100 σακούλες βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού κήτους στη Μύκονο

Έως 100 σακούλες έβγαλαν από το στομάχι νεκρής φάλαινας οι ερευνητές του Ινστιτούτο ΠΕΛΑΓΟΣ που μελετούν τα κητώδη της Ελλάδας εδώ και 25 χρόνια.

Η απειλή του πλαστικού είναι μόνο μία από τις πολλές που αντιμετωπίζουν τα 8 κητώδη που έχουν εντοπιστεί στα ελληνικά νερά, όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας του ΣΚΑΙ, της WWF και της Green Peace «η θάλασσά μας», ο Αλέξανδρος Φραντζής, επικεφαλής του Ινστιτούτου ΠΕΛΑΓΟΣ.

Είναι ενδεικτικό πως στο στομάχι κήτους που βρέθηκε νεκρό στη Μύκονο εντοπίστηκε πλαστική σακούλα από κατάστημα της Θεσσαλονίκης.

Η υπεραλίευση ευθύνεται κυρίως για τη μείωση του κοινού δελφινιού που δεν βρίσκει τροφή για να επιβιώσει, οι φυσητήρες κινδυνεύουν από συγκρούσεις με τα μεγάλα πλοία, οι ζιφιοί, απειλούνται από την ηχορύπανση που έρχεται από τα στρατιωτικά σόναρ και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Συνολικά το ΠΕΛΑΓΟΣ έχει εντοπίσει και μελετά το σταχτοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και το κοινό δελφίνι. Ενώ το 1998 εντόπισε και τους φυσητήρες, την ελληνική εκδοχή του Μόμπι Ντικ που φθάνει μέχρι και τα 15 μέτρα.

Η πτεροφάλαινα μπορεί να προσεγγίσει και τα 22 μέτρα μήκος ενώ ο ζιφιός τα 6 μέτρα.

Η φώκαινα ένα ακόμη είδος φάλαινας επιλέγει να ζει αποκλειστικά στο βόρειο Αιγαίο και στο Θρακικό πέλαγος και πουθενά αλλού στη Μεσόγειο

Recommended For You