11η Σεπτεμβρίου: Η μακάβρια λίστα νεκρών μεγαλώνει ακόμα

Δεκαεφτά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, περίπου 10.000 άνθρωποι που έσπευσαν να βοηθήσουν ή βρέθηκαν στους Δίδυμους Πύργους διαγνώστηκαν με καρκίνο. Πάνω από 2.000 θανάτους αποδίδονται σε ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2018, οι γιατροί εκτιμούν πως ο αριθμών των νεκρών θα αυξηθεί.

Ο μέσος όρος ηλικίας για τους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου είναι σήμερα τα 55 έτη. Για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο World Trade Center την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης, οι πιθανότητες να νοσήσουν με καρκίνο είναι κατά 30% υψηλότερες σε σχέση με έναν μέσο αμερικανό πολίτη.

11η Σεπτεμβρίου: Η μακάβρια λίστα νεκρών μεγαλώνει ακόμα

Μέσα στο 2017, 23% των απόστρατων του αστυνομίας της Νέας Υόρκης πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι ο ίδιος αριθμός με όσους σκοτώθηκαν στις 11 Σεπτέμβρη του 2001.

Την ίδια μέρα έχασαν τη ζωή τους 343 πυροσβέστες. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει άλλοι 180.

Επίσης, στις 11/09 του 2001 είχε σκοτωθεί ένας άνδρας του FBI. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει άλλοι 15 από την έκθεσή τους σε τοξικά υλικά.

Σύμφωνα με τον John Feal, ιδρυτή του Feal Good Foundation που ενισχύει τους διασώστες και τους εργάτες που μετείχαν στις έρευνες 17 χρόνια πριν, φέτος έχουν πεθάνει 163 άνθρωποι που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

11η Σεπτεμβρίου: Η μακάβρια λίστα νεκρών μεγαλώνει ακόμα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους διασώστες ήταν ότι δεν είχαν ενημέρωση για την κατάσταση την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν καν προστατευτικές μάσκες.

Περίπου 70,000 άνθρωποι εκτέθηκαν συνολικά σε τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου αφορούν είτε το γαστρο-οισοφαγικό σύστημα είτε το αίμα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο κύριος λόγος έξαρσης κρουσμάτων είναι τα χαρακτηριστικά της σκόνης των Διδύμων Πύργων και ο μεγάλος αριθμός των χημικών που εμπεριέχονταν σε αυτήν. Οι πυροσβέστες που εργάσθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκτέθηκαν σε μεγάλο αριθμό γνωστών καρκινογόνων στοιχείων, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το πολυχλωριούχο βινύλιο και οι διοξίνες.

Οι οικογένειες των θυμάτων και οι πάσχοντες κινήθηκαν νομικά εναντίον των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, μιας και χρειάστηκαν συνολικά 11 χρόνια για να προστεθούν 58 μορφές καρκίνους στις ασθένειες που αποζημιώνονται μετά το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου παρά τις έρευνες που αποδείκνυαν ιατρικά πως υπήρχε σύνδεση των νοσημάτων με τα υλικά του World Trade Center.

11η Σεπτεμβρίου: Η μακάβρια λίστα νεκρών μεγαλώνει ακόμα

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 χρήματα λάμβαναν μόνο όσοι έπασχαν από άσθμα ή μετατραυματικό σοκ.

Για την ιστορία, κατά το τρομοκρατικό χτύπημα σκοτώθηκαν 19 αεροπειρατές, 2.997 πολίτες, ενώ 24 μένουν αγνοούμενοι.

Οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93). Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη.

11η Σεπτεμβρίου: Η μακάβρια λίστα νεκρών μεγαλώνει ακόμα

Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα.

Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.

Recommended For You