριανή και από τα δυτικά προάστια μέχρι την Κηφισιά. «Προσδεθείτε» και απολαύστε:


Μια βόλτα στη Νέα Ιωνία το μακρινό 1924.


Το 1974, οι ελληνικές ταινίες συνέχιζαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού. Εδώ, ο Σωτήρης Μουστάκας ενώπιον του λαού της Νέας Φιλαδέλφειας, στα γυρίσματα της ταινίας «Ένας νομοταγής πολίτης», στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Πίνδου.


Η λατέρνα ηχεί μπροστά από το ζυθεστιατόριο της Νέας Χαλκηδόνας.


Το δέλτα του Φαλήρου, με τον κόμβο που οδηγούσε προς Νέο και Παλαιό Φάληρο, το μακρινό 1960. Σήμερα, στη θέση του βρίσκεται το ολοκαίνουριο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.


Ο ΗΣΑΠ έφτασε στην Κηφισιά στις αρχές του 20ου αιώνα. Και εκεί, στην πλατεία κοντά στο σταθμό, ο κόσμος άραζε στα τραπεζάκια του καφενέ.


Έτσι έμοιαζε η ακτή του Νέου Φαλήρου το μακρινό 1883. Πόσο ήσυχο μοιάζει..!


Το τραμ που περνά, η προκυμαία, τα λουτρά και η Καστέλλα, φωτογραφημένα από το ξενοδοχείο Ακταίον στον Πειραιά. Βρισκόμαστε στο 1930.


Εκεί που σήμερα εκτείνεται το Γκολφ της Γλυφάδας, κάποτε υπήρχε δάσος και φιλοξενούσε παραθεριστές, όπως αυτοί εδώ το 1920


Δύο δεκαετίες αργότερα (το 1939), τα πράγματα είναι ακόμα ήσυχα στη ριβιέρα. Εδώ, βλέπετε ένα γλυφαδιώτικο καφενεδάκι…


…και εδώ, μία λιγότερο ήσυχη Κυριακή του καλοκαιρινού του 1960 στη Βουλιαγμένη. Η Ακτή «Αστέρας» φαίνεται εδώ από την οδό Απόλλωνος.


Στο Σκοπευτήριο της Καισαιριανής, την δεκαετία του 1920, κόσμος από πολλές χώρες συγκεντρωνόταν για σκοπευτικούς αγώνες.


Η γειτονιά του Βύρωνα γύρω από την πλατεία Βαρουτίδη ζει οικοδομικό αναβρασμό το 1969.


Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την καθημερινότητα στα παραπήγματα της μεταπολεμικής Καισαριανής, το 1945.


…και στην γειτονιά της Εθνικής Αντιστάσεως με τις μπουγάδες και τις σκαλωσιές, τον χειμώνα του ’61.


Μαθήτριες περπατούν για το σχολείο στην οδό Λένορμαν, στον Κολωνό, το μακρινό 1946.


Οι οικογένειες στρώνουν πασχαλιάτικα τραπέζια στα πεζοδρόμια του Βοτανικού (1966).


Οι κοπέλες με τις κοτσίδες και τα αυστηρά φουστάνια, τα αγοράκια με τις τιράντες και τα ψηλοκάβαλα παντελονάκια και όλες οι οικογένειες της Κοκκινιάς κάνουν τον περίπατό τους (1949).

*Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από την εξαιρετική σελίδα «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο» που συγκεντρώνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα.

http://www.in2life.gr

Recommended For You